Από τον "σταθμό μεταφόρτωσης απορριμάτων" του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου, στη χωματερή του Εϋναρδείου.

Κυριακή σήμερα και για πολλοστή φορά η κάμερα του Aegina Portal κατέγραψε άθλιες συνθήκες τόσο σε χώρους αποκομιδής απορριμάτων, όσο και σε χώρους που δεν προορίζονται για τέτοιου είδους δραστηριότητες, αλλά τελικά χρησιμοποιούνται ανεξέλεγκτα. Δυστυχώς, αυτές ήταν οι εικόνες που θα έβλεπε όποιος επισκέπτης της Αίγινας ή κάτοικος του νησιού (την καθημερινότητα του οποίου συχνά λησμονούμε) αν επιχειρούσε μία βόλτα στα γραφικά, κατά τα άλλα, σοκάκια της Αίγινας ή σε μνημεία της Καποδιστριακής περιόδου.

Το γραφικό στενάκι που βλέπετε βρίσκεται στο κέντρο της Αίγινας, μία οικογένεια εκδρομέων που βρίσκεται πίσω μας, εμφανώς αηδιασμένη δεν πλησιάζει. Ο μοτοσικλετιστής περνά με βιασύνη, αναγκαστικά πέφτει πάνω στα σκουπίδια. Το ιστορικό κτίριο του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου, για την ακρίβεια το προαύλιο του, έχει μετατραπεί σε έναν άτυπο χώρο μεταφόρτωσης απορριμάτων. Συσκευασίες, στρώματα, μπάζα, κάθε είδους αντικείμενο, στοιβαγμένο το ένα πάνω στο άλλο. Η δυσωδία είναι απίστευτη, το ίδιο και η επίθεση κάθε είδους εντόμου κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ. Η επιφάνεια του σκούτερ με το οποίο φτάσαμε στο σημείο γέμισε σε δευτερόλεπτα μύγες.

Η κυριακάτικη βόλτα συνεχίζεται στους γραφικούς δρόμους του κέντρου. Ανηφορίζοντας την Αντωνίου Πελεκάνου ένα πεταμένο πλυντήριο, γλίτσα και μερικά χαρτοκιβώτια, καταμαρτυρούν την ιστορικότητα του δρόμου στον οποίο βρισκόμαστε. Καθώς το βλέμμα υψώνεται για να αντικρίσει το ιστορικό κτίριο του Εϋνάρδειου, η γνωστή χωματερή της γωνίας διακόπτει απότομα τους συνειρμούς με την ιστορία. Αυτοκίνητα και μηχανάκια "κουτρουβαλούν" πάνω στον απίστευτα μεγάλο όγκο με χαρτοκιβώτια για να περάσουν, τις δεκάδες σακούλες με τα απορρίμματα και κάθε λογής βρωμιά. Αυτή ήταν η εικόνα που έβλεπε κανείς χθες Σαββατόβραδο, αυτή είναι η εικόνα που βλέπει κάποιος σήμερα Κυριακή πρωί.

Ευτυχώς σήμερα Κυριακή η Καποδιστριακή δανειστική βιβλιοθήκη είναι κλειστή. Αν αδιαφορήσει κανείς για τη δυσωδία, ενδεχομένως με αυτά που είδε στην Κυριακάτικη βόλτα πριν, να αισθανθεί ότι η κατάσταση εκεί είναι καλή. Το ίδιο συμβαίνει και σε ένα ακόμη Καποδιστριακό κτίριο το Κυβερνείο. Όσο για την εικόνα στον ενοριακό ναό του Αγίου Νικολάου, απλά απογοητευτική.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png