Εγκαίνια της Δημοτικής Πινακοθήκης Αίγινας. Ένα όνειρο δεκαετιών έγινε πραγματικότητα.

20230917_115447-dimotiki-pinakithiki-00.jpg
Ένα όνειρο δεκαετιών έγινε σήμερα πραγματικότητα, με τα εγκαίνια της Δημοτικής Πινακοθήκης Αίγινας, που στεγάζεται στο εμβληματικό κτήριο του ΟΤΕ στην οδό Παλαιάς Χώρας, στη περιοχή του Αγίου Νικολάου.

Την εκδήλωση των εγκαινίων τίμησε με την παρουσία του πλήθος κόσμου, ανάμεσα στους οποίους μέλη της διοίκησης του Δήμου Αίγινας και της Δημοτικής Αρχής, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, κάτοικοι του νησιού, παραθεριστές, εικαστικοί και καλλιτέχνες. Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς, ο πρόεδρος της ΚΕΔΑ κ. Νίκος Πτερούδης, η κ. Ίρις Κρητικού αρχαιολόγος και ιστορικός τέχνης και ο κ. Παναγιώτης Βουρλούμης, πρώην πρόεδρος του ΟΤΕ.

20230917_115447-dimotiki-pinakithiki-03.jpg

Είχαν προηγηθεί σύντομες ομιλίες από τον πρόεδρο της ΚΕΔΑ κ. Νίκο Πτερούδη, που προλόγισε την εκδήλωση και παρουσίασε την προσπάθεια που κατέβαλε η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Αίγινας προκειμένου σε χρονικό διάστημα δύο μηνών να ετοιμαστεί ο χώρος. Επίσης παρουσίασε και ευχαρίστησε τους συνεργάτες του σε αυτή την προσπάθεια. Ακολούθησε χαιρετισμός από τον δήμαρχο Αίγινας που χαρακτήρισε τη Δημοτική Πινακοθήκη ως ένα ακόμη βήμα, προς την ενίσχυση του πολιτισμού και της τέχνης στο νησί μας.

20230917_115447-dimotiki-pinakithiki-04.jpg

Ιδιαίτερα σημαντική η ομιλία της κ. Ίρις Κρητικού, αρχαιολόγου και ιστορικού τέχνης η οποία μίλησε για την ουσία του ρόλου της Δημοτικής Πινακοθήκης και τη χαρακτήρισε ως "κόσμημα", σημειώνοντας ότι "η ιδέα είναι να το χαρούμε όσο μπορούμε περισσότερο". 

20230917_115447-dimotiki-pinakithiki-02.jpg

Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός από τον αρχιτέκτονα κ. Βασίλη Γρηγοριάδη που μαζί με τη σύζυγό του  κ. Μάγδα Λαΐου Γρηγοριάδη, δώρισαν ένα πίνακα ζωγραφικής του Γιάννη Μιχαηλίδη, της δεκαετίας του 60, ελπίζοντας ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι, που θα έχουν τη δυνατότητα, προκειμένου να εμπλουτιστεί αυτό το "αριστούργημα" όπως το χαρακτήρισε.

20230917_115447-dimotiki-pinakithiki-07.jpg
Στη συνέχεια ομιλία από τον κ. Νίκο Βαλή, πρόεδρο του Ιδρύματος "Κώστας Ανδρέου", που έχει δωρίσει το γλυπτό με τίτλο: "Η γοργόνα", το οποίο ήδη κοσμεί την πινακοθήκη. 

20230917_115447-dimotiki-pinakithiki-06.jpg

Τέλος, μίλησε ο κ. Παναγιώτης Βουρλούμης οποίος ευχαρίστησε την παρούσα διοίκηση του ΟΤΕ, υπογραμμίζοντας ότι χωρίς αυτήν δεν θα ήταν δυνατόν να γίνει αυτό το έργο. Επίσης επισήμανε την δυνατότητα που υπάρχει να αξιοποιηθεί και το υπόλοιπο τμήμα του ορόφου. Προς τον κύριο Βουρλούμη, για την βοήθεια που προσέφερε, εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους οι προηγούμενοι ομιλητές. 

Η πρώτη θεματική έκθεση που λειτουργεί στην Δημοτική Πινακοθήκη και θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Οκτωβρίου 2023, έχει τίτλο "Λόγω φωτός: Το ίχνος της Αίγινας". Την έκθεση επιμελείται η Ίρις Κρητικού, Αρχαιολόγος - Ιστορικός Τέχνης.

20230917_115447-dimotiki-pinakithiki-05.jpg
Η Ίρις Κριτικού μιλώντας στο Aegina Portal είπε:

"Με πολύ μεγάλη χαρά και συγκίνηση εγκαινιάζουμε σήμερα τη Δημοτική Πινακοθήκη Αίγινας, σε έναν χώρο όχι πολύ μεγάλο, ανακαινισμένο όμως υποδειγματικά, λιτότατα και λειτουργικά, στο πρώην ιστορικό κτήριο του ΟΤΕ, με την αμέριστη στήριξη του κυρίου Παναγή Βουρλούμη και την σύμπραξη του Προέδρου της ΚΕΔΑ Νίκου Πτερούδη και του Δημάρχου μας Γιάννη Ζορμπά, της αγαπητής μου ομάδας που δούλεψαν μαζί με επικεφαλής την Μαριλένα Γιαννούλη.

Πραγματικά θεωρώ, ότι συντελέστηκε ένα πολύ μεγάλο θαύμα με ελάχιστα μέσα. Ένας χώρος που αποτελεί δώρο για όλους τους πολίτες και τους επισκέπτες της Αίγινας και ο οποίος επιθυμεί από τη μία να συγκεντρώσει σιγά-σιγά μία μόνιμη συλλογή, αντιπροσωπευτική έργων καλλιτεχνών, που εποίκισαν με τον καλύτερο τρόπο το νησί και ζυμώθηκαν μαζί του. Όλων αυτών των ιερών τεράτων που αγάπησαν την Αίγινα και που η Αίγινα τους αγάπησε, αλλά και των πολλών μόνιμων πρωτογενών δημιουργών του νησιού, που και αυτοί έχουν βάλει ένα τεράστιο λιθαράκι στην ιστορία την εικαστική αυτού του τόπου.

Η πρώτη έκθεση, εναρκτήρια, με τίτλο: "Λόγω φωτός: Το ίχνος της Αίγινας", παρουσιάζει 50 έργα, 35 περίπου καλλιτεχνών, τα οποία στο σύνολό τους - με εξαίρεση το εξαιρετικό δώρο της οικογένειας Κώστα Ανδρέου την γοργόνα της Αίγινας - κατά τα άλλα έργα τα οποία έχουν παραχωρηθεί από τις οικογένειες και τους συλλέκτες και αφηγούνται ακριβώς αυτό που υπήρξε η Αίγινα: το χρώμα, το φως, τον αρχαίο μύθο, το χοντροκόκκινο, το μπλε, την ώχρα, τους αρχαίους ναούς, τη θάλασσα, τα πεύκα, τις μνήμες τόσων πολλών λογοτεχνών που εποίκισαν το νησί, τις κουβέντες το βράδυ, τα βουναλάκια της Παλαιόχωρας, την πανσέληνο του Μώραλη, τις βεγγέρες του Νικολάου.

Είναι τόσα πολλά αυτά που θα μπορούσε κανείς να πει. Η έκθεση αυτή θα κρατήσει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, καταρχήν, εκτός αν πάρει κάποια παράταση. Σύντομα θα ανακοινώσουμε ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα και θα την διαδεχθούν επόμενες εκθέσεις.

Εμείς θα θέλαμε να μπορούμε να παρουσιάζουμε εκ περιτροπής, έργα που ανήκουν στη Δημοτική Πινακοθήκη και περιοδικές εκθέσεις θεματικές, νεότερων και διακεκριμένων καλλιτεχνών, οι οποίοι συνδέονται με το νησί μας και όχι μόνο, θα μπορούσε να λειτουργήσει και σαν μία πλατφόρμα συνεργειών, η Δημοτική μας νεότευκτη Πινακοθήκη με άλλες πινακοθήκες του νησιού.

Από κει και πέρα νομίζω ότι έρχεται να ολοκληρωθεί ένα αίτημα πάρα πολλών ετών, πολλών έτσι ανθρώπων, που έχουμε προχωρήσει με αυτό το σκοπό και νομίζω ότι μόνο χαρούμενοι μπορούμε να είμαστε πραγματικά, γι’ αυτό το νέο κόσμημα στην καρδιά του νησιού το οποίο ελπίζει να προσφέρει τα καλύτερα".


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png