Αίτημα να κηρυχθεί ο Δήμος Αίγινας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, υπέβαλε ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς. Τι δήλωσε για τη θεομηνία και τα προβλήματα στο νησί.

20230906_094059-aegina.jpg
Στο Aegina Portal μίλησε σήμερα το βράδυ το δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις της θεομηνίας που πλήττει την Αίγινα.  

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Πολλά τα προβλήματα από την σφοδρή βροχόπτωση.

Ο κ. Ζορμπάς είπε ότι η σφοδρότατη βροχόπτωση δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα. "Το πρωί δεν ήταν τόσα πολλά, αλλά εμείς βγήκαμε και με μηχανήματα έργου δικά μας και με εξωτερικούς συνεργάτες και αποκαταστήσαμε πάρα πολλές βλάβες, όμως το απόγευμα η βροχόπτωση ήταν τόσο σφοδρή που προκάλεσε βραχοπτώσεις. Έχουμε μάντρες πολλές, τοίχος που έχουν πέσει, έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα σε κατοικίες και σε επιχειρήσεις και αυτή τη στιγμή επιχειρούμε με έξι μηχανήματα έργου, μαζί με προσωπικό του Δήμου Αίγινας που έχουν τεθεί σε έκτακτη ανάγκη".

Αίτημα προς την Περιφέρεια να κηρυχθεί ο Δήμος Αίγινας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο κ. Ζορμπάς είπε ότι υπέβαλε αίτημα προς τον Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας, ώστε να κηρυχθεί ο Δήμος Αίγινας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.  "Θα υπάρξει μία έκτακτη βοήθεια προς τον Δήμο, έτσι ώστε να καλύψει όλες αυτές τις ζημίες, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί. Πιστεύω ότι αυτό θα έχει και μία επέκταση και στα νοικοκυριά, που έχουν υποστεί αυτές τις βλάβες ", είπε ο κ. Ζορπάς απαντώντας σε ερώτηση για τους λόγους που έγινε το αίτημα.

Υπενθυμίζεται ότι σχετικά αιτήματα είχαν υποβάλει ο τότε βουλευτής κ. Δημήτρης Καρύδης, για τις πλημμύρες στην Αίγινα το 2010 και ο πρώην Δήμαρχος κ. Σάκης Σακκιώτης τον Ιούλιο του 2013, για την υδροδότηση του νησιού. 

Μέσα σε 24ώρες έριξε περισσότερη βροχή από ότι όλο το προηγούμενο χρόνο.

Σε επόμενο θέμα σχετικά με την θεομηνία, ζητήσαμε την εκτίμηση του κ. Ζορμπά αναφορικά με το μεγάλο ύψος βροχής, καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Aegina Portal, σε σχεδόν μία ημέρα, έβρεξε περισσότερα από ότι τους προηγούμενες μήνες του χρόνου. "Πράγματι έτσι είναι. Σε ένα 24ωρο έχει πέσει τόση βροχή, που δεν είχε πέσει όλο τον προηγούμενο χρόνο. Πραγματικά είναι πρωτοφανές αυτό το φαινόμενο". 

Αναφέροντας τη συζήτηση που είχε με έναν μεγαλύτερο σε ηλικία κάτοικo της Αίγινας, του είπε ότι αυτή η καταστροφή είχε να γίνει από το 1963. 

Υπενθυμίσαμε στον κ. Ζορμπά, ότι αναφορικά με το ΕΠΑΛ και την Καποδιστρίου, μία μεγάλη πλημμύρα είχε γίνει το 2014 και βέβαια σε όλη την Αίγινα, η θεομηνία του 2010.

Συνδρομή από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Πειραιά με αντλητικά μηχανήματα. 110 οι κλήσεις για απάντληση.

"Έχει έρθει δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πειραιά και οχήματα πυροσβεστικά, οι οποίοι συνεπικουρούν το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο. Να σας πω ότι το πρωί είχαν επιχειρήσει σε 40 περίπου περιπτώσεις και αυτή τη στιγμή που μίλησα με τον υπεύθυνο των επιχειρήσεων, έχουν 110 κλήσεις. Μετά τη παύση της βροχόπτωσης πηγαίνουν σε αυτά τα περιστατικά για απάντληση υδάτων", είπε ο κ. Ζορμπάς.

Πως θα εξελιχθούν τα φαινόμενα τη νύχτα και τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο.
 
"Δεν έχω προλάβει να ενημερωθώ γιατί είμαι συνέχεια έξω για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Νομίζω ότι θα είναι μία ήπια κατάσταση και δεν θα έχουμε αυτές τις εντάσεις που είχαμε πριν", είπε σχετικά με την εξέλιξη των φαινομένων.

Λίγη ώρα πριν την συζήτηση με τον κ. Ζορμπά, είχε ηχήσει για δεύτερη φορά σήμερα (η πρώτη ήταν το πρωί) το μήνυμα του 112.

"Θεωρώ όμως ότι θα έχουμε μία ύφεση του φαινομένου",  σημείωσε.

Πέτρες που έχουν καταρρεύσει από μαντρότοιχους και φερτά υλικά, βρίσκονται στους δρόμους όλου του νησιού.

"Έτσι είναι σε όλο το νησί", είπε ο κ. Ζορμπάς, που σημείωσε ότι αυτά τα προβλήματα υπάρχουν στο οδικό δίκτυο ολόκληρου του νησιού, τόσο σε κεντρικές αρτηρίες, όσο και σε περιφερειακές οδούς.

Έκκληση προς τους πολίτες να μην μετακινούνται αν δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος.

Ο κ. Ζορμπάς επανέλαβε την ανακοίνωση που έκανε το πρωί ο Δήμος της Αίγινας προς τους πολίτες, να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις τους λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. 

Σημειώνεται ότι σήμερα το πρωί, έγιναν από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αίγινας τρεις επιχειρήσεις για απεγκλωβισμούς οδηγών, κάτι καταδεικνύει την επικινδυνότητα της κατάστασης.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png