"Τοπίο στην ομίχλη" και η Αίγινα. Οφείλεται στη διαφορά θερμοκρασίας της θάλασσας και της ατμόσφαιρας.

Ένα φαινόμενο το οποίο δεν είναι συνηθισμένο, τουλάχιστον για αυτή την εποχή, επικρατεί από νωρίς τα ξημερώματα στην Αίγινα. Πρόκειται για την πυκνή ομίχλη η οποία κάλυψε τις κορυφογραμμές στα ορεινά του νησιού, δημιούργησε ένα "πέπλο" πάνω από τη θάλασσα και μία ατμόσφαιρα πολύ διαφορετική από αυτή που συνήθως αντικρίζουν οι κάτοικοι του νησιού. Το φαινόμενο που οφείλεται στη διαφορά θερμοκρασίας στην ατμόσφαιρα, η οποία τις τελευταίες ημέρες είναι πολύ υψηλή, και σε αυτήν της επιφάνειας θάλασσας η οποία βρίσκεται αυτή την περίοδο στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους. Ουσιαστικά πρόκειται για συρρίκνωση υδρατμών, φαινόμενο που ενισχύεται από τους ασθενείς ανέμους και κυρίως την άπνοια.

Το φαινόμενο, τουλάχιστον στην Αίγινα παρατηρείται κυρίως στο τελείωμα του φθινοπώρου, αρχές του χειμώνα, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι αντίστροφες, δηλαδή η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας παραμένει ακόμη υψηλή, ενώ αντίθετα πέφτει η θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα και επικρατούν συνθήκες άπνοιας. Σε αυτή την τελευταία περίπτωση η διαδικασία της υγροποίησης είναι πολύ πιο έντονη πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, οπότε και αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την ασφαλή ναυσιπλοΐα στον Αργοσαρωνικό. Στο video μπορείτε να δείτε την εξέλιξη του φαινομένου σε υψηλή ταχύτητα.

upd Το φαινόμενο εξασθένησε λίγο μετά τις 11 το πρωί.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png