"Εξ’άφορμής" Η νέα συλλογή του Σπύρου Π.Ραδίτσα.

«Αφιερωμένο στη μεγαλοψυχία της σιωπής», είναι σύμφωνα με τα λόγια του δημιουργού του, το νέο πόνημα του συγγραφέα και λογοτέχνη κ.Σπύρου Ραδίτσα. Πρόκειται για μια συλλογή, όχι ποιημάτων, αλλά σημειώσεων όπως αναφέρει και ο ίδιος, ή για να το θέσουμε καλύτερα, «ποιητικών σημειώσεων». Μια αποκρυστάλλωση ιδεών, ένα καταστάλαγμα ζωής και εμπειριών με ποιητική γλώσσα κατανοητή, χωρίς φιοριτούρες και δυσνόητες έννοιες.

Λάτρης του ωραίου και με ισχυρή διανόηση, πλέει ξανά στα γνώριμα ποιητικά νερά στα οποία τον αγάπησε το αναγνωστικό κοινό: έρωτας, αναμνήσεις, συμβουλές που συγκινούν, εμπειρίες που έχουν χαραχτεί βαθιά μέσα στον καθένα, και πάνω απ’όλα η ιερή μορφή της Γυναίκας ως σύζυγος, σύντροφος και ιδέα. Με ολιγόστιχα ποιήματα ελεύθερου μέτρου, με ερωτική ευαισθησία και γλωσσική επάρκεια καταφέρνει να συγκινεί ακόμα και εκείνους που η σχέση τους με την ποίηση είναι ελάχιστη έως μηδενική.

Όπως γράφει και ο ίδιος: "Το μεγαλείο της η ψυχή, το αρχίζει από την προσφορά της".
Ο Σπύρος Π. Ραδίτσας γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Είναι Πλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού. Στο επάγγελμά του, τιμήθηκε δυο φορές από την Ακαδημία Αθηνών και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, ενώ έτυχε και άλλων ναυτικών διακρίσεων, από τις Ελληνικές και τις Ξένες Αρχές. Εργάστηκε για πολλά χρόνια ως Αρχιπλοίαρχος. Είναι βραβευμένο μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της Λέσχης Αρχιπλοιάρχων. Οι σκέψεις του, τα ποιήματα και τα διηγήματά του, έχουν φιλοξενηθεί κατά καιρούς, από περιοδικά και ανεξάρτητες εφημερίδες. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και έχει διακριθεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς. Βραβεύτηκε από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών με το πρώτο βραβείο ποίησης και το χρυσό μετάλλιο πνευματικής αξίας Α’ τάξεως.
Εργογραφία: «Ο διαβάτης», «Άλφα-ωμέγα», «Περίπατος με την Έψιλον»,«Επειγόντως», «Παλιές φωτογραφίες», «Εξ΄ αφορμής»
Κείμενο: Ειρήνη Κουνάδη