Ο Γιώργος Καλόφωνος παρουσιάζει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων "Κάθε Τετάρτη στο Εϋνάρδειο με ένα βιβλίο".

giorgos-kalofonos-00.jpg

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά φέτος τον Αύγουστο, η Καποδιστριακή Δημόσια Βιβλιοθήκη της Αίγινας προχωράει στην διοργάνωση του κύκλου εκδηλώσεων «Κάθε Τετάρτη στο Εϋνάρδειο με ένα βιβλίο».


Στον ατμοσφαιρικό κήπο του καποδιστριακού αυτού μνημείου, του πρώτου έργου του διδύμου των εμβληματικών αρχιτεκτόνων Κλεάνθη και Σάουμπερτ, ανάμεσα στις διάσπαρτες αρχαιότητες που υπενθυμίζουν την εποχή που το πρώτο αυτό νεοκλασσικό δημόσιο κτίριο της νεώτερης Ελλάδας λειτουργούσε ως Αρχαιολογικό Μουσείο, ένα πολυάριθμο και ιδιαίτερο κοινό συγκεντρώνεται τις αυγουστιάτικες Τετάρτες στις 9 το βράδυ για να παρακολουθήσει ξεχωριστές παρουσιάσεις βιβλίων, να συναντήσει σημαντικούς συγγραφείς, να προβληματιστεί για θέματα που συχνά συνδέονται με το νησί της Αίγινας, την πλούσια ιστορία του και την μοναδική πολιτιστική του ταυτότητα.

Ο φετινός κύκλος ξεκινά με την Ρέα Γαλανάκη και το τελευταίο της βιβλίο, συνεχίζοντας την παράδοση της γνωριμίας του τοπικού βιβλιόφιλου κοινού με σημαντικούς σύγχρονους συγγραφείς. Συνεχίζει με την ιστορία ενός διανοούμενου σκύλου που θίγει σοβαρά θέματα για την σχέση μας με τα ζώα, με το «Ίων ο κύων», ένα βιβλίο με απρόβλεπτους δεσμούς με την Αίγινα. Μια σημαντική ποιοτική εκδοτική προσπάθεια στο νησί προβάλλεται με την παρουσίαση του 32ου τεύχους της «Αιγιναίας» που είναι αφιερωμένο σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα, την ενάλια ανασκαφή στον αρχαίο πολεμικό λιμένα της Αίγινας, της πρώτης ναυτικής δύναμης της αρχαιότητας. Η διάλεξη της διευθύντριας του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, Κάτιας Σπορν, για τον ανασκαφέα της Κολώνας Γαβριήλ Βέλτερ, θα φωτίσει το έργο του σημαντικού Γερμανού αρχαιολόγου στην Αίγινα και την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και έναν μικρό θησαυρό που κρύβει η ίδια η Καποδιστριακή Βιβλιοθήκη: το αρχείο του και τις προοπτικές ανάδειξής του. Ο κύκλος θα κλείσει με τον «Ανήφορο» του Νίκου Καζαντζάκη, το ανέκδοτο μέχρι τις μέρες μας μυθιστόρημα του μεγάλου συγγραφέα που θεωρούσε την Αίγινα δεύτερη πατρίδα του. Η έκδοσή του τον χειμώνα που μας πέρασε, στο πλαίσιο της επανέκδοσης όλου του έργου του Καζαντζάκη με μια σύγχρονη τυπογραφική αντίληψη που επιμελήθηκε καλλιτεχνικά ο βραβευμένος γραφίστας Γιάννης Καρλόπουλος, αποτέλεσε το εκδοτικό γεγονός της χρονιάς. 
Στην παρουσίαση του προγράμματος σήμερα, ο πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Καποδιστριακής Βιβλιοθήκης, Γιώργος Καλόφωνος, ευχαρίστησε όλους εκείνους που εργάστηκαν και βοήθησαν στην υλοποίησή του: τον αντιπρόεδρο του εφορευτικού συμβουλίου Νίκο Οικονόμου και τα μέλη του, Ίριδα Κρητικού, Διονύση Καλαμάκη και Νεκτάριο Κουκούλη, καθώς επίσης και το προσωπικό: την προϊσταμένη Μαρία Κουντράρου, τον επίτιμο προϊστάμενο Γιάννη Μαλτέζο, την Γιώτα Τσιριγώτη, την Λιλίκα Λυκούρη και την Έφη Καρρά. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στους πολυάριθμους και πιστούς χορηγούς, χωρίς την βοήθεια των οποίων θα ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις. Ο μεγάλος τους αριθμός δείχνει και τους δυνατούς δεσμούς που έχει αναπτύξει η Καποδιστριακή Βιβλιοθήκη με την κοινωνία της Αίγινας.

Συνεχίζοντας, ευχαρίστησε και τους φίλους της Βιβλιοθήκης που πάντοτε την στηρίζουν, και αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στον δημοσιογράφο Νίκο Μπακουνάκη, ειδικό στον χώρο της συγγραφής και των εκδόσεων για τις πολύτιμες συμβουλές του, καθώς και τον εικαστικό Νεκτάριο Κοντοβράκη που προσέφερε την μεγάλη πείρα του ως προς τα παραδοσιακά χρώματα της Αίγινας κατά την διάρκεια της φετινής συντήρησης και ευπρεπισμού του χώρου της παρούσας έδρας της στον περίβολο του Κυβερνείου.

Θερμές ευχαριστίες απηύθυνε και στην διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους και φίλη της Βιβλιοθήκης, Αμαλία Παπά, η οποία και την επισκέφθηκε αυτές τις μέρες στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεργασίας των δύο φορέων. Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, με τα πρότυπα εργαστήριά τους, ανέλαβαν το έργο της συντήρησης των σπανίων βιβλίων της Καποδιστριακής Βιβλιοθήκης, ένα έργο που θα ήταν πολύ δύσκολο να φέρει εις πέρας μόνη της. 

Τέλος ο πρόεδρος της Βιβλιοθήκης ευχαρίστησε θερμά και τον Δήμο Αίγινας για την καλή συνεργασία, αλλά κυρίως και για την προοπτική εμπλουτισμού των συλλογών της με μια πολύτιμη συλλογή σπανίων βιβλίων που έχει σχέση με την Καποδιστριακή εποχή και την ίδρυση τότε στην Αίγινα της πρώτης Δημόσιας Βιβλιοθήκης της χώρας (της σημερινής Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος), ανασύσταση της οποίας αποτελεί άλλωστε στο νησί η Καποδιστριακή Βιβλιοθήκη. Περισσότερα για το θέμα θα ανακοινωθούν κατά την διάρκεια των φετινών εκδηλώσεων στο Εϋνάρδειο.

Καποδιστριακή Δημόσια Βιβλιοθήκη Αίγινας

Κάθε Τετάρτη στο Εϋνάρδειο με ένα βιβλίο 
Πέντε αυγουστιάτικες βραδυές για το βιβλίο και την Αίγινα
Από 2 έως 30/8/2023, στις 9 μ.μ., στον κήπο του Εϋναρδείου, Μητροπόλεως 10, Αίγινα

Πρόγραμμα

Τετάρτη 2 Αυγούστου
Ρέα Γαλανάκη, Εμμανουήλ και Αικατερίνη: Τα παραμύθια που δεν είναι παραμύθια, Αθήνα, Καστανιώτης, 2022.
Με την συγγραφέα θα συνομιλήσει ο Νίκος Μπακουνάκης, δημοσιογράφος, καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου.
Θα διαβάσει η ίδια.

Τετάρτη 9 Αυγούστου
Στέλλα Παναγιωτοπούλου, Ίων ο Κύων: Περί συνύπαρξης ανθρώπων και ζώων, Αθήνα, Ίκαρος, 2023.
Με την συγγραφέα θα συνομιλήσει ο Αντώνης Γκόλτσος, συγγραφέας και επιμελητής εκδόσεων. 
Θα διαβάσει η Αννίτα Δεκαβάλλα.

Τετάρτη 16 Αυγούστου
Η Αιγιναία, 32, Αίγινα, 2023. «Η ενάλια ανασκαφή στο αρχαίο λιμάνι της Αίγινας».
Θα μιλήσουν:
Γιώργος Μπόγρης, διευθυντής της Αιγιναίας
Ελένη Σταμπόγλη, μέλος της συντακτικής επιτροπής της Αιγιναίας

Δέσποινα Κουτσούμπα, αρχαιολόγος, Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, μέλος του Aigina Harbour City Project.

Τετάρτη 23 Αυγούστου
Κάτια Σπορν, αρχαιολόγος, διευθύντρια του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών Γαβριήλ Βέλτερ (1890–1954), ένας Γερμανός αρχαιολόγος στην Ελλάδα. Το αρχείο του στην Καποδιστριακή Βιβλιοθήκη της Αίγινας 
Διάλεξη

Τετάρτη 30 Αυγούστου
Νίκος Καζαντζάκης, Ο Ανήφορος, Αθήνα, Διόπτρα, 2022 θα μιλήσουν:
Βίκυ Κατσαρού, μεταγραφή χειρογράφου και επιμέλεια κειμένου
Γιάννης Καρλόπουλος, σχεδιασμός βιβλίου και καλλιτεχνική επιμέλεια
Φιλήμων Πατσάκης, υπεύθυνος εκδοτικού σχεδιασμού
Θα διαβάσει ο Ακύλλας Καραζήσης


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png