"Κι αν θα διψάσεις για νερό θὰ στίψουμε ένα σύννεφο…" Η Μαρία Φαραντούρη και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης σε ένα αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο.

Γράφει ο Γιάννης Ντούρος.
Οι συγκινήσεις  που προσφέρει το Διεθνές Μουσικό  Φεστιβάλ Αίγινας της κυρίας Ντόρας Μπακοπούλου στους κατοίκους και στους επισκέπτες του νησιού δεν έχουν τέλος.

. Στο video που ακολουθεί Η Μαρία Φαραντούρη και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης μιλούν στον Γιάννη Ντούρο για το 6ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας:


Μια από τις κορυφαίες  στιγμές του, η συναυλία με την  Μαρία Φαραντούρη και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη για τα εκατό χρόνια από την γέννηση του Νίκου Γκάτσου, που δόθηκε στον χώρο της Αύρας το βράδυ της Κυριακής 14 Αυγούστου 2011.

. Η Μαρία Φαραντούρη και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης σε ένα αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο. Μέρος 1ο


Τεράστια ήταν η  προσέλευση του κοινού. Περίπου 1200 θεατές παρακολούθησαν την μουσική παράσταση, ενώ περισσότεροι από 500 έμειναν χωρίς εισιτήριο στον περιβάλλοντα χώρο και άκουγαν από εκεί.

. Η Μαρία Φαραντούρη και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης σε ένα αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο. Μέρος 2ο


Το μουσικό πρόγραμμα  αντανακλούσε την ποιότητα των συντελεστών. Ακούστηκαν γνωστά και αγαπημένα τραγούδια συνθετών που συνεργάστηκαν με τον Γκάτσο, όπως του Μάνου Χατζιδάκι (Τ’αστέρι του βοριά, Η μικρή  Ραλλού, Περιμπανού, Μια Παναγιά, Ήταν καμάρι της αυγής, Τώρα που πας στην ξενητειά, Χάρτινο το φεγγαράκι, μεταξύ άλλων), του Μίκη Θεοδωράκη (Η μυρτιά, Αν θυμηθείς τ’όνειρο μου, Είχα φυτέψει μια καρδιά), του Σταύρου Ξαρχάκου (Γεια σου χαρά σου Βενετιά από τους ‘Έμπορους των Εθνών’ και επιλογές από το ‘Ρεμπέτικο’ – με ‘Το Δίχτυ’ έκλεισε η συναυλία), αλλά και του Χριστόδουλου Χάλαρη (Ο Ριζικάρης). Επίσης ακούστηκαν και δύο ποιήματα του Γκάτσου (Σκουπιδαριό, Χατζιδακειάς) μελοποιημένα από τον Αλκίνοο Ιωαννίδη.

. Δείτε φωτογραφίες από τη συναυλία εδώ.

Ξεχωριστές στιγμές  της – ούτως ή άλλως –  υπέροχης βραδιάς το ‘Ματωμένο Φεγγάρι’ του Θεοδωράκη που οι συντελεστές  το αφιέρωσαν στην Κύπρο, γενέτειρα του Αλκίνοου Ιωαννίδη, τα αποσπάσματα από τον ‘Ματωμένο Γάμο’ του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα με την Ντόρα Μπακοπούλου στο πιάνο, το απόσπασμα από τους ‘Αντικατοπτρισμούς’ διασκευασμένο από την κυρία Μπακοπούλου, ερμηνευμένο απ’την ίδια σε σόλο πιάνο, καθώς και τα κομμάτια από το ανολοκλήρωτο έργο του Χατζιδάκι ‘Αμοργός’, από όπου και οι στίχοι του τίτλου του παρόντος σημειώματος. Έκδηλη ήταν επίσης η συγκίνηση του Αλκίνοου Ιωαννίδη στον ‘Κεμάλ’ επίσης από τους ‘Αντικατοπτρισμούς’ του Μάνου Χατζιδάκι και που ο ερμηνευτής αφιέρωσε στον πατέρα του, που όπως είπε, ήταν αυτός που τον μύησε στο ποιητικό τραγούδι.

Αντίστοιχης ποιότητας  τα δύο άλλα μέλη του μικρού συνόλου, η Ιρίνα Καρπούχινα στο πιάνο  και ο Γιώργος Καλούδης στο  βιολοντσέλο και στην κρητική λύρα.

Μια μουσική βραδιά που θα μείνει χαραγμένη στην καρδιά των θεατών.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png