Table Talk

Εκπομπές από το studio του ραδιοφώντου του Aegina Portal

Ο συντονιστής της Οργάνωσης Μελών του ΣΥΡΙΖΑ Αίγινας κ. Παναγιώτης Πατσακιός , για την προσπάθεια σχεδιασμού ενός νέου παραγωγικού και οικονομικού μοντέλου για την Αίγινα.


Τον κ. Παναγιώτη Πατσακιό φιλοξένησε χθες το ραδιόφωνο του Aegina Portal, σε μία συζήτηση με επίκεντρο την προσπάθεια που κάνει η Οργάνωση Μελών του ΣΥΡΙΖΑ Αίγινας, μία προσπάθεια που έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες και έχει ως σκοπό την ανάδειξη ενός ευρύτατου φάσματος προβλημάτων, που απασχολούν πολλούς επαγγελματικούς και παραγωγικούς τομείς, αλλά και την αντιμετώπιση πάγιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δομές της τοπικής κοινωνίας, στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός νέου παραγωγικού και οικονομικού μοντέλου. Η συζήτηση έγινε λίγα εικοσιτετράωρα μετά την συνάντηση παραγωγικών φορέων της Αίγινας με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, μία συζήτηση που θα επαναληφθεί σύντομα, καθώς ο υπουργός πρόκειται να επισκεφθεί την Αίγινα. 

"Ως Οργάνωση Μελών του ΣΥΡΙΖΑ Αίγινας, συνδεόμενη με την τοπική κοινωνία, με τα προβλήματα, με ότι έχει σχέσει να κάνει με την ποιοτική αναβάθμιση του πολίτη της Αίγινας, του συμπολίτη μας, η οργάνωση έχει οριοθετήσει και έχει βάλει μπροστά ένα πλαίσιο κοινωνικού διαλόγου, με προοπτική να ανοίξουμε έναν δρόμο για ένα νέο μοντέλο οικονομικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης της Αίγινας", είπε ο κύριος Πατσακιός.

Στην ερώτηση εάν η έλλειψη επιχειρησιακών σχεδίων, που οφείλει να έχει ο Δήμος της Αίγινας, επηρεάζει αυτή την προσπάθεια, εάν δηλαδή αυτή είναι αισθητή ο κύριος Πατσακιός απάντησε: "Εγώ θα έλεγα το εξής, ειλικρινά, γιατί βάζετε ένα ερώτημα που έχει να κάνει με έναν θεσμικό εκπρόσωπο την τοπική αυτοδιοίκηση. Με σεβασμό προς την τοπική αυτοδιοίκηση, η πρόσκλησή μας είναι ανοιχτή και συνεχίζουμε να έχουμε έναν δίαυλο επικοινωνίας με την αυτοδιοίκηση".

"Το τι θέλει να είναι ένας δήμος, το τι θέλει να είναι ένα νησί, αποφασίζεται μέσα από διαδικασίες, όπως είναι διάφορες διαβουλεύσεις, που καταλήγουν σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο αφορά διάφορους τομείς. Αυτό προφανώς δεν το έχετε αυτή τη στιγμή", ήταν η επισήμανση του Aegina Portal. "Κατανοητό", είπε ο κύριος Πατσακιός και συνέχισε: "Η προσπάθειά μας κατατείνει, όχι στην ανίχνευση, αλλά στο να διεισδύσουμε στο κοινωνικό ιστό της Αίγινας, στον επαγγελματικό, πολιτιστικό, έτσι ώστε σε συνεργασία με όλους αυτούς του φορείς οι οποίοι όντως εμπλέκονται και υπάρχουν και φίλοι και σύντροφοι, υπεύθυνοι άνθρωποι οι οποίοι χειρίζονται και μπορούν παράλληλα να διαχειριστούν υπεύθυνα τέτοιου είδους θέματα. Η τοπική αυτοδιοίκηση, με την οποία έχουμε στο σύνολό της μία καλή, πολύ καλή συνεργασία και με την Περιφέρεια επίσης, διότι εμπλέκεται και η Περιφέρεια σε ένα αναπτυξιακό πλαίσιο ανάπτυξης ενός χώρου. Η δική μας η δουλειά είναι, ως Οργάνωση, ένα νέο μοντέλο λειτουργίας, ανίχνευσης προβλημάτων, μεταφοράς. Διότι πρέπει εδώ να σας βάλω και μία, αν θέλετε, διάσταση: εμείς είμαστε το κόμμα, δεν είμαστε κυβέρνηση. Ξεκάθαρα πράγματα. Εμείς μεταφέρουμε την αγωνία, μεταφέρουμε αυτά τα οποία λιμνάζουν χρόνια σε τοπικό επίπεδο, τα μεταφέρουμε προς την κυβέρνηση."

Σε άλλο σημείο είπε: "Το τεράστιο πρόβλημα των ελλείψεων σε όλα τα επίπεδα, στα πολιτιστικά, στα κοινωνικά, στα οικονομικά, είχαν τελματώσει, ήρθε και η κρίση και αυτά φάνηκαν περίτρανα. Τα μοντέλα ανάπτυξης στην Αίγινα, στο νησί μας. Τα δυο μοντέλα που δοκιμάστηκαν απέτυχαν" είπε, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για το μοντέλο "του λαϊκού - φτηνού τουρισμού, που γέμισε με κουφάρια η Αίγινα, το μοντέλο που η Αίγινα έγινε προάστιο της Αθήνας". Η παρατήρηση του Aegina Portal ήταν ότι δεν υπήρξε μια σαφής κατεύθυνση τότε, αλλά ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να μην υπάρχει, δεν υπάρχει ένα σχέδιο. "Γι' αυτό ακριβώς το προσκλητήριο το δικό μας, εδώ και ένα χρόνο, εκεί εστιάζεται: Ελάτε όλοι μαζί, να κάτσουμε κάτω βασανιστικά, τοπική αυτοδιοίκηση, παραγωγικοί φορείς, να κάτσουμε κάτω να δούμε τι μοντέλο από εδώ και πέρα θέλουμε. Αφού τα προηγούμενα τα είδαμε, απέτυχαν".

Για τη συνάντηση παραγωγικών φορέων της Αίγινας με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, ο κύριος Παναγιώτης Πατσακιός εξήρε την ποιοτική συμμετοχή και τον τρόπο παρουσίασης των προτάσεων που έκαναν οι εκπρόσωποι των φορέων.

Η συζήτηση εστιάστηκε αρκετές φορές στους τρόπους, τη μεθοδολογία ή τα διαθέσιμα εργαλεία που μπορεί να υπάρχουν, ώστε να επιτευχθεί επικοινωνία ανάμεσα στην κεντρική διοίκηση, τον δήμο της Αίγινας και την Οργάνωση Μελών του ΣΥΡΙΖΑ Αίγινας που αναπτύσσει την πρωτοβουλία.

"Εμείς μετράμε τις αντοχές μας, παράλληλα με τις αντοχές της κοινωνίας. Προτείνουμε, ακούμε. Κάναμε ημερίδα για την αλιεία. Δεν την κάναμε ούτε για επικοινωνιακούς λόγους, ούτε για να ψαρέψουμε ψήφους. Αυτό το έχουν καταλάβει. Το κατάλαβαν και οι ίδιοι οι άνθρωποι. Πάμε με την προοπτική να δώσουμε στην Κυβέρνηση ένα μοντέλο, όπου ακούγοντας και τον πρωτογενή εκπρόσωπο που διαχειρίζεται αυτά τα επαγγέλματα, όπως το επάγγελμα των αγροτών, των αλιέων και των κτηνοτρόφων, ότι εδώ είμαστε κι εμείς. Πριν ψηφίσεις κάποιο νομοσχέδιο, πριν ψηφίσεις κάποια ντιρεκτίβα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κάτσετε και θα μας ακούσετε κι εμάς".

"Η κατεύθυνσή σας, ως φορέας, είναι να επικοινωνήσει αυτά τα στοιχεία που έχει προς την κεντρική διοίκηση ή προς την τοπική αυτοδιοίκηση, προς τον δήμο της Αίγινας;", ήταν η ερώτηση του Aegina Portal. "Από κοινού όλοι μαζί", είπε ο κύριος Πατσακιός, "να βγάλουμε το μοντέλο που ταιριάζει, το μοντέλο που μπορεί να σταθεί στα πόδια του, το μοντέλο που θα έχει ανάπτυξη για τα παιδιά μας και για τα εγγόνια μας και η Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της. Η Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της. Γίνονται συνέδρια σε όλη την Ελλάδα για την οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση. Αυτά τα συνέδρια που γίνονται έχουν χαρτογραφήσει τα προβλήματα ανά περιοχή. Έτσι, ακριβώς αυτό κάνουμε κι εμείς. Εμείς ξεκινήσαμε, αν θέλετε και εγωιστικά, πολύ πιο μπροστά".

"Τι θα πρέπει να περιμένουμε μετά από αυτήν την κεντρική ημερίδα;" ήταν η ερώτηση του Aegina Portal. "Η ψήφιση των σχετικών νόμων και νομοσχεδίων", απάντησε ο κύριος Πατσακιός, εξηγώντας παράλληλα την πραγματικότητα ότι για ένα θέμα υπάρχουν πολλά συναρμόδια υπουργεία.

Ο κύριος Πατσακιός είπε ότι θα γίνει μία μεγάλη ημερίδα με την συμμετοχή όλων των επαγγελματικών και παραγωγικών φορέων του νησιού, κάτι που είχε σχεδιαστεί, αρχικά, για να γίνει τον περασμένο Σεπτέμβριο. Όμως οι υποχρεώσεις που προέκυψαν στους υπουργούς που θα συμμετείχαν δεν το επέτρεψαν. "Ένα αντίστοιχο συνέδριο, που γίνεται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, θα γίνει αν όχι αποκλειστικά για την Αίγινα, για τους δήμους του Πειραιά και τα νησιά του Αργοσαρωνικού".

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε αναφορά σε πολλούς τομείς του νησιού όπως η υγεία, η ακτοπλοΐα, τις υποδομές όπως τις εξελίξεις στον υποθαλάσσιο αγωγό και άλλες και τις προσπάθειες που γίνονται για την βελτίωσή τους. Η εκπομπή ολοκληρώθηκε με μία αναπάντεχη πρόταση της  Οργάνωση Μελών του ΣΥΡΙΖΑ Αίγινας: "Ρίχνουμε και μια ιδέα", είπε ο κύριος Πατσακιός, "βγαίνοντας από τα μνημόνια τον Αύγουστο μήνα, να γίνει το πρώτο υπουργικό συμβούλιο στην Αίγινα. Στην Αίγινα την πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας!"


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png