Ο αγιασμός των υδάτων και η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στην Αίγινα.


Με τη θερμοκρασία λίγο πάνω από τους 10 βαθμούς Κελσίου, αλλά με έναν λαμπρό ήλιο να δημιουργεί μια ημέρα ανάπαυλας στις χειμωνιάτικες καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης, λίγο μετά τις 11 η καθιερωμένη τελετή του Αγιασμού των Υδάτων και της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στο Κεντρικό Λιμάνι της Αίγινας, αλλά και στην περιφέρεια του νησιού. Αρκετή ώρα πριν οι κάτοικοι της Αίγινας, αλλά και πολλοί παραθεριστές που είχαν φτάσει από την προηγούμενη, κατέκλυσαν τους δρόμους της παραλίας, τα cafe και τους χώρους γύρω από το σημείο που είχε στηθεί η εξέδρα, απολαμβάνοντας την γιορταστική μέρα.


Μια γιορταστική μέρα που κλείνει με λαμπρότητα την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και ξεκίνησε αρκετά πιο νωρίς με τη θεία λειτουργία στους ναούς του νησιού και στον Μητροπολιτικό Ναό της Αίγινας όπου οι πιστοί έλαβαν την ευλογία του Μεγάλου Αγιασμού. Ωστόσο όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος, το ενδιαφέρον στρέφεται στην τελετή της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού που παρακολουθούν εκατοντάδες πιστοί. Η συμμετοχή των νέων του νησιού άλλωστε, που σύμφωνα με την παράδοση βουτούν στα παγωμένα νερά του λιμανιού για να "πιάσουν το σταυρό", αλλά και για να γευθούν τις επευφημίες του κόσμου και να λάβουν την ευλογία για όλη την καινούργια χρονιά δίνει ένα ζωηρό ενδιαφέρον στην τελετή.


Η πομπή έφτασε από το Μητροπολιτικό Ναό διαμέσου της παραλίας και λίγο μετά την ανάγνωση του ευαγγελίου ο ξύλινος σταυρός καταδύθηκε για τρεις φορές στη θάλασσα.  Την τρίτη οι οκτώ νέοι που περίμεναν για να βουτήξουν στα παγωμένα νερά το λιμανιού, ακολούθησαν την τροχιά του σταυρού προσπαθώντας να τον φτάσουν. Το πλοίο σημαιοστολισμένο πλοίο "Ποσειδώνας" που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στην μεγάλη προβλήτα σφύριξε παρατεταμένα, συμμετέχοντας στον εορτασμό. Μαζί και τα σκάφη του Ναυτικού Ομίλου Αίγινας, που με τα λευκά πανιά τους συνόδεψαν την εκκλησιαστική τελετή. Την τελετή της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Αίγινας κύριος Σάκης Σακκιώτης, εκπρόσωποι της νέας δημοτικής αρχής, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας του νησιού, όπως και συλλόγων και άλλων φορέων.



Το σταυρό έπιασε ο νεαρός Ζώης, ενώ για μια ακόμη χρονιά το κρύο αψήφησε, βουτώντας στα παγωμένα νερά ο εκπαιδευτικός κύριος Θόδωρος Λορέτζος που δέχθηκε τα συγχαρητήρια του κόσμου για τη σεμνή παρουσία του. Χρόνια πολλά και του χρόνου!


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png