"Ένα μουσείο για μένα". Εικαστικά εργαστήρια για παιδιά, από το Μουσείο Παιδικής Τέχνης και την Καποδιαστριακή Βιβλιοθήκη Αίγινας.

IMG_20231207_115544.jpg

Από την αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αίγινας, ξεκίνησε σήμερα το πρωί η σειρά εκπαιδευτικών-εικαστικών εργαστηρίων για παιδιά, σε εφαρμογή προγράμματος που υλοποιείται από το Μουσείο Παιδικής Τέχνης σε συνεργασία με την Καποδιστριακή Δημόσια Βιβλιοθήκη Αίγινας.  

Το φετινό θέμα της δράσης είναι: «Ένα μουσείο για μένα»: Δικαίωμα για ισότιμη πρόσβαση στον πολιτισμό. Αποδοχή, Προσαρμογή, Προσβασιμότητα, Ενσωμάτωση, Συμπερίληψη και πραγματοποιείται στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος που επιχορηγείται ξανά από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Σήμερα Πέμπτη, οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου της Αίγινας, είχαν την ευκαιρία να βιώσουν το εκπαιδευτικό εργαστήρι που προσέφερε η συνεργασία των δύο φορέων. Με την ευκαιρία στο Aegina Portal μίλησε ο πρόεδρος της Δημόσιας Καποδιστριακής Βιβλιοθήκης Αίγινας κ. Γιώργος Καλόφωνος, η κ. Αθανασία Σκληρού, επιμελήτρια του προγράμματος από το  Μουσείο Παιδικής Τέχνης και η διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αίγινας κ. Αθηνά Καλλιντεράκη.

Το Δελτίο Τύπου για την εκδήλωση αναφέρει τα ακόλουθα: Η Καποδιστριακή Δημόσια Βιβλιοθήκη Αίγινας συνεργάζεται για μία ακόμη χρονιά με το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, που ταξιδεύει  και πάλι στα σχολεία της Αίγινας, για να πραγματοποιήσει επί τόπου μία σειρά εκπαιδευτικών-εικαστικών εργαστηρίων για παιδιά σε σχολεία.

Οι δράσεις αφορούν στα δικαιώματα όλων των παιδιών για ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή στον πολιτισμό, στην εκπαίδευση, στην καλλιτεχνική δημιουργία, στην συμμετοχή σε εκδηλώσεις και δράσεις στην κοινότητα, μέσα από τη δημιουργία μοναδικών ζωγραφικών έργων και τρισδιάστατων κατασκευών.

Τα παιδιά θα γνωρίσουν και θα κατανοήσουν τα δικαιώματά τους σε μια βιώσιμη κοινωνία, θα μάθουν να σέβονται τα δικαιώματα των άλλων, θα αντιληφθούν ότι η τέχνη είναι το όχημα για την έκφραση προσωπικών ιδεών-απόψεων και θα δημιουργήσουν το δικό τους έργο με θέμα τα δικαιώματα.

Στόχος του Μουσείου είναι να συμβάλλει μέσω της Τέχνης, σε εκπαιδευτικές-εικαστικές δράσεις προκειμένου το μουσείο να ενσωματώνει όλους και να είναι προσβάσιμο με ισότιμη συμμετοχή χωρίς αποκλεισμούς. Αποδοχή, Προσαρμογή, Προσβασιμότητα, Ενσωμάτωση, Συμπερίληψη, έννοιες που υλοποιούνται με αρωγό την Τέχνη, μαθαίνοντας μέσω της Τέχνης, οι συμμετέχοντες θα εκφράσουν τα δικαιώματά τους μέσα από ιδέες, σκέψεις και προβληματισμούς τους αποτυπώνοντάς τα στο δικό τους έργο με θέμα τα δικαιώματα.

Το πρόγραμμα επιδιώκει την ισότιμη πρόσβαση σε όλους στον πολιτισμό, προωθώντας την δικτύωση με φορείς, σχολικές ομάδες, ΑμεΑ, κοινωνικά ευάλωτες ομάδες με σκοπό την αποδοχή της διαφορετικότητας και τη συμπερίληψη.

Φέτος στην Αίγινα, οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν στα Δημοτικά Σχολεία της πόλης, τα οποία δεν είχαν συμπεριληφθεί στο περσινό πρόγραμμα του Μουσείου Παιδικής Τέχνης: την Πέμπτη 7 του μηνός στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αίγινας και την Παρασκευή 8 του μηνός στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αίγινας.

Με την ευκαιρία του προγράμματος, το προσωπικό της Καποδιστριακής Βιβλιοθήκης θα παρουσιάσει επί τόπου επιλεγμένα βιβλία Τέχνης από τις συλλογές της. Υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων - εικαστικών εργαστηρίων από την Αθανασία Σκληρού, Επιμελήτρια του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης. Από πλευράς Καποδιστριακής Βιβλιοθήκης τον συντονισμό για τις δράσεις στα σχολεία της Αίγινας έχει η εκπαιδευτικός Έφη Καρρά.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png