Μιλώντας με τους Ουκρανούς πρόσφυγες που μένουν στην Αγία Μαρίνα. Χρειάζονται εργασία, θέλουν να μάθουν ελληνικά.


Το "ΕΡΗ studios" στην Αγία Μαρίνα, όπου διαμένουν 40 πρόσφυγες από την Ουκρανία, επισκέφθηκε χθες το Aegina Portal, σε μία προσπάθεια να αφουγκραστεί τις ανάγκες των συνανθρώπων μας, που βρήκαν καταφύγιο στο νησί, μακριά από τον πόλεμο που μαίνεται στην πατρίδα τους. 


Σημαντικό ρόλο σε αυτή την επικοινωνία είχε η κ. Φανή Κομηνιάδη ως πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αίγινας. Ο Σύλλογος, του οποίου δύο ακόμη μέλη του Δ.Σ. ήταν παρόντα στη χθεσινή συνάντηση, από την πρώτη στιγμή ανέπτυξε πρωτοβουλία προκειμένου να προσφέρει τη βοήθειά του.

"Χρειαζόμαστε δουλειά και να μάθουμε την Ελληνική γλώσσα" λένε οι γυναίκες που μίλησαν στο Aegina Portal.
 
Στη συνάντηση στο "ΕΡΗ studios", στην Αγία Μαρίνα, παραβρέθηκαν 12 από τα 40 άτομα, που έχει ανακοινωθεί ότι φιλοξενούνται εκεί, οι γυναίκες και τα παιδιά τους. Ο συνολικός αριθμός ίσως είναι μικρότερος.

Η ευγένεια, η ψυχική δύναμη, η προσήλωση στην οικογένειά τους και η ανάγκη για ανεξαρτησία, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους, που κερδίζουν αμέσως τον συνομιλητή. Ευχαριστούν και μιλούν με ευγνωμοσύνη για όσους τους έχουν βοηθήσει.

Οι δυσκολίες της πορείας από την Ουκρανία στην Αίγινα, η καθημερινότητα και οι προτεραιότητές τους:

Είμαστε από διαφορετικές πόλεις της Ουκρανίας, φτάσαμε με διαφορετικούς τρόπους. Πολλές φορές ήταν πολύ δύσκολα.
 
Κάποιοι αναγκάστηκαν να διασχίσουν την μισή Ευρώπη για να φτάσουν στην Ελλάδα.
 
Κάποιοι από εμάς πριν να φτάσουν στην όμορφη Αίγινα έμειναν σε δομές.
 
Κάποιοι από εμάς είχανε ευκαιρία να αγοράζουν το φαγητό, κάποιοι δεν είχαν. Γι' αυτό τώρα όλοι ψάχνουμε για δουλειές.
 
Δεν μπορούν όλες οι εθελοντικές οργανώσεις να προσφέρουν φαγητό και ρούχα.
 
Γι' αυτό φτάνοντας στην Αίγινα είχαμε ευκαιρία να ξεκουραστούμε και να κοιμηθούμε γιατί κάποιοι ήταν πολλές μέρες στη διαδρομή προς Αίγινα. Κάποιοι ήταν μία εβδομάδα στο δρόμο.
 
Η Τατιάνα λέει ότι από την πόλη Σούμι, η οποία είναι στην άλλη άκρη της Ουκρανίας, στην ανατολή και χρειάστηκε ένα εικοσιτετράωρο για να φτάσουν στην πόλη Τσέρνοβτσι η οποία είναι στη δυτική Ουκρανία, για να πάρουν λεωφορείο και δύο εικοσιτετράωρα ήταν ο δρόμος προς Ελλάδα.
 
Στην Αθήνα ζούσαμε στο σπίτι μιας φίλης μου μέχρι να βρουν θέση για εμάς στην Αίγινα. Μετά από δύο μέρες μας φέρανε όλους μαζί με πούλμαν στην Αίγινα. Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε πρόβλημα ψάχνοντας για δουλειά, γιατί δεν ξέρουμε Ελληνικά και δεν μπορούμε να δουλεύουμε με το δικό μας επάγγελμα. Επίσης η μεταφορά στην Αθήνα με το πλοίο είναι ακριβή και δεν έχουνε εκπτώσεις για τα εισιτήρια για το μέσο μεταφοράς στην Αθήνα. Γι' αυτό προσπαθούμε να βρούμε δουλειά στην Αγία Μαρίνα.
 
Θέλουμε πολύ να βρούμε δουλειά για να γίνουμε ανεξάρτητοι, να δώσουμε εκπαίδευση στα παιδιά μας.
 
Οι μέρες μας περνάνε ψάχνοντας δουλειά με προσπάθειες να μάθουμε Ελληνικά μόνοι μας. Επίσης προσπαθούμε να βελτιώσουμε και τα Αγγλικά μας. Ασχολούμαστε με τα παιδιά μας και όσο γίνεται κάνουνε εκπαίδευση online.
 
Θέλουμε να έχουμε ευκαιρία να βοηθήσουμε και τους άλλους ανθρώπους. Είμαστε πάρα πολύ ευγνώμονες για τη βοήθειά σας ότι έρχεστε να μας επισκεφθείτε. Είναι χαρά μας να σας βλέπουμε.
 
Τα δύο πράγματα που επιθυμούν είναι δουλειά και κάποιος να μας βοηθήσει να μάθουν την Ελληνική.
 
Η επαγγελματική τους εμπειρία.
 
Όλες οι κυρίες που αναζητούν εργασία έχουν επαγγελματική εμπειρία: Φαρμακοποιός, ναυτιλιακά, διεθνής σχέσεις στον τραπεζικό τομέα, οικονομικά, διοίκηση και οργάνωση επιχειρήσεων, κομμώτρια, μανικιούρ - πεντικιούρ, babysitter δασκάλα για μωρά (μπορεί να αναλάβει και εργασίες για καθάρισμα) και ένα κύριος ο οποίος είναι οικοδόμος. Όλοι τους είναι κάτοχοι προσωρινής προστασίας.
 
Οι ηλικίες των παιδιών είναι από 6 έως 15 ετών.

 
Το ΠΑ.Κ.Ο.Ε. χρηματοδότησε και οργάνωσε την αποστολή των Ουκρανών προσφύγων στην Αίγινα.
 
Μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστός ο τρόπος με τον οποίο οι Ουκρανοί πρόσφυγες έφτασαν και φιλοξενούνται στο νησί. Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το ΠΑ.Κ.Ο.Ε. (Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών) την Κυριακή 20/3/2022 το πρωί ξεκίνησε από το λιμάνι του Πειραιά, η πρώτη ομαδική αποστολή Ουκρανών προσφύγων (40 άτομα – 10 παιδιά, 23 γυναίκες και 7 άνδρες), σε δομές του ΠΑ.Κ.Ο.Ε.  Η αποστολή αυτή εγκαταστάθηκε σε ένα συγκρότημα “ΕΡΗ studios” στην Αγία Μαρίνα της Αίγινας.
 
Η χρηματοδότηση, οργάνωση και η λειτουργία τις ομάδας αυτής, γίνεται από την ΑΜΚΕ “ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΕΛΛΑΣ” του ομίλου ΠΑ.Κ.Ο.Ε και περιλαμβάνει την στέγαση, σίτιση και ιατρική περίθαλψη. Η αποστολή αυτή θα παραμείνει στα “ERI studios” 3 έως 6 μήνες."
 
"Την αποστολή συνόδευσαν ο πρόεδρος του ΠΑ.Κ.Ο.Ε. κύριος Παναγιώτης Χριστοδουλάκης, ο αντιπρόεδρος κύριος Μύρωνας Φασουλάκης και η πρόεδρος του ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ κυρία Ναταλία Χριστοδουλάκη, καθώς και η εκπρόσωπος της Ουκρανικής οργάνωσης στην Ελλάδα “Μπορισθένης” κυρία Σβιτλάνα Τσορνένκα. Το “ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΕΛΛΑΣ” τώρα προετοιμάζεται για την δεύτερη ομαδική υποδοχή πενήντα(50) Ουκρανών προσφύγων από την Μαριούπολη και το Χάρκοβο", αναφέρει το Δελτίο Τύπου.

Χωρίς Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων ο Δήμος Αίγινας.
 
Στο Δήμο της Αίγινας με βάση τις σχετικές διατάξεις θα έπρεπε να έχει συγκροτηθεί και να λειτουργεί Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων. Σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία, Σε κάθε δήμο συγκροτείται και λειτουργεί με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων, ως συμβουλευτικό, όργανο του δήμου για την ενίσχυση της ένταξης των μεταναστών και των προσφύγων στην τοπική κοινωνία, σύμφωνα με το άρθρο 78 του ν.3852/2010. Το άρθρο 78 του ν.3852/2010 αντικαταστάθηκε με το άρθρο 79 του ν.4555/2018.
 
Αρμοδιότητες: Τα Συμβούλια Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων έχουν τις κατωτέρω αρμοδιότητες: α) η καταγραφή και η διερεύνηση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, που κατοικούν μόνιμα στην περιφέρεια του οικείου δήμου, ως προς την ένταξή τους στην τοπική κοινωνία, την επαφή τους με δημόσιες αρχές ή τη δημοτική αρχή, β) η υποβολή εισηγήσεων προς το δημοτικό συμβούλιο για την ανάπτυξη τοπικών δράσεων προώθησης της ομαλής κοινωνικής ένταξης των μεταναστών και προσφύγων και, εν γένει, την επίλυση των προβλημάτων που αυτοί αντιμετωπίζουν, ιδίως μέσω της οργάνωσης συμβουλευτικών υπηρεσιών από τις δημοτικές υπηρεσίες και γ) η διοργάνωση, σε συνεργασία με τον οικείο δήμο, εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής του τοπικού πληθυσμού.

Σημαντικές πληροφορίες από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για εκτοπισθέντα άτομα από την Ουκρανία στην Ελλάδα, μπορείτε να βρείτε εδώ: https://help.unhcr.org/greece/el/oukrania/

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Φανή Κομηνιάδη και τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αίγινας, που συμμετείχαν στο χθεσινό ρεπορτάζ. Ευχαριστούμε θερμά τις κυρίες Ήρα Γκρόζα και Λούντα Σιώτου, το "ΕΡΗ studios" και τις κυρίες από την Ουκρανία που διέθεσαν το χρόνο τους για να μας μιλήσουν.



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png