Γιάννης Μόραλης. Σχέδια.


Ως τις είκοσι Αυγούστου θα έχουν την ευκαιρία οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Αίγινας, να θαυμάσουν από κοντά έργα του ζωγράφου Γιάννη Μόραλη στην έκθεση με τίτλο: "Γιάννης Μόραλης. Σχέδια". Πρόκειται για μια συλλογή 26 σχεδίων από την έκθεση που εγκαινιάστηκε το Δεκέμβριο του 2008 στο Μέγαρο Εϋνάρδου του ΜΙΕΤ και αποτελεί την πρώτη έκθεση του ζωγράφου στην Αίγινα. Η έκθεση γίνεται στο Λαογραφικό Μουσείο της Αίγινας και πραγματοποιείται με την συνεργασία του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης, της Γκαλερή Ζουμπουλάκη και του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου του Δήμου Αίγινας.


Στην έκθεση που διοργάνωσε το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, σε συνεργασία με τη γκαλερί Ζουμπουλάκι και που πραγματοποιήθηκε στον εκθεσιακό χώρο του Μεγάρου Εϋνάρδου από τις 16 Δεκεμβρίου 2008 μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου του 2009, παρουσιάστηκαν 225 σχέδια του ζωγράφου Γιάννη Μόραλη και αντιπροσωπεύουν την περίοδο 1934-1994.

Στο video που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε αποσπάσματα από την σεμνή τελετή.


Με την ευκαιρία των εγκαινίων της έκθεσης, το πρωί της ίδιας μέρας, ο Δήμος της Αίγινας ανακηρύσσει τον Γιάννη Μόραλη επίτιμο δημότη. Ο Δήμαρχος της Αίγινας κύριος Παναγιώτης Κουκούλης συνομιλώντας μαζί του είπε χαρακτηριστικά για την ανακήρυξη: "Η Αίγινα σας αγαπά, είναι μια συμβολική έκφραση αυτής της αγάπης και της τιμής που αισθανόμαστε, που είσαστε τόσα πολλά χρόνια εδώ μαζί μας". "Τα τελευταία σαράντα χρόνια τα περισσότερα έργα μου στην Αίγινα τα έκανα" απάντησε ο Γιάννης Μόραλης, σημειώνοντας ότι όταν υπέγραφε ένα έργο του, πρώτα έγραφε Αίγινα, μετά έβαζε την ημερομηνία και στο τέλος την υπογραφή του.

"Αυτό που θα πω το λέω για μένα, αλλά να, είναι περίεργο εν ζωή να παρακολουθείς το μνημόσυνο σου" είπε ο μεγάλος ζωγράφος και ο κύριος Κουκούλης έσπευσε να απαντήσει "Προσβλέπουμε στο μέλλον. Προσβλέπουμε να σας έχουμε μαζί μας πάρα πολύ καιρό".

Είναι η πρώτη φορά, σε αυτά τα σαράντα χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων ο μεγάλος ζωγράφος ζει και δημιουργεί στην Αίγινα, που γίνεται μια έκθεση ζωγραφικής στο νησί. Οι κάτοικοι της Αίγινας νοιώθουν ευγνωμοσύνη για αυτό. Άλλωστε ο πρόεδρος του Συλλόγου των Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου, ζήτησε να εκφράσει μέσα από το Aegina Portal τις πιο θερμές του ευχαριστίες στο κύριο Καψάλη, πρόεδρο του Μ.Ι.Ε.Τ. στο ζωγράφο κύριο Γιώργο Χατζημιχάλη, τη κυρία Αλίκη Σημαντώνη, συντηρήτρια έργων τέχνης και τη Gallery Ζουμπουλάκη.



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png