Η αναφορά της Λίνας Μενδώνη στην νομισματική συλλογή της Αίγινας, σε πρόσφατη ομιλία της στο Νομισματικό Μουσείο.

nomismatiki-sillogi.jpg

Η πρόσφατη αναφορά της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, κατά την ομιλία των εγκαινίων της συλλογής, από τη δωρεά του Αναστάση Παπαλιγούρα στο Νομισματικό Μουσείο, υπενθυμίζει ότι η πρώτη ιδέα συγκρότησης νομισματικής συλλογής, χρονολογείται το 1829 από τον Ανδρέα Μουστοξύδη, στον οποίο και ανατέθηκε η επίσημη συλλογή νομισμάτων στην Αίγινα.
 

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Η Λίνα Μενδώνη στον χαιρετισμό της ανέφερε ότι «η πρώτη νομισματική συλλογή καταρτίζεται, πριν και από τη σύσταση του νέου ελληνικού κράτους, το 1829, από τον Ανδρέα Μουστοξύδη. Αυτός ο πυρήνας μεταφέρεται από την Αίγινα στην Αθήνα και με εντολή του Όθωνα, καλείται από το Μόναχο ειδικός νομισματολόγος, το 1833 και έτσι ξεκινά η δημιουργία αυτού, που σήμερα θεωρούμε όλοι αυτονόητο: Ένα νομισματικό μουσείο στην Ελλάδα, στην πόλη των Αθηνών. Το 1962, η Μάντω Οικονομίδου διευθύντρια τότε του Νομισματικού Μουσείου, πείθει τους πολιτικούς της προϊσταμένους και το Μουσείο αυτονομείται. Ακολουθεί από τότε τον δικό του εξαιρετικά θετικό και θαυμαστό δρόμο. Τον Δεκέμβριο του 1998, εγκαινιάζεται η μόνιμη έκθεσή του, σε αυτό το καταπληκτικό κτίριο, το οποίο η πολιτεία αποφάσισε ότι μπορεί και πρέπει να φιλοξενήσει τα χιλιάδες νομίσματα, τα οποία είχαν συγκεντρωθεί. Έτσι, σήμερα το Νομισματικό Μουσείο να αποτελεί τη μεγαλύτερη ίσως συλλογή αρχαίων ελληνικών νομισμάτων, και όχι μόνο, στον κόσμο».

Φωτογραφία από το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού, για τη δωρεά της συλλογής του Αναστάση Παπαληγούρα στο Νομισματικό Μουσείο.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png