Η εκδήλωση για την πρωτοχρονιάτικη πίτα από τον Σύλλογο Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας.


Την εκδήλωση για την πρωτοχρονιάτικη πίτα, πραγματοποίησε σήμερα το πρωί στην αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου ο Σύλλογος Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας. Η εκδήλωση έγινε μέσα σε μία ατμόσφαιρα που φορτίστηκε συγκινησιακά, για τα μέλη του συλλόγου, από τη δημόσια ανακοίνωση της πρόθεσης του προέδρου κυρίου Κώστα Γαλάνη, να μην διεκδικήσει στο μέλλον την προεδρία του Δ.Σ.: "Νομίζω ότι πρέπει να φροντίσουμε να βρεθούν νέοι άνθρωποι, γιατί εμείς είμαστε σχεδόν παροπλισμένοι, να ασχοληθούν με το Λαογραφικό. Εγώ προσωπικά δεν θα ξαναβάλω υποψηφιότητα". Μάλιστα ο κύριος Γαλάνης, "αντί κειμένων" και λόγων που συνηθίζεται, προτίμησε να απαγγείλει ένα ποίημα του Γιώργου Σουρρή που σατιρίζει την περίοδο της πρώτης χρεοκοπίας της Ελλάδας, με τον τότε πρωθυπουργό το Χαρίλαο Τρικούπη, ποίημα που παραμένει επίκαιρο και στις μέρες μας.

Την εκδήλωση χαιρέτησε αντί του δημάρχου κ. Δημήτρη Μούρτζη που απουσίαζε για προσωπικούς λόγους, ο αντιδήμαρχος κύριος Κώστας Γεννίτσαρης, που μετέφερε τις ευχές του δημάρχου για καλή χρονιά. Ακολούθησε ο χαιρετισμός από τον πρόεδρο της ΚΕΔΑ κύριο Γιάννη Ζορμπά, που έκανε μία σύντομη αναφορά στις παρεμβάσεις που έγιναν στους χώρους του Λαογραφικού (με μία σειρά από εργασίες συντήρησης) κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους από την ΚΕΔΑ, για την καλύτερη λειτουργία του. Παράλληλα αναφέρθηκε στις προσπάθειες που θα γίνουν για να εξασφαλιστεί ένας δημοτικός υπάλληλος ώστε να λειτουργεί το μουσείο σε καθημερινή βάση.

Η εκδήλωση περιελάμβανε ρεσιτάλ από τους μουσικούς Αρετή Πηγιατίδη στο μαντολίνο και Διονύση Μικέλη στην κιθάρα. Οι δύο καλλιτέχνες χειροκροτήθηκαν θερμά από το κοινό και έλαβαν ως δώρο το βιβλίο: "Τα λέμε και στην Αίγινα. Παροιμίες και καλαντάρι των μηνών" της Λίνας Μπόγρη Πετρίτου. Το βιβλίο της κυρίας Πετρίτου έλαβε ως δώρο και ο τυχερός της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Μετά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, ο κύριος Κώστας Γαλάνης αναφέρθηκε στο ζήτημα της αναγνώρισης του Λαογραφικού Μουσείου. Εξήγησε ότι το μουσείο είναι αναγνωρισμένο από την Περιφέρεια, αλλά δεν είναι αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού. "Οι λόγοι είναι απλοί", είπε ο κύριος Γαλάνης, "Εάν αναγνωριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, το υπουργείο θα πρέπει να δώσει λεφτά και θα πρέπει να επανδρώσει το μουσείο με κόσμο. Για το λόγο αυτό μας έχουν φέρει ένα εκατομμύριο δυσκολίες, ζητάνε ένα εκατομμύριο χαρτιά, τους τα έχουμε δώσει όλα τα χαρτιά", αλλά δεν εννοούν να μας αναγνωρίσουν.

Πάντως, στον επίσημο κατάλογο του ΕΟΤ, το μουσείο το Λαογραφικό της Αίγινας αναφέρεται όχι σαν Λαογραφικό, αλλά σαν Ιστορικό Μουσείο και είναι σε θέση πολύ περίοπτη, μαζί με το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας. Αυτό που παρατήρησα σε αυτόν τον κατάλογο, είναι ότι δυστυχώς δεν υπάρχει πουθενά το Μουσείο της Αφαίας, που για μένα είναι τουλάχιστον απαράδεκτο, γιατί είναι ένα καταπληκτικό μουσείο. Δεν υπάρχει σε κανέναν κατάλογο, ούτε στον ΕΟΤ, ούτε πουθενά", συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου κύριος Κώστας Γαλάνης.

Την εκδήλωση παρακολούθησε ο αντιδήμαρχος κύριος Κώστας Γεννίτσαρης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΑ κύριος Γιάννης Ζορμπάς και η αντιπρόεδρος της ΚΕΔΑ κυρία Καίτη Σαλπέα, όπως επίσης μέλη του συλλόγου, καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων του νησιού.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png