Θα δοθούν στη δημοσιότητα οι αναλύσεις των γεωτρήσεων που υδροδοτούν την Αίγινα; Για ποιες χρήσεις είναι κατάλληλο αυτό το νερό;

erotiseis-nero-analisi.jpg
Η ποιότητα του νερού των γεωτρήσεων, που αποτελούν, ήδη, για ένα διάστημα δύο εβδομάδων, τη μοναδική πηγή που τροφοδοτεί το δίκτυο υδροδότησης του νησιού, έχει δημιουργήσει, από την έναρξη της βλάβης στον υποθαλάσσιο αγωγό της Αίγινας, ένα σοβαρό ζήτημα, αναφορικά με την πραγματοποίηση μετρήσεων που θα ενημερώνουν τους κατοίκους του νησιού, εάν δηλαδή αυτό το νερό είναι κατάλληλο για μία σειρά από χρήσεις, όπως το πλύσιμο του σώματος, το πλύσιμο των δοντιών, το μπάνιο βρεφών και νηπίων κτλ. 

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Είναι χαρακτηριστικό ότι από την πρώτη ανακοίνωση του Δήμου Αίγινας στις 24 Ιανουαρίου 2024, έγινε γνωστό ότι αυτό το νερό δεν είναι κατάλληλο προς πόση. Παρέμεινε όμως ανοιχτό το ερώτημα, εάν συνίσταται για άλλες χρήσεις και ποιες είναι αυτές, με βάση πάντα δεδομένα από πρόσφατες αναλύσεις.

Σχετικές ερωτήσεις έγιναν από τους δημοτικούς συμβούλους κ. Σίλα Αλεξίου και Φώτη Πούντο στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2024. Τότε ο κ. Πούντος είχε ρωτήσει πότε έγιναν αυτές οι αναλύσεις. Ο κ. Γιάννης Ζορμπάς απάντησε ότι δεν είχε εύκαιρη την πληροφορία.

Ακολούθησε το Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στη 1 Φεβρουαρίου 2024. Εκεί τόσο η κ. Σίλα Αλεξίου, όσο και ο κ. Μανώλης Λογοθέτης, επέμειναν σε σχετικές ερωτήσεις, ενώ αναφορά έγινε και από άλλους δημοτικούς συμβούλους.

Ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς απάντησε ότι είχαν γίνει βιοχημικές και μικροβιολογικές εξετάσεις, όταν οι γεωτρήσεις λειτουργούσαν. Αυτές οι εξετάσεις έδειξαν ότι το νερό δεν κατάλληλο προς πόση, αλλά προς άλλες χρήσεις.

Ο κ. Λογοθέτης είπε ότι το ερώτημά του ήταν συγκεκριμένο, δηλαδή εάν έγιναν αναλύσεις τώρα, δηλαδή πριν το νερό διοχετευτεί στις δεξαμενές.

Ο κ. Ζορμπάς απάντησε ότι οι γεωτρήσεις αυτές ήταν ελεγμένες και συντηρημένες από την τελευταία φορά που είχαν συντηρηθεί. "Συνεπώς για τη δεδομένη στιγμή, θεωρούμε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει όσο αφορά τα βιοχημικά και τα μικροβιολογικά ευρήματα.

Σήμερα η κ. Σίλα Αλεξίου εξέδωσε Δελτίο Τύπου στο οποίο ζητά τα αποτελέσματα των αναλύσεων για το νερό των γεωτρήσεων, με επιστολή της στην Επόπτρια Δημόσιας Υγείας του Δήμου Αίγινας.

Αντίστοιχες ερωτήσεις έχει υποβάλει και το Aegina Portal από τις πρώτες μέρες, της βλάβης του υποθαλάσσιου αγωγού.

Σημειώνεται, ότι το Aegina Portal δεν έχει καταγράψει ποτέ στο παρελθόν τόσο μεγάλη περίοδο (έχουν συμπληρωθεί δύο εβδομάδες) με μοναδική πηγή υδροδότησης του νησιού τις γεωτρήσεις.



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png