Συνεδρίαση ομάδας εργασίας για την επιστροφή των αετοματικών γλυπτών του ναού της Αφαίας.

Για την επιστροφή των αετοματικών γλυπτών του Ναού της Αφαίας από τη Γλυπτοθήκη του Μονάχου, συζήτησε σήμερα η ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί από το Δήμο Αίγινας και σε αυτή συμμετέχουν ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αίγινας κύριος Δημήτρης Γκαρής, υπεύθυνος της ομάδας, καθώς και τα μέλη της Δημοτικής Κοινότητας Μεσαγρού κυρία Μαρία Λαζάρου και κύριος Θωμάς Χαλδαίος. Στη συζήτηση της ομάδας συμμετείχε ο Δήμαρχος Αίγινας κύριος Σάκης Σακκιώτης και ο αντιδήμαρχος κύριος Νεκτάριος Κουκούλης.

Ο υπεύθυνος της ομάδας εργασίας κύριος Δημήτρης Γκαρής πρότεινε τη συγκέντρωση υπογραφών από όλους τους Αιγινήτες για την επιστροφή των γλυπτών και τη δημιουργία ενός μουσείου αντάξιου της σπουδαιότητά τους. Επίσης τη δημιουργία μίας μόνιμης επιτροπής στην οποία θα είναι υπεύθυνος ο εκάστοτε πρόεδρος της Κοινότητας Μεσαγρού και που θα συνεργάζεται επίσης με τον εκάστοτε Δήμαρχο.

Πάντως κατά τη διάρκεια της συζήτησης δεν έγινε κάποια αναφορά στους λόγους για τους οποίους η σύσκεψη έγινε αυτή τη χρονική στιγμή και ειδικότερα αν υπάρχει κάποια εξέλιξη στο θέμα. Σε εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί για την επιστροφή των γλυπτών της Αφαίας τον Αύγουστο του 2011 η κυρία Ελένη Λέκκα, Αιγινήτισσα, συντηρήτρια αρχαιοτήτων και εργαζόμενη στο τμήμα μουσείων της UNESCO, είχε πει τότε: "Υπάρχει πολύ μακρύς δρόμος μέχρι να φτάσουμε στη σκέψη να κάνουμε ένα αίτημα επιστροφής. Κι ο λόγος γι' αυτό είναι πρώτα από όλα πρακτικός. Δεν υπάρχει υποδομή για τα γλυπτά αυτά στην Αίγινα. Δεν υπάρχουν οι πόροι και δεν υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό. Παρόλα αυτά, αυτό δε σημαίνει ότι οι Αιγινήτες δεν έχουν δικαίωμα σε αυτά τα γλυπτά." Από την εισήγησή της είχε διαφανεί ότι πρόκειται για διαδικασίες που είναι εξαιρετικά χρονοβόρες, ενώ σε αυτές τις επιτροπές συμμετέχουν μέλη με διπλωματική ή πολιτική ιδιότητα, γεγονός που κάνει την όποια διαπραγμάτευση σύνθετη και πολύπλοκη. Το video της εισήγησης της κυρίας Λέκκα όπως και της Dr. Ελένης Δρακάκη, επίσης Αιγινήτισσας μπορείτε να το δείτε εδώ.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png