Ενημέρωση για το ζήτημα του υποθαλάσσιου αγωγού, από τον δήμαρχο κ. Γιάννη Ζορμπά, στη Δημοτική Επιτροπή.

20240131_131051.jpg
Σήμερα συμπληρώνεται μία εβδομάδα, από τις 24 Ιανουαρίου 2024, ημέρα που με ανακοίνωσή του ο Δήμος Αίγινας, έκανε γνωστό στους κατοίκους του νησιού, ότι η τροφοδοσία της Αίγινας από τον υποθαλάσσιο αγωγό σταμάτησε, εξαιτίας μίας "ασυνέχειας" στον αγωγό.


Το διάστημα των ημερών που μεσολάβησαν δεν υπήρξε άλλη ενημέρωση, παρά μόνο εκείνη που έκανε ο κ. Γιάννης Ζορμπάς στην Δημοτική Επιτροπή, στη συνεδρίαση της 26ης Ιανουαρίου 2023

Ο κ. Ζορμπάς επέλεξε και πάλι τη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι, προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής και κατ' επέκταση τους πολίτες. Ωστόσο και η σημερινή ενημέρωση δεν προσέθεσε πολλά περισσότερα, σε όσα ήδη είχαν ειπωθεί. 

Επιγραμματικά να αναφέρουμε ότι παραμένει άγνωστο τόσο το είδος της βλάβης, όσο και το τι την προκάλεσε. Η βλάβη βρίσκεται σε βάθος 48 μέτρων, και σε απόσταση 835 μέτρων από την ακτή, δεδομένα που ήταν ήδη γνωστά. Δεν έχουν ξεκινήσει εργασίες αποκατάστασης και αυτή την στιγμή δεν έχει δοθεί κάποιο χρονικό πλαίσιο για το πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης. 

"Στις φωτογραφίες φαίνονται τα τσιμεντοστρώματα, φαίνεται επίσης το υλικό της λιθορριπής, η οποία είναι η πρώτη επικάλυψη του αγωγού και το οποίο ένα μέρος αυτού έχει φανεί στην επιφάνεια των τσιμεντοστρωμάτων". Αυτή η φράση του κ. Ζορμπά συνοψίζει ότι νεότερο προέκυψε από την σημερινή ενημέρωση. Επίσης, ο κ. Ζορμπάς έχει υλικό που απεικονίζει τον αγωγό στο σημείο της βλάβης, αλλά δεν το παρουσίασε στα μέλη της Επιτροπής, ίσως να το κάνει στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Η ενημέρωση που έκανε ο κ. Ζορμπάς:

 

"Έχουμε ζητήσει μία έκτακτη σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη, παρουσία της Τεχνικής Υπηρεσίας Νήσων, καθώς επίσης και του αναδόχου ή εκπροσώπου από τον ανάδοχο του Δημήτρη Κωνσταντινίδη Ανώνυμη Τεχνική Εταιρεία.


Σε ενημέρωση που είχαμε, γραπτή, αλλά και πολλές τηλεφωνικές επικοινωνίες και με τον ανάδοχο, με τον ίδιο δηλαδή τον κύριο Δημήτρη Κωνσταντινίδη, μας απέστειλαν φωτογραφικό υλικό, που δείχνει όμως την εικόνα με την επικάλυψη με την προστασία του αγωγού.

Εμφανίζουν ότι υπάρχει αυτή η ασυνέχεια το αγωγού, διότι μόλις βρήκαν το σημείο το οποίο έχει υποστεί βλάβη ο αγωγός και στα 48 μέτρα, περίπου και 835 μέτρα μακριά από την ακτή.

Στις φωτογραφίες φαίνονται τα τσιμεντοστρώματα, φαίνεται επίσης το υλικό της λιθορριπής, ας πούμε το σκύρο καλύτερα,  η οποία είναι η πρώτη επικάλυψη του αγωγού και το οποίο ένα μέρος αυτού έχει φανεί στην επιφάνεια των τσιμεντοστρωμάτων.

Οι εργασίες όπως είχαμε πει, διακόπηκαν στο συνεργείο, έτσι ώστε σταμάτησε αυτή το επιθεώρηση. Ο ανάδοχος ετοιμάζει τον πλωτό γερανό, έτσι ώστε και με κατάλληλο δυναμικό και με κατάλληλα εργαλεία, έτσι ώστε να κάνει τις κατάλληλες υποβρύχιες εργασίες και να αποκαλυφθεί ο αγωγός και το σημείο της βλάβης, έτσι ώστε και εκείνοι να έχουμε μία πλήρη εικόνα και εμείς φυσικά με οπτικό υλικό που θα μας στείλουν, έτσι ώστε να προσδιοριστεί και ο χρόνος επιδιόρθωσης".
 

Ακολούθησαν ερωτήσεις από τα μέλη της Επιτροπής.
 

Σίλα Αλεξίου:  Πιστεύουν ότι είναι δολιοφθορά;

Γιάννης Ζορμπάς: Δεν το ξέρουμε ακόμη γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η επιθεώρηση.

Σίλα Αλεξίου: Μήπως θα έπρεπε να έχουμε κι εμείς έναν τεχνικό σύμβουλο, για να είμαστε πιο σίγουροι.

Γιάννης Ζορμπάς: Έχουμε όλο το υλικό και φωτογραφίες και βιντεολιπτικό υλικό το οποίο θα είναι στη διάθεση του Δήμου κα της Περιφέρειας.


Η κ. Αλεξίου εξέφρασε την επιφύλαξή της, εξηγώντας ότι η ερώτησή της αφορούσε την ύπαρξη εξειδικευμένου προσωπικού. Ο κ. Ζορμπάς απάντησε ότι το συνεργείο, που είναι του αναδόχου, αποτελείται από εξειδικευμένους δύτες.

Στη συνέχεια η κ. Αλεξίου έθεσε ερωτήσεις που αφορούν το πολύ σοβαρό ζήτημα της ποιότητας του νερού, που τροφοδοτεί αυτή την περίοδο τους υδρολήπτες του νησιού. Σημείωσε ότι ο κόσμος δεν γνωρίζει με αποτέλεσμα κάποιοι να συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν ως πόσιμο.  "Έχουν αρχίσει να εμφανίζονται προβλήματα υγείας, από ότι ακούω και δερματικά. Δηλαδή θα έπρεπε να ξέρουμε αυτό το νερό γιατί κάνει", συμπλήρωσε η κ. Αλεξίου. 

Από την πλευρά του ο κ. Ζορμπάς είπε ότι δεν έχει καταγραφεί κάτι τέτοιο, ούτε έχει ακουστεί κάποιο παράπονο στην Υπηρεσία της Επόπτριας Δημόσιας Υγείας, συμπληρώνοντας ότι από την πρώτη στιγμή ο κόσμος είχε ενημερωθεί ότι το νερό δεν είναι κατάλληλο προς πόση. 

Σε μία επόμενη ερώτηση κ. Αλεξίου ρώτησε εάν το νερό είναι κατάλληλο για άλλες χρήσεις. Ο κ. Ζορμπάς απάντησε καταφατικά, ότι υπάρχουν υπάρχουν αναλύσεις του νερού. 

Τέλος, ο κ. Φώτης Πούντος ρώτησε ένα το νερό χλωριώνεται. Ο κ. Ζορμπάς απάντησε ότι χλωριώνονται οι δεξαμενές γιατί το νερό εκεί καταλήγει.



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png