Η συζήτηση του Κανονισμού Καθαριότητας του Δήμου Αίγινας στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αίγινας. Θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι όπως είχε αναφερθεί σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δύο μήνες πριν, η περίοδος που θα ακολουθούσε θα έφερνε προτάσεις, συζητήσεις και επικαιροποιήσεις κανονισμών που αφορούν διάφορους τομείς λειτουργίας του Δήμου Αίγινας. Ένας από αυτούς έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και είναι ο κανονισμός λειτουργίας του Δημοτικού Σταδίου Αίγινας, ο οποίος θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες. Σήμερα, στην αρμόδια επιτροπή, αυτή της Ποιότητας Ζωής, συζητήθηκε ένα ακόμη σημαντικό θέμα για την καθημερινότητα των κατοίκων της Αίγινας, αλλά και των παραθεριστών. Είναι η λήψη απόφασης περί έγκρισης επικαιροποίησης του Κανονισμού Καθαριότητας.

Επίσης, δόθηκε στα μέλη της επιτροπής ο Κανονισμός Ύδρευσης, καθώς το δεύτερο θέμα της ημερήσιας διάταξης αφορούσε την επικαιροποίησή του. Τελικά αυτό το θέμα δεν συζητήθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση. Μάλλον θα γίνει σε ομάδα εργασίας την Παρασκευή, πριν δηλαδή διαβιβαστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει τη Δευτέρα.

Κατά τη διάρκεια τη σημερινής συνεδρίασης αποφασίστηκαν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πόλη της Αίγινας για την καλοκαιρινή περίοδο και συγκεκριμένα οι ώρες πεζοδρόμησης. Πιο συγκεκριμένα το μέτρο για την παραλία της Αίγινας θα εφαρμοστεί από τις 17 Ιουνίου έως τις 20 Σεπτεμβρίου, καθημερινά από τις 21:00 έως 00:30 και την Κυριακή από 22:30 έως 00:30.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης το σχέδιο του κανονισμού καθαριότητας διάβασε η επόπτρια δημόσιας υγείας του Δήμου, κυρία Σοφία Χατζίνα. Μετά το τέλος κάθε θεματικής ενότητας οι δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη της επιτροπής, παρέθεταν τις προτάσεις τους ή ζητούσαν διευκρινήσεις. Τμήματα του κανονισμού παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ένα από αυτά για παράδειγμα αφορά στη διαχείριση των απορριμάτων από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως εστιατόρια, ταβέρνες κτλ, που τώρα καλούνται να έχουν δικό τους κάδο, ο οποίος θα παραμένει μέσα στο κατάστημα και θα βγαίνει μετά τις 6 το πρωί στο δρόμο για την αποκομιδή του.

Στον κανονισμό καθαριότητας δίνεται έμφαση στη διάκριση των περιπτώσεων, τόσο για τους ιδιώτες, όσο και για τους επαγγελματίες, ενώ για όσους δεν συμμορφώνονται προβλέπονται πρόστιμα, το ύψος των οποίων καθορίζονται από το μέγεθος της παράβασης.

Ενδιαφέρον παρουσίασε η συζήτηση για τα ογκώδη αντικείμενα, τη διαχείριση της αποκομιδής τους τις ημέρες με υψηλή επισκεψημότητα, όπως τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού. Υπάρχουν ενότητες για την απόρριψη μπάζων, αντικειμένων και απορριμάτων στην ύπαιθρο όπως χαράδρες, δασικές περιοχές κτλ. Από τον κανονισμό δεν μένει έξω η διαφήμιση, που συνήθως γίνεται με την ανάρτηση αφισών σε επιφάνειες δημόσιων χώρων. Μάλιστα, στην ίδια συνεδρίαση ο πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής κύριος Γιώργος Μούρτζης κρατούσε έναν ακόμη κανονισμό λειτουργίας, αυτόν που αφορά στη διαφήμιση σε εξωτερικούς χώρους.

Προσοχή θα πρέπει να δείξουν και οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων που οφείλουν να καθαρίζουν άμεσα τα περιττώματα του ζώου σε κοινόχρηστους χώρους. Ακόμη, καθορίζονται οι ειδικές συνθήκες, κατά τις οποίες οι κάτοικοι του νησιού θα πρέπει να μην βγάζουν τα απορρίμματά τους στους κάδους.

Σε σχετική ερώτηση ο κύριος Κώστας Γεννίτσαρης είπε ότι η Υπηρεσία Καθαριότητας δεν διαθέτει σύστημα για το πλύσιμο των κάδων, ενώ δεν υπήρχαν σαφείς δεσμεύσεις για την απομάκρυνση των κάδων από σημαντικά ιστορικά μνημεία του νησιού όπως το Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο και το Εϋνάρδειο.

Στη συζήτηση έλαβαν μέρος τα μέλη της επιτροπής, δημοτικοί σύμβουλοι, κύριοι: Σταμάτης Μαρμαρινός, Σωκράτης Δούκας, Γιώργος Μούρτζης, και Γιάννης Παπαδόπουλος. Στη συζήτηση για τη λήψη απόφαση που αφορούσε στην πεζοδρόμηση της παραλίας πήρε μέρος ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αίγινας κύριος Δημήτρης Καραγιάννης.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png