Ο Νίκος Μπακουνάκης μιλάει στο Aegina Portal για την «Αίγινα των Ζωγράφων».

nik-bk-00.jpg

Aegina Portal: Σας είδαμε να παρατηρείτε με προσοχή και για αρκετή ώρα τα έργα που εκτίθενται στην έκθεση. Ποιες είναι οι εικόνες που σας αφήνουν;

Νίκος Μπακουνάκης: Όψεις ενός χώρου που είναι η Αίγινα, είτε στο σύνολο του είτε στις λεπτομέρειες του. Είναι η ασπρόμαυρη Αίγινα, η πολύχρωμη Αίγινα, η Αίγινα της θάλασσας, η Αίγινα της ενδοχώρας, η Αίγινα της φιστικιάς, αλλά και της ελιάς, της Παλιαχώρας, τα ακρογιάλια της, είναι τα πάντα και μάλιστα θα έλεγα με ποικίλους εκφραστικούς τρόπους και τεχνοτροπίες και αυτό νομίζω ότι είναι το ενδιαφέρον σε αυτή την έκθεση.

Aegina Portal: Περισσότεροι από εκατό δημιουργοί ζωγραφίζουν την Αίγινα και εκθέτουν τα έργα τους. Γιατί η Αίγινα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον τόσων εικαστικών;

Νίκος Μπακουνάκης: Είναι εκπληκτικό το πόσοι πολλοί ζωγράφοι, παλιοί και καινούργιοι, έχουν ζωγραφίσει την Αίγινα και αυτή η έκθεση νομίζω τεκμηριώνει τη γνωστή άποψη για την Αίγινα των ζωγράφων, το νησί δηλαδή που επιλέγουν οι ζωγράφοι για να κάνουν τα ατελιέ τους, κάτι που συμβαίνει από πολύ παλιά. Είναι το φως, είναι αυτή η ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που τους βοηθάει να ζωγραφίσουν.

Aegina Portal: Μπορεί η αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου να καλύψει τέτοιου είδους εκθέσεις;

Νίκος Μπακουνάκης: Είναι μία μεγάλη έκθεση σε έναν μικρό χώρο. Μακάρι να αποκτήσει η Αίγινα έναν μεγαλύτερο χώρο, ώστε να γίνονται και μεγαλύτερες εκθέσεις. Ας ελπίσουμε ότι η Αίγινα θα μπορέσει να αποκτήσει το μεγάλο της Πολιτιστικό Κέντρο στις παλιές φυλακές, αυτό το μεγάλο Καποδιστριακό κτήριο.
Aegina Portal: Μπορεί η Αίγινα να αποτελέσει ένα κέντρο εικαστικής δημιουργίας, με δυναμική που θα ξεπερνούσε τα όρια του νησιού;

Νίκος Μπακουνάκης: Ατύπως συμβαίνει αυτό γιατί στο νησί έχουν τα ατελιέ τους και δουλεύουν ο Βαρώτσος, ο Χατζημιχάλης, Μόραλης ο οποίος δημιουργεί στο νησί της Αίγινας, ο Σάμιος, νεώτεροι ζωγράφοι όπως η Έφη Βάγκνερ, η Νανά Στράτου, αλλά και ντόπιοι ζωγράφοι όπως ο Νεκτάριος Κοντοβράκης.

Aegina Portal: Παράλληλα με αυτή την έκθεση βρίσκεται σε εξέλιξη και το 3ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ της Αίγινας. Πόσο σημαντικό είναι να συνυπάρχουν στο νησί δύο τόσο μεγάλες εκδηλώσεις;

Νίκος Μπακουνάκης: Αυτή είναι μία έκθεση υπερτοπικού χαρακτήρα. Η Αίγινα έχει το προνόμιο το πολιτιστικό της καλοκαίρι να φιλοξενεί διοργανώσεις οι οποίες υπερβαίνουν το τοπικό και έχουν έναν χαρακτήρα διεθνή. Και αναφέρομαι στην έκθεση που αυτή τη στιγμή φιλοξενεί το Λαογραφικό Μουσείο, αλλά και στο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ της Ντόρας Μπακοπούλου. Πρόκειται για επαγγελματικές, υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις.

Ο Νίκος Μπακουνάκης γεννήθηκε στην Πάτρα το 1956. Είναι απόφοιτος του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής Αθηνών, της Ecole des Haures Etudes του Παρισιού και διδάκτορας ιστορίας και πολιτισμών της ίδιας σχολής. Διευθύνει το ένθετο "Βιβλία" της εφημερίδας "Το Βήμα της Κυριακής". Έχει γράψει βιβλία για την ιστορία του ελληνικού χώρου στο 19ο και τον 20ο αιώνα, ενώ διετέλεσε συνεργάτης του τομέα εκδόσεων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Έχει διδάξει ιστορία της όπερας στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Σήμερα διδάσκει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png