Στη Βουλή συζητήθηκε η υπόθεση της τραγωδίας της Αίγινας μετά από ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Κώστας Κατσαφάδος.

Βουλευτής Α' Πειραιά και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος. Δελτίο Τύπου.
Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε η υπόθεση της τραγωδίας της Αίγινας μετά από επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Α' Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος.
Ο Βουλευτής παρέθεσε σειρά ερωτημάτων που «πρέπει να διευκρινιστούν ως ελάχιστη υποχρέωση στα θύματα και τις οικογένειές τους» στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θεόδωρο Δρίτσα, αναφορικά με τις παραλείψεις που σημειώθηκαν από το Λιμεναρχείο της Αίγινας.

Ερωτήματα στα οποία ο κ. Δρίτσας, είκοσι τρεις μέρες μετά το τραγικό δυστύχημα δεν έδωσε απαντήσεις.

«Για ποιο λόγο δεν συνόδευσαν οι αρχές το σκάφος Duente που ήταν υπεύθυνο για το δυστύχημα στο λιμάνι της Αίγνας; Πώς δεν συνοδεύτηκαν οι επιβάτες οι οποίοι ήταν στο ταχύπλοο , αλλά μόνοι τους ακολούθησαν έναν δρόμο και πήγαν στο λιμάνι της Αίγινας;», ρώτησε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσαφάδος, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο ένας από τους φερόμενους ως επιβάτες, έφυγε από την Αίγινα και παρουσιάστηκε αρκετό καιρό μετά.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο κ. Κατσαφάδος με αφορμή την τοποθέτηση του Υπουργού ότι ένας εκ των δυο λιμενικών αποβιβάστηκε στη θαλάσσια περιοχή και προσέγγισε το Duende και στη συνέχεια έφυγε, είπε στον κ. Δρίτσα ότι θα έπρεπε να διαταχθεί ΕΔΕ.

«Μισή ώρα μετά το περιστατικό όταν ενημερώθηκε το Λιμεναρχείο, πήγε ένα τζιπ του Λιμενικού με 2 άνδρες. Ο ένας, όπως λέτε, αποβιβάστηκε σε ένα σκάφος στην Πέρδικα και πήγε και στο σημείο που έγινε το τραγικό συμβάν, αλλά προσέγγισε και το Duende. Αυτός ο λιμενικός που πήγε στην περιοχή και πήγε δίπλα στο Duende όφειλε ή δεν όφειλε να συνοδεύσει ο ίδιος το ταχύπλοο και να μη φύγουν οι επιβάτες από μέσα; Όφειλε ή δεν όφειλε εάν έμπαζε το Duende νερά να τους βάλει στο σκάφος που πήγε εκεί και να τους προσαγάγει αυτός στο Λιμεναρχείο; Ο λιμενικός δεν μπήκε στο Duende για να δει ποιοι πραγματικά ήταν οι επιβάτες και τους άφησε κι έφυγε.

 Γιατί πήγαν ασυνόδευτοι κ. Υπουργέ;  Δεν μπορούμε να συζητάμε για πράγματα που έπρεπε να γίνουν αυτομάτως και σας λέω ότι μόνοι τους οι φερόμενοι ως επιβάτες πήγαν στο Λιμεναρχείο κι εσείς μου λέτε ότι το Λιμενικό έκανε καλά τη δουλειά του. Με όλη αυτή τη μυθολογία που έχει αναπτυχθεί για το ποιοι ήταν οι επιβάτες, θα έπρεπε ή όχι να διαταχθεί μια ΕΔΕ;», ρώτησε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κατσαφάδος κατά την ομιλία του αναφέρθηκε και στις καταγγελίες που βοούν ότι το σκάφος την προηγούμενη μέρα έκανε επικίνδυνους ελιγμούς, αλλά και στην έλλειψη ελέγχου για τον αριθμό επιβατών στις λάντζες.

«Είναι δυνατόν μετά από τις καταγγελίες που υπήρχαν από κατοίκους της Πέρδικας ότι το ίδιο ή και άλλα σκάφη την προηγούμενη μέρα έκαναν επικίνδυνους ελιγμούς να μην έχει παρουσιαστεί ένας λιμενοφύλακας στην περιοχή; Είναι δυνατόν όταν υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια από λάντζες να μην ξέρουμε πόσοι επιβαίνουν σε αυτές τις λάντζες;», είπε χαρακτηριστικά.

Αιχμηρός ήταν ο Βουλευτής και στην τοποθέτησή του σχετικά με το θέμα ότι  το σκάφος του Λιμενικού Σώματος που δεν έσπευσε άμεσα, δεν είχε καύσιμα.

«Η ενημέρωση την οποία έκαναν οι λιμενικές αρχές της Αίγινας ήταν ότι το σκάφος δεν είχε καύσιμα για να προστρέξει άμεσα επειδή το δρομολόγιο στις 10/8 δεν πραγματοποιήθηκε. Ενα σκάφος έχει το Λιμενικό στην Αίγινα. Γενική ερώτηση: Πάνω από 80 χιλιάδες πολίτες ήταν στην Αίγινα, αν γινόταν ένα τραγικό γεγονός όπως κι έγινε, ποια θα ήταν η κινητοποίηση την οποία θα είχε το Λ.Σ με το πλωτό του σκάφος; Δεν είχε καύσιμα. Αυτή ήταν η δικαιολογία που είπαν στους Αιγινήτες κι εκείνη την ώρα ανεφοδιαζόταν.»

Παράλληλα, ο κ. Κατσαφάδος χαρακτήρισε "ατυχείς" τις δηλώσεις του κ. Δρίτσα στις οποίες ανέφερε ότι ο χειριστής του ταχύπλοου ήταν έμπειρος.

 «Δηλώσατε ότι ο χειριστής του ταχύπλοου ήταν έμπειρος. Ούτε ο ρόλος σας ήταν αυτός. Δε διαφωνώ ότι έπρεπε να παρίσταστε. Καλά κάνατε και πήγατε. Ομως οι δηλώσεις σας για εμπειρία και ικανότητα του οδηγού του ταχυπλόου ήταν ατυχείς», είπε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png