"Η Αίγινα παντού". Ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος μιας διαφορετικής ταξιδιωτικής αναζήτησης.


Ο πρώτος κύκλος μιας ταξιδιωτικής περιπλάνησης, που αποκαλύπτει το νησί μας σε άλλες χώρες του κόσμου ολοκληρώνεται. Πρόκειται για τη σειρά άρθρων της Ευδοκίας Στάθη με τίτλο "Η Αίγινα παντού" που συμπληρώνει τέσσερεις ταξιδιωτικές περιπλανήσεις σε διαφορετικά μέρη του κόσμου, όπου ο ταξιδιώτης μπορεί να ανακαλύψει ξανά την Αίγινα και την ιστορία της. Η περιπλάνηση ξεκίνησε και τη γλυπτοθήκη του. Ακολούθησε ένα ενώ στη συνέχεια αφουγκραστήκαμε την πορεία των στη γειτονική Ιταλία. Ο κύκλος κλείνει με τη διπλωματική δράση του Ιωάννη Καποδίστρια στην Ελβετία. Η Αίγινα είναι παντού και η Ευδοκία Στάθη θα μας δώσει ακόμη περισσότερες ευκαιρίες για ταξίδεμα και αναζήτηση στον νέο κύκλο "Η Αίγινα παντού" που θα έρθει σύντομα ανανεωμένος.

"Η Αίγινα παντού". Γράφει η Ευδοκία Στάθη.
Ο Ιωάννης Καποδίστριας υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες  μετά απελευθερωτικές μορφές του  Αγώνα, ίσως και η μεγαλύτερη. Προικισμένος με έξοχα διανοητικά και πνευματικά χαρίσματα συνέβαλε τα μέγιστα στη διασφάλιση της ελευθερίας και στη διοργάνωση της Ελεύθερης Ελλάδας. Ήταν ένας άνθρωπος με πολλές αρετές που φανερώνονται σε πολλά περιστατικά της ζωής του.


Η μετριοπάθεια, η ταπεινοφροσύνη, η ανεξικακία, η συγχωρητικότητα, η ανιδιοτέλεια, η αφιλοχρηματία, η ευψυχία, η καρτερία, η δικαιοσύνη, η γενναιοψυχία, η αυταπάρνηση και η μέχρι θανάτου αυτοθυσία.  

Ίσως γι' αυτό κάθε φορά που τον καλούσε ο τσάρος για να τον τιμήσει με κάποιο παράσημο ή αξίωμα έκρινε τον εαυτό του ακατάλληλο, ή ότι δεν διέθετε τα απαιτούμενα προσόντα.

Η ζωή της πολυτέλειας και του πλούτου στην οποία ήταν υποχρεωμένος να ζει, οι τιμές και η δόξα, τα παράσημα, άφηναν ασυγκίνητο τον κατά βάθος ασκητικό χαρακτήρα του Καποδίστρια. Κατά τη διάρκεια μάλιστα περιπάτου του στους αγρούς της Κέρκυρας είπε χαρακτηριστικά όταν αντίκρισε ένα αγριολούλουδο: "Βλέπεις φίλε μου αυτό το ταπεινό λουλούδι; Έχει μεγαλύτερη αξία απ' όλα τα παράσημα και τις διακρίσεις που έχω. Η απλότητα και η αγνότητα της ζωής είναι για μένα τα καλύτερα παράσημα. Η εξοχή είναι η τροφός όλων αυτών των αρετών, αλλά οι πόλεις τις αδυνατίζουν και το περιβάλλον των ανακτορικών αυλών τις εξαφανίζει. Ευτυχής εκείνος που μπορεί να καλλιεργεί τον μικρό του αγρό, να αναπαύεται στη σκιά των δένδρων του μικρού του κήπου, να δροσίζεται από την πηγή που αναβλύζει στο μικρό βασίλειό του. Ελπίζω τις τελευταίες ημέρες της ζωής μου να τις περάσω σε ένα τέτοιο κήπο".
Γεννιέται όμως εδώ το ερώτημα. Πώς αυτή η αγνή και ευαίσθητη ψυχή υπήρξε μια τόσο σπουδαία πολιτική μορφή.
Οι αιτίες τις επιτυχίας του ήταν πολλές. Η διαύγεια του νου και η ευστροφία του, αλλά και η ικανότητά του να παίρνει γρήγορες αποφάσεις. Η απόλυτη τιμιότητά του που γεννούσε την εμπιστοσύνη ακόμη και στους αντιπάλους του, η αφοσίωση στο έργο του, η θέλησή του και η ενεργητικότητα του. Άλλωστε μοναδικό εμπόδιο στη σταδιοδρομία του στη Ρωσία, που ήταν ούτως ή άλλως λαμπρή, στάθηκε η ακοίμητη αγάπη του για την πατρίδα. Είχε μέγιστη διπλωματική αλλά όχι και διοικητική πείρα. Ίσως γι' αυτό είχε και αποτυχίες. Ωστόσο είχε ξεκάθαρη συνείδηση της αποτυχίας του και δεν την ονόμαζε τελική.

Στον αγώνα του για την επίτευξη των ιδανικών του ήρθε σε σύγκρουση με τους αγωνιστές που αντιπροσώπευαν ένα διαφορετικό κόσμο. Παρόλα αυτά, σχεδόν μόνος μέσα στον κόσμο το δικό του, λεπτός, φιλάσθενος, αμίλητος με το μελαγχολικό του βλέμμα στημένο σ' ένα μακρινό ιδανικό, συνέχιζε να πορεύεται προς τη θυσία.

Ο Καποδίστριας με τα λιγοστά χρήματα, την κακή κατάσταση της υγείας του, την αγάπη της μελέτης και της μοναξιάς απέφευγε τις κοσμικές εμφανίσεις. Μόνο στον καγκελάριο πήγαινε τις Κυριακές ή στον τσάρο για εργασία..

Υπό τη διοίκηση του τσάρου απέκτησε μεγάλη δραστηριότητα και η δράση του γραφείου του οδήγησαν πολλούς διπλωμάτες παλαιότερους απ' αυτόν να επιζητούν την θέση του. Οι αντίζηλοί του είχαν μεγαλύτερους βαθμούς από τον Καποδίστρια αλλά ο Αυτοκράτορας προτίμησε τη προθυμία και το ζήλο του. Λόγω της προόδου του γραφείου του, ο τσάρος πιστεύοντας στην αξία και τις ικανότητες του Καποδίστρια του ανέθεσε μεγάλη αποστολή στην Ελβετία. Ο Καποδίστριας όμως εξέφρασε τις αμφιβολίες του για την ικανότητα του να πραγματοποιήσει τόσο σημαντικό έργο. Παρόλα αυτά δέχτηκε την πρόταση του τσάρου. Στην Ελβετία χρειάστηκε να πάρει άμεσες αποφάσεις και μάλιστα παραβίασε τις εντολές του τσάρου. Επιφανειακά οι πράξεις του φάνηκαν λανθασμένες και ο Αυτοκράτορας δυσανασχέτησε. Αργότερα όμως κατάλαβε πως πίσω από την απατηλή αυτή επίφαση ο Καποδίστριας είχε πάρει μια ακόμη έξυπνη διπλωματική πρωτοβουλία.

Λόγω λοιπόν της έξοχης διπλωματικής πορείας του Καποδίστρια ο Αλέξανδρος τον τίμησε με το παράσημο του Αγίου Βλαδημήρου Β' τάξεως. Άλλωστε ο Καποδίστριας και ο τσάρος είχαν τις ίδιες αρχές και συναισθήματα. Αγάπαγαν και οι δυο τη Δημοκρατία και ήθελαν να την σώσουν από το Γαλλικό Δεσποτισμό. Ο έξυπνος αυτός `διπλωμάτης εκμεταλλευόμενος έξυπνα την εμπιστοσύνη του τσάρου έθεσε το θέμα της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στον Εύξεινο και άλλα πολλά θέματα για το καλό της Ελλάδας. Οι διπλωματικές εξελίξεις στην Ζυρίχη παράλληλα συνεχίζονταν χωρίς όμως κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα αφού τα ομόσπονδα κράτη της Ελβετίας διαφωνούσαν μεταξύ τους. Ο Τσάρος Αλέξανδρος διόρισε τον Καποδίστρια έκτακτο απεσταλμένο του και πληρεξούσιο υπουργό για την Ελβετία. Από τη θέση αυτή συνεισέφερε στο ελβετικό σύνταγμα, που προέβλεπε αυτόνομα κρατίδια (καντόνια) σαν μέλη της Ελβετικής ομοσπονδίας, με προσωπικά προσχέδια. Συγκεκριμένα απέστειλε υπόμνημα προς τον πρόεδρο της Δίαιτας (βουλής) με τις βασικά στοιχεία που θα έπρεπε να περιέχει το σύνταγμα. Πράγματι κατά το μεγαλύτερο μέρος του, το υπόμνημα ακολουθήθηκε. Να σημειωθεί επίσης ότι η συμμετοχή της Γενεύης στο νέο αυτό κρατίδιο ήταν καθαρά δική του πρωτοβουλία. Στη συνέχεια πήγε στο Παρίσι προκειμένου να συνομιλήσει με τον Τσάρο για το θέμα των Επτανήσιων, δίχως όμως να λάβει κάποια διαβεβαίωση. Κατά την παραμονή του παρασημοφορήθηκε με τον σταυρό β΄ τάξεως, του Αγίου Βλαδίμηρου.

H ιστορία είναι η αφορμή, το ταξίδι το επόμενο βήμα.
Γι΄ αυτό σας παραθέτουμε τουριστικές πληροφορίες για την μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας, την Ζυρίχη όπου έζησε, έδωσε μαθήματα διπλωματίας και έστησε το ελβετικό Σύνταγμα το οποίο αποτέλεσε και κεντρική φιλοσοφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ίσως ο μεγαλύτερος Έλληνας όλων των εποχών Ιωάννης Καποδίστριας.

ΖΥΡΙΧΗ

  • Κλίμα - Πότε να πάτε  

Μπορείτε να την  επισκεφθείτε όλες τις εποχές του χρόνου. Προσοχή μόνο το χειμώνα όπου η μέγιστη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας σπάνια ξεπερνάει τους 6 με 7 βαθμούς Κελσίου. Το καλοκαίρι όπου συγκεντρώνονται και οι περισσότεροι τουρίστες η θερμοκρασία κυμαίνεται από 10 μέχρι 25 βαθμούς Κελσίου.

  • Τοποθεσία  

Είναι η μεγαλύτερη πόλη και αποτελεί το οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο της Ελβετίας. Ο πληθυσμός της μαζί με τα προάστια ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο κατοίκους. Βρίσκεται στα βόρεια της Ελβετίας και συγκεκριμένα εκεί που ξεκινάει ο ποταμός Limmat, ο οποίος χωρίζει την πόλη στην μέση.

  • Πώς να φτάσετε  

Η αεροπορική εταιρία Swiss Airlines έχει απευθείας πτήσεις από το Ελευθέριος Βενιζέλος. Επίσης μπορείτε να επιλέξετε κάποια άλλη αεροπορική εταιρία μέσω ενδιάμεσου σταθμού. Το αεροδρόμιο απέχει περίπου 15 λεπτά με το τρένο από το κέντρο της πόλης ενώ μπορείτε να μετακινηθείτε και με λεωφορείο.

  • Μετακινήσεις  

Απλό, γρήγορο, αποτελεσματικό και ασφαλές είναι τα τέσσερα επίθετα που χαρακτηρίζουν το δημόσιο σύστημα μεταφορών στην Ζυρίχη, κερδίζοντας δικαίως μία από τις πρώτες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη μεταφορών, Αποτελείται από λεωφορεία και τραμ για μετακινήσεις μέσα στην πόλη, τρένο για εκδρομές στα περίχωρα της Ζυρίχης και θαλάσσια μέσα μεταφοράς για καλοκαιρινές αποδράσεις στον ποταμό Limmat και χειμερινά σπορ στην λίμνη της Ζυρίχης. Επίσης δοκιμάστε να εξερευνήσετε την Ζυρίχη περπατώντας για να γνωρίσετε την ατμόσφαιρα της πόλης καλύτερα.

  • Χρήμα  

Δυστυχώς η  Ελβετία δεν είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το νόμισμα της είναι το Ελβετικό φράγκο ( 1 ευρώ αντιστοιχεί περίπου σε ενάμισι ελβετικό φράγκο ). Τα περισσότερα μαγαζιά δέχονται ευρώ αλλά μπορεί να σας δώσουν ρέστα σε ελβετικά φράγκα. Τέλος όπως και σε κάθε ξένη πόλη τις καλύτερες ισοτιμίες για συνάλλαγμα δίνουν οι τράπεζες.

  • Φαγητό  

Οι περισσότεροι κάτοικοι της Ζυρίχης είναι γερμανόφωνοι και οι τοπικές σπεσιαλιτέ έχουν έντονη επιρροή από την Γερμανία. Κυριαρχούν το μοσχάρι, τα αλλαντικά, τα λουκάνικά αλλά και τα φημισμένα ελβετικά τυριά. Το πιο γνωστό τοπικό πιάτο είναι το Zurigschnatzlets  που είναι μοσχάρι με ωραία κρέμα. Αν σας αρέσουν τα τυριά μην παραλείψετε το Fondue ( λιωμένα τυριά ) και Raclette ( λιωμένα τυριά με πατάτες και πίκλες). Πολύ καλό πρόχειρο φαγητό έχει και στο Millennium που βρίσκεται στο Langstrasse.  Τα περισσότερα εστιατόρια βρίσκονται κατά μήκος του δρόμου Bahnhofstrasse και ειδικά στο Parade-Platz, στον δρόμο Niederdorf ( ασιατική κουζίνα ) .

  • Διασκέδαση  

Έχει πολύ έντονη νυχτερινή ζωή με πάρα πολλά clubs σε σχέση με τον πληθυσμό της. Μην ξεχνάτε βέβαια ότι στην Ζυρίχη διοργανώνεται το μεγαλύτερο φεστιβάλ χορευτικής μουσικής (Streetparade ) κάθε Αύγουστο. Αρκετά μπαράκια υπάρχουν και στο κέντρο της πόλης. Στο κέντρο μια καλή επιλογή είναι το Bohemia που δουλεύει και σαν καφέ, ενώ στην Langstrasse το μεγαλύτερο και πιο πολυσύχναστο club είναι το Χ-Τra , ενώ εάν θελήσετε ωραία ελβετική μπύρα και καλή μουσική θα πρέπει απαραιτήτως να επισκεφθείτε το Total Bar.

  • Ψώνια

Η Ελβετία φημίζεται  για τα ρολόγια της και τις  φανταστικές σοκολάτες. O πιο γνωστός  εμπορικός δρόμος της Ζυρίχης  και ένας από τους ακριβότερους στον κόσμο είναι ο Bahnhofstrasse ο οποίος συνδέει τον κεντρικό σταθμό των τρένων με τη λίμνη. Άλλοι εμπορικοί δρόμοι με πιο φθηνές τιμές είναι ο Niederdorf στο παλιό κομμάτι της πόλης.

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

To πιο κοντινό  χιονοδρομικό κέντρο είναι το Flumserberg που είναι προσβάσιμο με τρένο. Είναι άρτια οργανωμένο και προτιμάτε από τους ντόπιους λόγω του ότι έχει πίστες για πεπειραμένους σκιέρ αλλά και για αρχάριους.

  • Μουσεία  

Το Εθνικό μουσείο  της Ελβετίας που βρίσκεται κοντά  στο σταθμό των τρένων και φιλοξενεί εκθέματα από την πολιτιστική κληρονομιά της Ελβετίας. Το μουσείο μοντέρνας τέχνης Kunsthaus Zurich με τη γραμμή 3 του τραμ από τον κεντρικό σταθμό των τρένων. Το μουσείο Johann Jacob ( γνωστό σε όλους το brand ) όπου παρουσιάζεται η ιστορία του καφέ.

  • Εκκλησίες και Μονές  

Μπορείτε να θαυμάσετε  από κοντά μερικούς από τους πιο  εντυπωσιακούς Καθεδρικούς Ναούς στην Ευρώπη. Ο πιο γνωστός είναι ο Grossmunster κοντά στην λίμνη της Ζυρίχης. Επίσης ξεχωρίζουν το Fraumünster, η μεγαλύτερη εκκλησία της Ευρώπης Wasserkircher, o Ναός του St. Peter με το μεγαλύτερο δίσκο ρολογιού στην Ευρώπη και ο Καθεδρικός του St Pierre.  

Σημαντικό tip

Μην παραλείψετε  ένα γεύμα στο λόφο Uetliberg ο οποίος προσφέρει μαγευτική θέα σε όλη  τη Ζυρίχη και μια ανάμνηση που δεν θα σβήσει ποτέ.