Φώτης Λαζάρου. Ένας Αιγινήτης "ironman" στο βυθό των Αντικυθήρων.

"Αισθάνομαι καταξιωμένος μετά από σειρά ετών σκληρής δουλειάς και παράλληλα πολύ τυχερός που θα συμμετάσχω σε ένα τέτοιο σημαντικό γεγονός. Μετά την Αμφίπολη έρχονται τα Αντικύθηρα, ας κάνουν όλοι μια θετική σκέψη για την προσπάθεια μας... και θα βρίσκονται όλοι εκεί μαζί μας!." Αυτή είναι η δήλωση του Αιγινήτη "Ironman" Φώτη Λαζάρου, υπαξιωματικού, δύτη του Πολεμικού Ναυτικού, που μετά από την εξειδικευμένη του εκπαίδευση στο Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης Woods Hole συμμετέχει στο αρχαιολογικό πρόγραμμα "Επιστροφή στα Αντικύθηρα", το οποίο αποτελεί μια πρωτοβουλία του υπουργείου Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole της Μασαχουσέτης, τον γενικό έλεγχο και συντονισμό του οποίου έχει η ελληνική Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και η επικεφαλής της, Δρ. Αγγελική Σίμωση.

Από το καθημερινό ενημερωτικό δελτίο στο ραδιόφωνο του Aegina Portal



Πρόκειται για μία μεγάλη τιμή για την Αίγινα, καθώς ο Φώτης Λαζάρου συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα ενάλιας έρευνας στην περιοχή του ναυαγίου των Αντικυθήρων, που θα εστιάσει όχι μόνο στην επιφάνεια του βυθού, αλλά θα πραγματοποιήσει ανασκαφή στον πυθμένα, κατά την οποία χρησιμοποιείται υψηλή τεχνολογία. Ο Φώτης Λαζάρου θα είναι ένας από τους δύτες, που θα καταδυθεί και για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά και θα χρησιμοποιήσει το Exosuit, μία εξελιγμένης τεχνολογίας στολή κατάδυσης από κράμα αλουμινίου, που επιτρέπει κατάδυση σε βάθος 300 μέτρων, χωρίς να απαιτείται διαδικασία αποσυμπίεσης, ενώ διευρύνει τον χρόνο παραμονής στον βυθό, διευκολύνοντας έτσι την αναζήτηση νέων ευρημάτων. Μια τέτοιου είδους καταδυτική δραστηριότητα μόνο με αντίστοιχες των κοσμοναυτών μπορούν να συγκριθούν.

Η επιστημονική έρευνα "Επιστροφή στα Αντικύθηρα" που ξεκίνησε στην περιοχή του ναυαγίου, αναμένεται να δώσει απαντήσεις σε επιστημονικά ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα από την πρώτη ενάλια ανασκαφή στα Αντικύθηρα το 1900.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png