Ο δήμαρχος Αίγινας κύριος Δημήτρης Μούρτζης για τη συμμετοχή του στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ .

Με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών του Ετήσιου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε από 1 έως 3 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, ο δήμαρχος Αίγινας κύριος Δημήτρης Μούρτζης, μίλησε στο Aegina Portal παρουσιάζοντας τα επιμέρους σημεία που συνέθεσαν την εικόνα του συνεδρίου και ειδικά τα ζητήματα που αφορούν τους νησιωτικούς δήμους της χώρας μας, για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την θέσπιση μίας στρατηγικής για την νησιωτικότητα. Ο κύριος Μούρτζης, ο οποίος στην εισήγησή του στο συνέδριο μίλησε για ζητήματα που αφορούν τη νησιώτικη πολιτική, τις ιδιαιτερότητες που επιφέρει στη διοίκηση και στις δυνατότητες ενός δήμου η μεγάλη αύξηση το πληθυσμού κατά την τουριστική περίοδο, η έλλειψη προσωπικού, υποδομών και διοικητικής - υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Ως ένα από αυτά τα στοιχεία της διοικητικής υποστήριξης αναφέρθηκε στον ελεγκτικό μηχανισμό, τον τρόπο που λειτουργεί και παρουσίασε πρόταση για μία άλλη μορφή λειτουργίας.
Στάθηκε ιδιαίτερα στον τρόπο που υπολείπεται η ενίσχυση των δομών της νησιωτικότητας στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και παρουσίασε το εγχειρίδιο "Νησιωτική Πολιτική - Τοπική Αυτοδιοίκηση και Νησιωτικότητα", που θα αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για τους νησιωτικούς δήμους και την αυτοδιοίκηση. Ο κύριος Μούρτζης μίλησε για τη μελέτη για τους νησιωτικούς δήμους που εκπονήθηκε από το ΙΤΑ (Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης) με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης, για λογαριασμό της ΚΕΔΕ και παρουσιάστηκε στη διάρκεια του συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη. Στόχος της μελέτης είναι να διατυπωθεί η αναπτυξιακή φυσιογνωμία του ελληνικού νησιωτικού χώρου, να διερευνηθεί ο ρόλος της νησιωτικότητας στην αναπτυξιακή πορεία των νησιών, να διατυπωθούν τα βασικά συμπεράσματα για την οικονομία και την κλαδική δυναμική και να αποτυπωθεί η νησιωτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μίλησε ακόμη για το θέμα της συμμετοχής των δημοτικών συμβούλων και τις ιδιαιτερότητες που δημιουργεί η νησιωτικότητα με το κόστος της μετακίνησης, των εισιτηρίων κτλ. Ο κύριος Μούρτζης αναφέρθηκε επίσης στους δύο διαγωνισμούς για δύο αντίστοιχα έργα που θα γίνουν στην Αίγινα της επόμενες ημέρες. Τέλος, είπε αγώνας με τα διάφορα ζητήματα που αφορούν το δήμο είναι καθημερινός, ενώ ζήτησε και από τους κατοίκους του νησιού να συνδράμουν σε αυτόν, θέτοντας ως παράδειγμα την προφανή αδυναμία του δήμου να μεταφέρει τα απορρίμματα λόγω της απεργίας της ΠΝΟ και τους κάλεσε να δείξουν αυτοσυγκράτηση στην απόθεση των απορριμάτων.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png