Το Δημοτικό Συμβούλιο επικαιροποίησε την απόφαση και γνωμοδότησε θετικά, για την προσθήκη τομέα Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων στο ΕΠΑΛ Αίγινας.

dimotiko-simvoulio-gnomodotisi.jpg
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2024, συζητήθηκε το θέμα: Περί έγκρισης προσθήκης του τομέα «Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων» στο 1ο ΕΠΑΛ Δήμου Αίγινας και την επικαιροποίηση της απόφασης 115/2021.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Το σχετικό θέμα είχε συζητηθεί και παλαιότερα, στις 3 Δεκεμβρίου 2021 και παρά τη θετική γνωμοδότηση, τον Αύγουστο του 2022, όταν δημοσιεύθηκαν τα οριστικοποιημένα τμήματα  του ΕΠΑΛ Αίγινας, για το σχολικό έτος 2022-2023, σύμφωνα με το δημοσίευμα τότε του Aegina Portal δεν είχε γίνει η προσθήκη τομέα Ναυτικών Επαγγελμάτων. Υπενθυμίζεται ότι για το ζήτημα εκτός από την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, υπήρχε και θετική εισήγηση του αρμόδιου Συμβουλίου Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας (ΣΣΠΑΕ). 

Στη συζήτηση για την επικαιροποίηση της απόφασης, ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς, έθεσε υπόψιν των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου:

  • Την υπ’ αριθμόν 3/31.03.2021 απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας Αίγινας, σύμφωνα με την οποία ψηφίστηκε ομόφωνα από τα μέλη της, η δημιουργία ειδικών τμημάτων Πλοιάρχων και Μηχανικών στο 1ο ΕΠΑΛ της Αίγινας.
  • Την από 13/05/2021 απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, σύμφωνα με την οποία ψηφίστηκε ομόφωνα από τα μέλη της η προσθήκη ειδικότητας Ναυτιλιακών Σπουδών στο 1ο ΕΠΑΛ Αίγινας.
  • Το υπ’ αρ. 134883/Δ4/23.11.2023 έγγραφο της Δ/νσης Σχεδιασμού και ανάπτυξης ΕΕΚ & ΔΒΜ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με θέμα: «Μεταβολές σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για το σχ. έτος 2024-2025».
  • Το υπ’ αρ. πρωτ. 32337/04.12.2023 έγγραφο της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά με θέμα: «Προσθήκη τομέα στο 1ο ΕΠΑΛ Αίγινας».
  • Τη μακρά ναυτική παράδοση της Αίγινας και με την επισήμανση της ένταξης Τομέα Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων στο ημερήσιο ΕΠΑΛ Αίγινας, το γεγονός ότι στοχεύουμε στην αναβάθμιση του προγράμματος σπουδών του ΕΠΑΛ, σε συνεργασία με τον Διευθυντή κ Χρήστο Λίτο και την Διευθύντρια των ΣΕΚ κα Στέλλα Σώρρου. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται μεγάλη επαγγελματική διέξοδος στους νέους και τις νέες της Αίγινας, ειδικά από την στιγμή που δίνεται το δικαίωμα να εξελίσσονται οι απόφοιτοι Ναυτιλιακών Επαγγελματικών Λυκείων και οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ με τομέα ναυτιλιακών επαγγελμάτων, υπό προϋποθέσεις στο βαθμό Πλοιάρχου Α’ και Μηχανικού Α’,

Και εισηγήθηκε την προσθήκη ειδικοτήτων ναυτιλιακού τομέα σπουδών: 

i) Πλοίαρχος Εμπορικού Ναυτικού Ο πλοίαρχος είναι ο κυβερνήτης του πλοίου και κύριος υπεύθυνος για την ασφάλεια του πλοίου, του πληρώματος, του φορτίου και των επιβατών. Χαράζει την πορεία
του πλοίου, κατευθύνει και οργανώνει την εργασία του πληρώματος, φροντίζει για την τήρηση της τάξης, ενδιαφέρεται για την καταλληλότητα και την αποτελεσματική λειτουργία του πλοίου. Συνεργάζεται με τον μηχανικό και την ναυτιλιακή εταιρία. 

ii) Μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού Ο μηχανικός είναι υπεύθυνος για την συντήρηση και καλή λειτουργία των μηχανών του πλοίου, τον υπολογισμό προμήθειας καυσίμων, λιπαντικών, νερού και ανταλλακτικών του πλοίου. Εργάζεται κυρίως στο μηχανοστάσιο, ελέγχει τις εργασίες συντήρησης, φροντίζει για τις επισκευές των μηχανών και των μηχανημάτων και συνεργάζεται με τον Πλοίαρχο και την ναυτιλιακή εταιρία.

Συνοπτικά, η σταδιοδρομία στη Ναυτιλίας διευρύνει τους ορίζοντες των νέων, δίνοντας τους τη δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν σε άλλους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας όπως ναυτιλιακές επιχειρήσεις, ναυπηγήσεις, επισκευές, εφοδιασμοί, πρακτορεύσεις, νηογνώμονες, ασφαλίσεις, παρεμφερείς Δημόσιους και Ιδιωτικούς Οργανισμούς, κ.α. 

Ως Δημοτική Αρχή επιδιώκουμε στην ενίσχυση της νησιωτικότητας, προσφέροντας επιλογές σταδιοδρομίας και προοπτικές εξέλιξης στα νέα παιδιά στον τομέα της Ναυτιλίας. Έναν τομέα που καλλιεργεί την υπευθυνότητα, αξιοποιεί ηγετικές και μηχανικές δεξιότητες προσφέρει την γνώση ξένων γλωσσών (ιδιαίτερα της αγγλικής), εμπνέοντας την αγάπη και την εξοικείωση με την θάλασσα. Θεωρούμε ότι η ένταξη Σπουδών Ναυτιλιακού Τομέα Σπουδών στο ΕΠΑΛ Αίγινας θα προσδώσει στους νέους ευκαιρίες για μόρφωση, επαγγελματική αποκατάσταση, δυνατότητα επαγγελματικού προσανατολισμού, και γιατί όχι την εκπλήρωση των επαγγελματικών τους ονείρων, κατέληξε η εισήγηση του δημάρχου. 

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα και γνωμοδότησε θετικά για την προσθήκη του τομέα Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων στο 1ο ΕΠΑΛ Αίγινας, δεδομένου ότι το ναυτικό επάγγελμα συνάδει με την τεράστια ναυτική παράδοση του τόπου μας και η πρόθεση του Δήμου είναι να συμβάλει, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ώστε να υπάρξουν ευκαιρίες στα νέα παιδιά για να σταδιοδρομήσουν στο επάγγελμα αυτό. Ένα επάγγελμα που καλλιεργεί την υπευθυνότητα και αξιοποιεί τις ηγετικές ικανότητες, δίνοντας στους νέους ευκαιρίες για μόρφωση, επαγγελματική αποκατάσταση και αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους.



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png