Εγκρίθηκε η στατική μελέτη του κίονα στο ναό του Απόλλωνα στον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας. Τι είχε πει η Υπουργός κ. Λίνα Μενδώνη για το φωτισμό του μνημείου.

IMG_20231207_120251-kolona.jpg

Εγκρίθηκε η στατική μελέτη μέτρων στερέωσης, του κίονα του ναού του Απόλλωνα στον αρχαιολογικό χώρο Κολώνας. Υπενθυμίζεται ότι την απόφαση της έγκρισης της εκτέλεσης του έργου: "Εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης και ενίσχυσης του μοναδικού κίονα του ναού του Απόλλωνα στον αρχαιολογικό χώρο Κολώνας Αίγινας", απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, είχε υπογράψει η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, στις 17 Ιουλίου 2023.
  

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Το θέμα είχε παρουσιάσει το Aegina Portal στις 20 Ιουλίου 2023, ενώ λίγες ημέρες αργότερα στις 27 Ιουλίου 2023, η Υπουργός κατά την επίσκεψή της στην Αίγινα και κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με τον δήμαρχο κ. Γιάννη Ζορμπά, τον ενημέρωσε για το έργο της στήριξης του κίονα. Μάλιστα, υπήρξε και σχετική αναφορά στο Δελτίο Τύπου του Υπουργείου που ακολούθησε της επίσκεψης.
 
Η πορεία του σχεδίου, που παρουσίασε τότε η κ. Μενδώνη, για τα κορυφαία μνημεία της Αίγινας, όπως τα έργα στους ναούς της Αφαίας, στον ναό του Απόλλωνα στην Κολώνα και το Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο, προχωρούν με υποδειγματική ακρίβεια. Χθες αναρτήθηκε και το έγγραφο της απόφασης για τη έγκριση της στατικής μελέτης μέτρων στερέωσης του μοναδικού κίονα του Ναού του Απόλλωνα στον αρχαιολογικό χώρο Κολώνας Νήσου Αιγίνης. Σύμφωνα με το έγγραφο η έγκριση δίνεται με τον όρο να ληφθεί μέριμνα ώστε να περιοριστεί η διάβρωση της επιφάνειας του κίονα. Σημειώνεται ότι το θέμα είχε περάσει από το ΚΑΣ στη συνεδρίαση της 14ης Νοεμβρίου 2023, με εισήγηση από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων. Στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκε και έγκριση ή μη των στατικών υπολογισμών της στατικής μελέτης αποκατάστασης και ενίσχυσης του κίονα της δίτονης κιονοστοιχίας στη βόρεια πλευρά του σηκού της Αφαίας στον αρχαιολογικό χώρο Αφαίας στην Αίγινα.
 
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια εκείνης  της σύσκεψης στις 27 Ιουλίου 2023, ο δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς, είχε αναφερθεί στον φωτισμό της Κολώνας, κάτι που είχε συζητηθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η κ. Μενδώνη είχε πει ότι πρέπει να προηγηθεί η αποκατάσταση του κίονα, γιατί αυτό θα επηρεάσει το τι θα φωτιστεί και ότι ο φωτισμός θα πρέπει να αναδείξει το μνημείο ακόμη και στη ιδέα του, ακόμη κι αν δεν υπάρχει. "Από εκεί και πέρα, όταν γίνει αυτό, γιατί πρέπει πρώτα να γίνει αυτό και μετά να σκεφτεί κανείς τι θα φωτίσει και πως θα φωτίσει, άρα συνεργαστείτε με την εφορία και εφόσον καταλήξετε ότι πρέπει να γίνει, να δούμε ποιος θα αναλάβει να κάνει τον φωτισμό, γιατί δεν είναι εύκολος ο φωτισμός των μνημείων, δεν μπορεί να αναλάβει οποιοσδήποτε", είχε πει  Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη.

Άραγε θα ήταν κατάλληλη η στιγμή, ώστε να ξεκινήσει μία συνεργασία του Δήμου Αίγινας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων για το θέμα του φωτισμού της Κολώνας.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png