Aιγινήτικα κανάτια. Από το βυθό της θάλασσας, σε έκθεση στο Λαογραφικό Μουσείο.

Μία έκθεση, ομολογουμένως ιδιαίτερη, ξεκινά στο Λαογραφικό Μουσείο. Πρόκειται για γνήσια Αιγινήτικα κανάτια, αλλά και άλλα γλυπτά αντικείμενα, τα οποία αποτυπώνουν πάνω τους την αλμύρα της θάλασσας, του χρόνου και των συνθηκών του βυθού. Τριάντα καλλιτέχνες είχαν συμμετάσχει πέρυσι σε αυτή την προσπάθεια, όπου τον τελευταίο λόγο στο δημιουργικό αποτέλεσμα έχει η θάλασσα. Οι σημειολογικές αναφορές αυτής της δράσης πολλές και οι καλλιτέχνες που φιλοτέχνησαν πέρυσι τα κανάτια, σήμερα το πρωί ήταν γεμάτοι ενθουσιασμό για το μικρό ταξίδι μέχρι τη "Σπίθα" στην είσοδο του λιμανιού, όπου πέρυσι είχε γίνει η βύθιση τους.

Το παραδοσιακό καΐκι "Μαρία" και η οικογένεια του κυρίου Νίκου Μπήτρου, μετέφεραν όλους όσους το επιθυμούσαν στην τελετή της ανάσυρσης από το βυθό. Μαζί και το καταδυτικό συνεργείο του κ. Αντώνη Μαλτέζου. Αρχικά και παρά της προσπάθειες τα κανάτια δεν μπόρεσαν να εντοπιστούν. Το καΐκι επέστρεψε στο λιμάνι με την ελπίδα όλων ότι ίσως αυτό να συμβεί αργότερα. Δεν πέρασε περισσότερο από μισή ώρα και οι προσπάθειες των αυτοδυτών έφεραν αποτέλεσμα. Τα κανάτια με φανερά αποτυπωμένη την παραμονή τους στο βυθό της Αίγινας μεταφέρθηκαν στο Λαογραφικό Μουσείο για να εκτεθούν. Η δράση εντάσσεται στα πλαίσια του 5ου Φεστιβάλ Φιστικιού που ξεκίνησε σήμερα.

Οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν είναι οι: Paul Walker, με το «Oyster (Στρείδι) » Αγγέλα Λαδά, με το «Πέρδικες» Αγγέλα Ταλέβη, με το «Χρυσοκόκκινο» Αντώνης Χιώτης, με το «Κορφιάτης» και το «Όστρακο /εξοστρακισμός» Αργυρώ Κάππου, με το «Μινωϊκό- Γαλάζιες Κυρίες» Βίκυ Ποταμιάνου, με το «Αίγινα, Λιβάδι» Δέσποινα Πανταζή, με το «Σινική Μελάνη» Ελένη Παπουτσά, με το «Σχέδιο Λαϊκής παράδοσης» Ελένη Τατά, με το «Γοργόνα» Ελίκα Βλαχάκη, με το «Χταπόδι» Έλλη Χούσου, με το «Βυθιζόμενοι στο άπειρο» Ευγενία Εξάρχου, με το «Ανθισμένη Αμυδγαλιά» Ήρα Βλαχάκη, με το «….με βαζελίνη και Biogrow» Κάλλια Παπαθεοδώρου, με το «Ρόδια» Κυριακή Χριστακοπούλου, με το «Ψαράδες» Μάρθα Κορίτσογλου, με το «Θαλασσινές μελωδίες» Μαρία Δουκάκη, με το «Δεν πληρώνω την κρίση τους» Μαρίλη Ζαρκάδα, με το «Φλώρα» Νεκτάριος Αποσπόρης, με το «Μελανόμορφο» Νίκος Σκλαβενίτης, με το «Λιβελούλες» Ξένη Πετρίτη, με το «Χελώνες της θάλασσας» Πάρις Κάτσος, με το «Αγιοκάνατο» Παναγιώτης Σιώτος, με το «Κλασσικό κόκκινο λουλούδι» Σεραφείμ Μπάκουλης, με το «Σίσσυφος και Τούρκικa Σήριαλ» Σοφία Δαϊσπύρου, με το «Φύλλα» Σπύρος Χειμωνάκης, με το «Αρχαϊκό» Στέλλα Παπαθανασίου, με το «Το νερό» Στέφανος Δουκάκης- Χιώτης, με το «Αυγή» Τάσος Τούντας, με το «Άγιος Νικόλας» και η Κούλα Γκαρή, με ένα 50χρονο κανάτι «Εις μνήμην».
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png