Ημερίδα για το κελυφωτό φιστίκι από τους φορείς υλοποίησης του έργου LIFE AgroStrat.

Στο ξενοδοχείο Δανάη πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ημερίδα με τίτλο: " Αειφόρες στρατηγικές για τη βελτίωση σοβαρά υποβαθμισμένων αγροτικών περιοχών: Το παράδειγμα της καλλιέργειας του κελυφωτού φυστικιού", από τους φορείς υλοποίησης του έργου LIFE AgroStrat. Τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων παρακολούθησαν δεκάδες παραγωγοί, αλλά και εκπρόσωποι αγροτικών φορέων του νησιού όπως ο κύριος Νίκος Σταμπουλής πρόεδρος του  Αγροτικού Συναιτερισμού Φιστικοπαραγωγών Αίγινας και ο κύριος Νίκος Αλυφαντής πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αίγινας, αλλά και η πρόεδρος της Ο.Ε. του 6ου Φεστιβάλ Φιστικιού κυρία Μαίρη Κουκούλη, καθώς και ο πρόεδρος της ΚΕΔΑ κύριος Νίκος Τζίτζης.

Video 1



Την ημερίδα συντόνησε η  Δρ. Μαρία Ντούλα, Επιστημονική Υπεύθυνη του έργου. Οι εισηγήσεις που αναπτύχθηκαν ήταν οι ακόλουθες: Τα εδάφη της Αίγινας και οι διεργασίες υποβάθμισής τους - Δρ. Σίδερης Θεοχαρόπουλος, Δ/ντής Ινστιτούτου Εδαφολογίας Αθηνών, Άρδευση της φυστικιάς – Σχεδιασμός και ποιότητα νερού -Δρ. Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης, τ. Δ/ντής Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Χρήση σύγχρονων εργαλείων περιβαλλοντικής και ενεργειακής - Καθηγητής Κωνσταντίνος Κομνίτσας, Πολυτεχνείο Κρήτης, Μοντέλο λίπανσης φυστικιάς αξιολόγησης: H περίπτωση της καλλιέργειας της φυστικιάς στην Αίγινα - Δρ. Βίκτωρ Καββαδίας, Ινστιτούτο Εδαφολογίας Αθηνών, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Κομποστοποίηση αποβλήτων κατεργασίας φυστικών,  Λογισμικό Διαχείρισης Καλλιέργειας - Δρ. Μαρία Ντούλα, Ινστιτούτο Εδαφολογίας Αθηνών, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν τα  αποτελέσματα του έργου και συζητηθούν με τους παραγωγούς θέματα σχετικά με την καλλιέργεια του κελυφωτού φυστικιού, την άρδευση και την ποιότητα του νερού άρδευσης, την προστασία του εδάφους, τις ενεργειακές καταναλώσεις της καλλιέργειας, την  κομποστοποίηση και τη διαχείριση των αποβλήτων κατεργασίας των φυστικιών.

Να σημειώσουμε ότι αύριο στις 10:30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί, στις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φυστικοπαραγωγών Αίγινας (κτίριο πλησίον Λεούσειου Ιδρύματος), επίδειξη κομποστοποίησης αποβλήτων κατεργασίας φυστικιών και επεξήγηση όλων των λεπτομερειών παραγωγής κομπόστ υψηλής ποιότητας.

Φορείς υλοποίησης του έργου είναι: Ινστιτούτο Εδαφολογίας Αθηνών, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ-Συντονιστής φορέας Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας, Πολυτεχνείο Κρήτης. Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής-Περιφερειακή Ενότητα Νήσων-Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και
Κτηνιατριτικής, του Αγροτικού Σύλλογου Αίγινας και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φυστικοπαραγωγών Αίγινας.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png