Η αθέατη πλευρά της Πολιτικής Προστασίας στην Αίγινα. Τα πυροφυλάκια, ο σχεδιασμός, οι εθελοντικές ομάδες και η συνεχής επαγρύπνηση.

20230901_140651-politiki-prostasia-000.jpg
Μπορεί ημερολογιακά να βρισκόμαστε στον Σεπτέμβριο, όμως η αντιπυρική περίοδος συνεχίζεται, με το επίπεδο επικινδυνότητας πυρκαγιάς σε δασικές περιοχές, να παραμένει πολύ υψηλό στο νησί.


Η προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε η Αίγινα να μην έχει περιστατικά δασικών πυρκαγιών είναι συνεχής, βασίζεται σε έναν απαιτητικό σχεδιασμό, αλλά και στη συνεργασία πολλών φορέων, ομάδων και πολιτών που δρουν αθέατα, με μοναδικό σκοπό την προστασία του δασικού πλούτου και της ανθρώπινης ζωής.

20230901_140651-politiki-prostasia-07.jpg
Η προσπάθεια ώστε να γίνει αυτό το ρεπορτάζ είχε ξεκινήσει με τη περίοδο αυξημένης ετοιμότητας του Δήμου Αίγινας τέλος Ιουλίου, λόγω ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς, χωρίς ωστόσο να τελεσφορήσει λόγω των συνθηκών που ακολούθησαν. Η χθεσινή μέρα, η 1η Σεπτεμβρίου, ήταν η πρώτη με συννεφιά μετά από ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι, με τη μέγιστη θερμοκρασία να πέφτει για πρώτη φορά κάτω από τους 30 βαθμούς Κελσίου,  μετά από πολύ καιρό.

Το Aegina Portal επισκέφθηκε το πυροφυλάκιο πάνω από την περιοχή της Φάζα, μαζί με τον δήμαρχο κ. Γιάννη Ζορμπά, τον αντιδήμαρχο κ. Σωκράτη Δούκα και τον πυροφύλακα και τον Δημήτρη Παπανικολόπουλο, επικεφαλής εθελοντικής ομάδας, που παρουσίασαν το σχεδιασμό κατά την φετινή αντιπυρική περίοδο. 

20230901_140651-politiki-prostasia-05.jpg

Ο δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς είπε: "Σχετικά με την πρόληψη των κινδύνων πυρκαγιάς κατά την αντιπυρική περίοδο, ο Δήμος ξεκίνησε το 2020 με την πρόσληψη δύο οδηγών για τα υδροφόρα οχήματα που διαθέτει, έτσι ώστε ξεκίνησαν με αυτό τον τρόπο και με βάρδιες και ειδικότερα συνεχόμενες βάρδιες, όταν είχαμε υψηλού κινδύνου φαινόμενα, δηλαδή 3, 4 και 5 κατηγορίας, οι οδηγοί αυτοί μπορούσαν και επιτηρούσαν γενικότερα τις επικίνδυνες και δασώδεις περιοχές.

Στη συνέχεια αυτήν την ανάγκη την εξελίξαμε και διαπιστώσαμε ότι θα μπορούσαμε να επανδρώσουμε τα πυροφυλάκια, που ήταν άνεργα εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια, με πυροφύλακες, έτσι ώστε να εποπτεύουν πάλι τους χώρους υψηλής επικινδυνότητας κατά την αντιπυρική περίοδο.

Όλο αυτό έχει σκοπό να μπορούμε να επιτηρούμε,  να εποπτεύουμε με αυτούς τους χώρους, αυτές τις μεγάλες δασικές εκτάσεις και σε συνεργασία με το πυροσβεστικό πυροφυλάκιο να τρόπον τινά να αποτρέπουμε τυχόν κινδύνους και να μπορούμε άμεσα να επέμβουμε.

20230901_140651-politiki-prostasia-06.jpg
Αυτό φέτος, ήρθε ακόμα και περισσότερο και εξελίχθηκε, με το αίτημά μας που κάναμε όχι μόνο εμείς ως Δήμος αλλά και πολλοί Δήμοι στην Ελλάδα και μέσω της ΚΕΔΕ, το αίτημα ήταν η αντιπυρική περίοδος, δηλαδή η πρόσληψη που κάναμε στο εποχικό προσωπικό να γίνουν κατά έξι μήνες, αυτό έγινε μερικώς δεκτό και από τετράμηνης διάρκειας απασχόλησης έγινε πεντάμηνης.

Έτσι λοιπόν φέτος προσλάβαμε επιπλέον άτομα για την πυρασφάλεια, οι οποίοι επικούρουν και στα πυροφυλάκια, αλλά επικουρούν κυρίως στην πρόληψη στους χώρους που εμείς καθαρίζουμε. Δηλαδή σε χλοοκοπτικές εργασίες, αποψίλωσης σε περιοχές επικίνδυνες και έτσι αυτό έχει επεκταθεί σε όλο το νησί.

Πιστεύω ότι του χρόνου, θα μιλήσει βέβαια αντιδήμαρχος, έχουμε ένα σχέδιο να το επεκτείνουμε και να είμαστε ακόμα καλύτεροι και πιο καλά προετοιμασμένοι όσον αφορά την πρόληψη".

20230901_140651-politiki-prostasia-08.jpg
Ο αντιδήμαρχος κ. Σωκράτης Δούκας είπε: "Η πολιτική προστασία του δήμου Αίγινας για φέτος το καλοκαίρι, λειτούργησε όσο το δυνατόν πιο οργανωμένα. Εξηγώντας αυτό θα ήθελα να αναφέρω ότι γίνανε πάρα πολλές συσκέψεις του τοπικού συντονιστικού οργάνου, με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων φορέων. Καταρχήν του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αίγινας, του Αστυνομικού Τμήματος, του Λιμεναρχείου, του Δασαρχείου, καθώς και των υπολοίπων παραγόντων, όσον αφορά τις Τοπικές Κοινότητες.

Μέσα από αυτές τις συνεδριάσεις προέκυψαν τα σχέδια του συντονισμού, προκειμένου να υπάρξει πρόληψη, αλλά και ενδεχόμενα η αντιμετώπιση σε περίπτωση που θα προέκυπτε κάποιο συμβάν.

Η συνεργασία μας όλο αυτό το διάστημα ήταν άψογη και οφείλω να το τονίσω και φέτος είχαμε την τύχη να έχουμε και εθελοντική ομάδα η οποία σιγά-σιγά, θα σας μιλήσει και ο αρμόδιος στη συνέχεια, σιγά-σιγά αναπτυχθεί με πάρα πολλά άτομα ενσωματώθηκαν πάρα πολλά άτομα.

Υπάρχουν επίσης και άλλες εθελοντικές ομάδες τοπικά στην Αίγινα όπως ο Σύλλογος των Κυνηγών. Αυτοί λοιπόν όλοι οι άνθρωποι ήρθαν και αγκάλιασαν αυτό το έργο, εντάχθηκαν στα πλαίσια της Πολιτικής Προστασίας με αποτέλεσμα μέχρι τώρα να έχουμε ένα πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα, με συνεχείς περιπολίες, με συνεχείς τακτικές περιπολίες, αλλά και κινούμενες περιπολίες καθόλου το 24ωρο και ιδίως τις ημέρες εκείνες που η επικινδυνότητα συναγερμού είναι αυξημένη.

20230901_133728-00.jpg
Τα μέσα που διαθέτουμε θα έλεγα για τα τοπικά δεδομένα είναι αρκετά, ποτέ όμως δεν θα φτάσουνε, οπότε στον προγραμματισμό μας, όπως είπε ο κύριος δήμαρχος, είναι να αναπτύξουμε. Να εξελίξουμε την παροχή σε μέσα, ώστε τον επόμενο χρόνο να είμαστε ακόμα πιο έτοιμοι και να παρέχουμε αυτή την ασφάλεια που πρέπει να παρέχει η Πολιτική Προστασία.

Επίσης, θα ήθελα να τονίσω ότι στο  Δήμο Αίγινας δραστηριοποιούνται πάρα πολλά μέλη των Ραδιοερασιτεχνών οι οποίοι είναι πιστοποιημένοι, πιστοποιημένοι και στο Γενικό Μητρώο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, κάτι το οποίο μας δίνει επιπλέον βοήθεια, γιατί όπως αντιλαμβάνεστε η δουλειά και η συνδρομή το Ραδιοερασιτεχνών είναι πάντα πάρα πολύ σημαντική, ίδιο σε μία κατάσταση κρίσης ή καταστροφής όπου οι επικοινωνίες είναι το Α και το Ω. Οπότε, μέσα στα πλαίσια αυτά και στα πλαίσια του Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου όπου μαζί με όλους τους υπόλοιπους φορείς και οι ραδιοερασιτέχνες μας δίνουν ένα σημαντικό βήμα, μία σημαντική βοήθεια όσον αφορά το έργο μας".

Ο κ. Δημήτρης Παπανικολόπουλος, επικεφαλής της Ομάδας Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, είπε σχετικά: “Συνεργάζομαι με το δήμο της Αίγινας στο κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας τα τελευταία δύο χρόνια, ως εποχικός πυροφύλακας στο πυροφυλάκιο εδώ πέρα στη Φάζα, είναι και η έδρα που επιχειρώ, υπάρχει άλλο ένα μεγάλο πυροφυλάκιο στους Λαζαράδες, που και εκεί επιχειρούμαι και επανδρώνεται. Και αυτό το κομμάτι ξεκινάει από την Πολιτική Προστασία από πέρσι και φέτος.

20230901_140651-politiki-prostasia-09.jpg
Η δεύτερη ιδιότητα που έχω είναι ως επικεφαλής της ομάδας αντιμετώπισης εκτάκτων, αναγκών με επιχειρησιακή βάση ετοιμότητα στην Αίγινα, η οποία είναι ενταγμένη στο Γενικό Μητρώο Πολιτικής Προστασίας στις εθελοντικές ομάδες, είναι από τις ελάχιστες, έχουμε λάβει μία πιστοποίηση βάσει της Ακαδημίας Πολιτικής Προστασίας από το Υπουργείο που έγινε το Φεβρουάριο και σε συνεργασία με την πολιτική  προστασία του Δήμου συνδράμουμε στην διαφύλαξη στην ασφάλεια του νησιού κατά τις νυχτερινές, πλέον, ώρες όπου στην ομάδα έχουν ενταχθεί, τόσο μέλη της τοπικής κοινωνίας, όσο και μέλη συλλόγων, που θα μπορούσαν να συνδράμουν και γνωρίζουν την περιοχή, όπως είναι ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αίγινας, όπως είναι μέλη του περιπατητικού συλλόγου που γνωρίζουν τα μονοπάτια.

Το βράδυ επιχειρούμε από τις 8:00 το βράδυ σε τρία, τέσσερα, πέντε, έξι καίρια σημεία, από το Σφεντούρι, Χρυσολεόντισσα, Αγίους, Αγία Μαρίνα, Λαζάρηδες, προκειμένου back to back με την Πυροσβεστική, με τα στατικά κλιμάκια της Πυροσβεστικής που είναι όλο το εικοσιτετράωρο σε συγκεκριμένα σημεία, να καλύπτουμε το μέγιστο δυνατό, την ασφάλεια του νησιού κατά τις νυχτερινές ώρες.

Έχουμε επιχειρήσει σε διάφορα συμβάντα φέτος, περισσότερο απομάκρυνση περιπατητικών νυχτερινών, μικρά πρόληψης φωτιάς που έχουνε κάποιοι σταθμοί βάσης, που είχαμε δει, εθελοντές ένας σταθμός μέσης τάσης που σπινθήριζε και κόντεψε να πάρουμε φωτιά στον Ξηροπόταμο. Τον εντόπισε εθελοντής της ομάδας, όπου ενημερώθηκε και το Κλιμάκιο και ήρθαμε και κάναμε εξετάσεις και με το ΔΕΔΔΗΕ.

Βέβαια το επόμενο ήταν που είχαμε με τους Άλωνες, που εκεί πέρα και πάλι η ομάδα είχε συνδρομή στο συντονιστικό, στο να μπορέσει να έρθει ο ΔΕΔΔΗΕ, απρόσκοπτα να κάνει τη δουλειά του, να επιχειρήσει πυροσβεστική και όλοι μαζί να αποκαταστήσουμε τη βλάβη σε σύντομο χρονικό διάστημα, γιατί ήταν νομίζω ένα μείζων θέμα να μένει το νησί και συγκεκριμένη Αγία Μαρίνα και Άλωνες εκείνη την εκείνη την εποχή άνευ ρεύματος.

Αποσκοπούσε στο να αναπτύξουμε τη συνεργασία αυτή. Έχουμε ήδη εντάξει μέλη και των ασυρματιστών και του σταθμού το επαναληπτικού σταθμού των ασύρματων δικτύων της Αίγινας, προκειμένου από στη χειμερινή περίοδο αυτή να μπορέσουμε να βάλουμε νέα μέλη να τακτοποιήσουμε στο κλιμάκιο, όσοι θέλουν για πρόσβαση διαβιβαστές έχουμε αρωγή πληγέντων υπάρχει το υγρό στοιχείο για αναζήτηση υπάρχει ότι είναι διάσωση για αναζήτηση και διάσωση και το κομμάτι το δικό μας έρθετε στην πρόληψη, επίβλεψη προστασία, ασφάλεια, το τετράπτυχο που χρειάζεται για την πλήρη Πολιτική Προστασία σε όλο το κομμάτι, γιατί δεν είναι μόνο δασοπυρόσβεση είναι και απαντλήσεις, είναι όλο το κομμάτι και ευχόμαστε από δω και πέρα που υπάρχει μία άψογη συνεργασία με το δήμο να αναπτυχθεί αυτή και να ενταχθούν ακόμα περισσότερα ενεργά μέλη στην ομάδα.".

Σε αυτό το ρεπορτάζ παρουσιάζεται ένα μέρος των εμπλεκομένων φορέων στον σχεδιασμό, στον οποίο συμμετέχει το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αίγινας, που υπό τη διοίκηση του κ. Γιώργου Σουλιώτη, έχει εκμηδενίσει αποστάσεις και χρόνο, βρίσκεται σε συνεχή επιχειρησιακή ετοιμότητα με άμεση ανταπόκριση, συνεχείς περιπολίες και έρευνα. Υπενθυμίζεται η πρωτοβουλία του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αίγινας με προληπτικές διαβροχές στην περιοχή της Αφαίας. 

Σε περιπτώσεις κόκκινου συναγερμού, το Αστυνομικό Τμήμα  Αίγινας επιχειρεί με 2 περιπολικά οχήματα ανά βάρδια, το Λιμεναρχείο Αίγινας βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα σε περίπτωση συνδρομής με το πλωτό που διαθέτει, αλλά και με το περιπολικό όχημα του Σώματος, το Δασονομείο Αίγινας βρίσκεται επίσης σε κατάσταση ετοιμότητας και περιπολεί με ένα όχημα. Επικουρικά συμμετέχει και η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων παρέχοντας οδηγό και υδροφόρο όχημα. Επίσης, συμμετέχουν σε τέτοιες περιπτώσεις και βρίσκονται σε ετοιμότητα μηχανήματα έργου του Δήμου, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής και τον ΔΕΔΔΗΕ.

Τέλος, στο ίδιο πλαίσιο, δηλαδή της προστασίας της ανθρώπινης ζωής, σε σχέση με τις δασικές πυρκαγιές, ο Δήμος Αίγινας ανακοίνωσε στα μέσα Αυγούστου, τη δημιουργία Μητρώου Ευάλωτων Πολιτών του αντιπυρικού σχεδίου "Ιόλαος", όπου καλούσε τους πολίτες, που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες (ΑμεΑ, ηλικιωμένοι, άτομα με αναπνευστική υποστήριξη κλπ) και κατοικούν σε περιοχές του Δήμου που συνορεύουν ή βρίσκονται κοντά σε δάση ή δασικές εκτάσεις, τους προσωπικούς βοηθούς των ατόμων αυτών ή τα άμεσα συγγενικά τους πρόσωπα, να επικοινωνήσουν με το Γραφείο Δημάρχου (τηλ 22973-20013, 58) και να μας παρέχουν απαραίτητα στοιχεία τα οποία θα καταγραφούν σε μητρώο για την έγκαιρη ενημέρωσή τους στο πλαίσιο της οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png