Σοβαρούς κινδύνους εγκυμονεί το μεγάλο δέντρο στο Εϋνάρδειο. Παρακμιακή και επικίνδυνη η συνολική εικόνα του εμβληματικού κτιρίου.


Απελπιστική είναι η εικόνα ενός εμβληματικού κτιρίου για την ιστορία του Ελληνικού Κράτους. Το Εϋνάρδειο, έρμαιο της πολύχρονης αδιαφορίας κινδυνεύει σήμερα περισσότερο από ποτέ και μαζί με την ιστορία του και όσα εκφράζει για την πρώτη περίοδο του Ελληνικού Κράτους, κινδυνεύουν οι διερχόμενοι και οι περίοικοι. Για το γεγονός ότι θα έπρεπε να είναι ένα σημεία που έπρεπε να "ακτινοβολεί" στις τουριστικές μπροσούρες ούτε λόγος, άλλωστε αυτό που προέχει τώρα είναι η ασφάλεια.

Ο λόγος για ένα τεράστιο πεύκο που βρίσκεται στην δεξιά πλευρά της εισόδου, από την οδό Μητροπόλεως. Χωρίς φροντίδα, προφανώς για δεκαετίες, ένα μέρος των κλαδιών του ακουμπά στην κεραμοσκεπή του κτιρίου, η οποία κι αυτή με τη σειρά της "πνέει τα λοίσθια", ενώ τα υπόλοιπα μεγάλα κλαδιά μετεωρούν στο κενό, αφού το δέντρο συνεχίζει χωρίς φροντίδα να αναπτύσσετε σε ύψος. Στο εσωτερικό του ένας τεράστιος όγκος από νεκρά, ξερά φυλλώματα αποτελούν τον φόβο των κατοίκων. Μία σπίθα ή ένα τσιγάρο θα φέρουν την καταστροφή.
Σαν να μην έφτανε αυτό, στο προαύλιο του κτιρίου κλαδέματα, πλαστικές σακούλες με πευκοβελόνες και ξερά κλαδιά βρίσκονται εκεί για τουλάχιστον δύο μήνες. Πρόκειται για μία τραγική κατάσταση, μια κατάσταση που προκαλεί απελπισία.

Και βέβαια καμία κουβέντα να μην γίνεται για τη συνολική κατάσταση του κτιρίου. Ακόμη και αν ξεπεράσουμε την υποχρέωση που έχουμε να το διαφυλάξουμε, δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς ότι η αμέλεια και η αδιαφορία ετών δημιουργεί για τους κατοίκους του νησιού σοβαρά προβλήματα ασφάλειας. Τα τσάμια σπασμένα, σαν ξυράφια, έτοιμα στον πρώτο δυνατό αέρα να κόψουν και να ξεσκίσουν. Τα κεραμίδια στη σκεπή έτοιμα κι αυτά να πέσουν στα κεφάλια των ανυποψίαστων περαστικών. Το ίδιο και οι σοβάδες, που υποχωρούν κομμάτι - κομμάτι στην δυνατή βροχή και τον αέρα.
 
Από τα σπασμένα παράθυρα η οροφή του κτιρίου φαίνεται να έχει καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό, ενώ τα graffiti στην μπροστινή πλευρά συμπληρώνουν παρακμιακή εικόνα.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png