"Αιγίναμε cinefilοι" με ένα βιβλίο του Πλούταρχου. "Οι συμφορές του δανεισμού", επίκαιρο 2.000 χρόνια μετά. .

Στις σελίδες ενός βιβλίου και όχι στο λευκό πανί το σινεμά, προτίμησαν να στρέψουν την προσοχή τους σήμερα τα μέλη του "Αιγίναμε cinefilοι". Πρόκειται για ένα βιβλίο από τα Ηθικά του Πλούταρχου, "Περί του μη δειν δανείζεσθαι". Κείμενο με ουσία και νοήματα επίκαιρα, αν και γράφτηκε πριν από 2.000 χρόνια. Ο εκπαιδευτικός κύριος Κώστας Σταυρόπουλος ανέλαβε να κάνει την παρουσίαση του βιβλίου και να "πυροδοτήσει" με αυτόν τον τρόπο τη συζήτηση που ακολούθησε.


"Έχεις; Μη δανείζεσαι γιατί δεν σου λείπουν. Δεν έχεις; Μη δανείζεσαι γιατί δεν θα ξεπληρώσεις το χρέος σου" λέει ο Πλούταρχος τον 1ο μ.Χ. αιώνα. "Οι οφειλέτες είναι δούλοι όλων των δανειστών τους. Είναι δούλοι δούλων αναιδών και βάρβαρων και βάναυσων". "Μετατρέπουν την αγορά σε κολαστήριο για τους δύσμοιρους οφειλέτες, σαν όρνεα τους κατακρεουργούν και τους κατασπαράζουν βυθίζοντας το ράμφος στα σωθικά τους". Και να τι προτείνει ο μεγάλος συγγραφέας της αρχαιότητας: "Φύγε να γλυτώσεις από τον εχθρό και τύραννό σου, τον δανειστή που θίγει την ελευθερία σου, βάζει πωλητήριο στην αξιοπρέπειά σου κι αν δεν του δίνεις, σε ενοχλεί· αν πουλήσεις, ρίχνει την τιμή· αν δεν πουλήσεις σε αναγκάζει· αν τον πας στο δικαστήριο προσπαθεί να επηρεάσει την έκβαση της δίκης· αν του ορκίζεσαι σε προστάζει· αν κρατάς την πόρτα κλειστή στήνεται στο κατώφλι και σου βροντά αδιάκοπα". Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Νεφέλη".


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png