Στο ναό της Αφαίας και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κολώνας η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Αίγινα. Τι συζήτησε με τον δήμαρχο κ. Γιάννη Ζορμπά.

20230727_124531-lina-mendoni-00.jpg

Το ναό της Αφαίας και το Αρχαιολογικό Μουσείο επισκέφθηκε σήμερα η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης επίσκεψής της στην Αίγινα, όπου το απόγευμα θα εγκαινιάσει τις δύο εκθέσεις του Γιώργου Ξένου στο Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο - πρώην Φυλακές και στο Μουσείο της Κολώνας. 


Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη η οποία συνοδευόταν από υπηρεσιακούς παράγοντες, συναντήθηκε με τον δήμαρχο Αίγινας κ. Γιάννη Ζορμπά στο δημαρχείο του νησιού. Η συζήτηση έγινε με επίκεντρο το ναό της Αφαίας και το έργο του φωτισμού και της διευθέτησης του χώρου με μονοπάτια επίσκεψης κτλ. Μάλιστα, για τη διαγωνιστική διαδικασία που προηγήθηκε, είπε ότι έχει βγει ο ανάδοχος και ότι μέχρι στα μέσα του επόμενου μήνα θα γίνει η συμβασιοποίηση του έργου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε για την ασφάλεια του χώρου της Αφαίας εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, ζητώντας να ενημερωθεί για την πρόοδο τεχνικών θεμάτων που αφορούν την ολοκλήρωση σχετικής μελέτης. Ο κ Ζορμπάς παρέθεσε νεότερα στοιχεία για επιμέρους στοιχεία της μελέτης, ενώ την ενημέρωσε ότι για την ασφάλεια του χώρου έχουν διατεθεί υδροφόρα οχήματα, σημειώνοντας πρόσφατα έγινε δράση διαβροχής σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αίγινας

20230727_124531-lina-mendoni-02.jpg

Ακολούθως η υπουργός αναφέρθηκε στην μελέτη αντικατάστασης στεγάστρου, αλλά και στην ένταξη της Αφαίας σε τρία ερευνητικά προγράμματα, τα δύο εκ των οποίων συντονίζονται  απολύτως από το Υπουργείο Πολιτισμού. Το ένα από αυτά αφορά τη σεισμικότητα και την αντιμετώπισή της, το δεύτερο αφορά την τοποθέτηση καταγραφικών μηχανημάτων, προκειμένου να καταγραφούν οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην συμπεριφορά του μνημείου. Το τρίτο είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα για τη συνολική συμπεριφορά της περιοχής στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με πανεπιστήμια. "Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την Αφαία ολιστικά και να θωρακιστεί όσο γίνεται. Επενδύουμε πάρα πολύ στην πρόληψη", υπογράμμισε.

20230727_124531-lina-mendoni-04.jpg

Στη συνέχεια συνοδευόμενη από τους συνεργάτες της επισκέφθηκε τον ναό της Αφαίας στην Αγία Μαρίνα και ακολούθως το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κολώνας.

Η  Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μιλώντας στο Aegina Portal έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

"Τα σημερινά εγκαίνια των δύο εκθέσεων του Γιώργου Ξένου στο Μουσείο της Κολώνας και στο Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο, ήταν η αφορμή για την επίσκεψή μας σήμερα στην Αίγινα. Κάναμε μία αυτοψία στο ναό της Αφαίας, όπου γνωρίζετε πολύ καλά, ότι το Υπουργείο Πολιτισμού ξεκίνα την υλοποίηση ενός έργου προϋπολογισμού 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, για την ανάδειξη, τη δημιουργία περιπατητικών διαδρομών, την καινούργια περίφραξη που απαιτεί ο χώρος και γενικά την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Αφαίας. Υπολογίζουμε ότι το έργο θα έχει συμβασιοποιηθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.

20230727_124531-lina-mendoni-05.jpg

Επίσης, ξέρετε ότι ο αρχαιολογικός χώρος της Αφαίας έχει ενταχθεί σε ένα κοινό πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, για να προστατευτεί στο μέτρο του δυνατού, από ενδεχόμενη πυρκαγιά, μέσα στο πλαίσιο της ευρύτερης δουλειάς που κάνουμε για την κλιματική κρίση. Ο αρχαιολογικός χώρος της Αίγινας εκτός από το έργο το οποίο προανέφερα, έχει ενταχθεί και σε τρία ερευνητικά προγράμματα, που κάνει το Υπουργείο Πολιτισμού με τα πανεπιστήμιά μας και τα ερευνητικά ιδρύματα, ακριβώς για να δούμε τη συμπεριφορά του μνημείου, και ως προς τη σεισμικότητα, αλλά και την ενδεχόμενη αλλοίωση των υλικών του σε περίπτωση φωτιάς.

20230727_124531-lina-mendoni-07.jpg

Παράλληλα, είμαστε σήμερα εδώ στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κολώνας, ένας πολύ ενδιαφέρον χώρος και ένα μουσείο που πραγματικά αξίζει τον κόπο να επισκεφτεί κανείς, διότι έχει πάρα πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα, ειδικά την περίοδο του φετινού καλοκαιριού με την έκθεση του Γιώργου Ξένου, όπου δώσαμε κατευθύνσεις στην αρμόδια εφορεία αρχαιοτήτων, εκπόνησης μιας προμελέτης, για μία καλή επισκευή του κτηρίου.

Το ίδιο το κτήριο είναι ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον αρχιτεκτόνημα, που δεν θέλουμε να αλλοιωθεί, αλλά χρειάζεται μία γενναία, το βλέπετε και εσείς, μία γενναία επισκευή. Είμαστε εδώ ακριβώς γι’ αυτό, να δούμε τις ανάγκες και να τα δρομολογήσουμε μαζί με όλα τα άλλα.

20230727_124531-lina-mendoni-01.jpg

Επίσης αυτό που είναι πάρα πολύ σημαντικό σήμερα, είναι ότι η έκθεση του Γιώργου Ξένου είναι η πρώτη εκδήλωση η οποία γίνεται στον χώρο του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου, ένα κτήριο εξαιρετικά σημαντικό για τη Νεότερη Ιστορία, όχι μόνο της Αίγινας, αλλά της Ελλάδας.

Το Υπουργείο Πολιτισμού ολοκληρώνει μέχρι το τέλος του χρόνου την δεύτερη αυτή φάση παρέμβασης και υπολογίζουμε ότι η ωρίμανση της μελέτης για την επόμενη φάση έχει δρομολογηθεί και ολοκληρώνεται το Φεβρουάριο του 2024, για να δούμε πως θα προχωρήσουμε και στην επόμενη φάση".

20230727_124531-lina-mendoni-03.jpg

Η επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού στην Αίγινα θα ολοκληρωθεί στις 19:00, με την παρουσία της στο Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο, για τα εγκαίνια των εκθέσεων του εικαστικού Γιώργου Ξένου, με τίτλο “Πορευόμενοι στην Ιερότητα” και “Η Ελευθερία του Εγκλεισμού” . 


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png