Παραμονή στο πανηγύρι του Σταυρού στην Παλιαχώρα. .

Της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού γιορτάζει σήμερα η εκκλησία μας και σύμφωνα με την παράδοση του νησιού οι αγρότες σταματούσαν τις καλοκαιρινές εργασίες ενώ παράλληλα άλλαζε και ο ημερήσιος κύκλος της ζωής τους. Σταματούσαν για παράδειγμα να κοιμούνται το μεσημέρι, ενώ δεν άφηναν τα ζώα στους αγρούς κατά τις βραδινές ώρες. Το ίδιο συνέβαινε και με τους ναυτικούς, που σταματούσαν τα μεγάλα ταξίδια. Η ημέρα της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το έθιμο του Λειδινού, την αναβίωση του οποίου παρουσιάσαμε πριν από λίγες ημέρες.

Η παράδοση εξακολουθεί να τροφοδοτεί και τις μέρες μας και χθες το βράδυ ο περίβολος στο εκκλησάκι του Σταυρού στην Παλιαχώρα, μαζί και ο δρόμος που περνά από εκεί, γέμισε από προσκυνητές που έφταναν μέχρι εκεί για να ζήσουν το κλίμα, του τελευταίου πανηγυριού της καλοκαιρινής περιόδου στην Αίγινα. Τη σημαιοστολισμένη εκκλησία συμπλήρωνε το ατελείωτο πήγαινε - έλα του κόσμου, οι πάγκοι των μικροπωλητών και βέβαια η κοινωνική διάσταση ενός τέτοιου πανηγυριού. Σήμερα το πρωί τελέσθηκε η θεία λειτουργία. Δύναμη από το αστυνομικό τμήμα Αίγινας ρύθμιζε την κυκλοφορία και στις δύο πλευρές του δρόμου, ώστε να μην δημιουργείται κυκλοφοριακή συμφόρηση.



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png