Ο μαγικός κόσμος του Ιάσωνα Καραΐνδρου. Τα "Λαϊκά παιχνίδια" του Κυριάκου Γκίκα αποκτούν ζωή στην αυλή του Λαογραφικού.

20230917_203606-iason-00.jpg
Το εικαστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Φιστικιού όλα αυτά τα χρόνια, συχνά έκρυβε μικρούς πολύτιμους λίθους, που λαμπυρίζουν διακριτικά, μακριά από τα δυνατά φώτα των εκδηλώσεων. Ένας από αυτούς ήταν η εικαστική εγκατάσταση του Ιάσωνα Καραΐνδρου στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου, στο πλαίσιο της έκθεσης: "Τα λαϊκά: Παιχνίδια και αιγινήτικα κανάτια".

Πρόκειται για έναν κόσμο που "ξεπήδησε" μέσα τον πίνακα "Λαϊκά παιχνίδια" του Κυριάκου Γκίκα, φτιάχνοντας ένα θέατρο από σκιές.  Η παρουσίαση της εγκατάστασης έγινε το βράδυ της 16ης Σεπτεμβρίου, λίγο μετά από την ξενάγηση που έκαναν στο κοινό, η αρχαιολόγος και ιστορικός τέχνης Ίριδα Κρητικού και η αρχιτέκτονας, υπεύθυνη του Μουσείου Μπενάκη Παιχνιδιών Μαίρης Βέργου, που έχουν και την επιμέλεια της έκθεσης 
 
Ο Ιάσων Καραïνδρος συμμετέχει στην έκθεση, και μετά από πρόσκληση της Ίριδας Κρητικού να έχει εικαστική παρουσία στο φεστιβάλ φιστικιού, δημιούργησε αυτήν την εγκατάσταση, για την οποία μιλώντας στο Aegina Portal είπε: “Είναι σαν ένα παράλογο θέατρο σκιών”,  και πρόσθεσε ότι “Αιτία και αφορμή είναι ο πίνακας του Χατζηκυριάκου Γκίκα τα “Λαϊκά παιχνίδια”. Συνέδεσα, για άλλη μία φορά, την αγάπη μου για το θέατρο σκιών και την τέχνη βέβαια, τη λαϊκή τέχνη και τη σύγχρονη τέχνη”.
 
Το κοινό που βρέθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου ενθουσιάστηκε. "Είναι σαν να βγήκαν από τον πίνακα και ξαναπήραν μία οντότητα", είπε ο Ιάσων Καραïνδρος, που ζει κι εργάζεται στο Παρίσι, ενώ για 21 χρόνια διδάσκει τέχνη, επιστήμη και τεχνικές πολυμέσων στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Ρουέν ESADHaR. Επίσης, συλλέγει κι ερευνά το θέατρο σκιών της Ελλάδας και όλου του κόσμου.

Η έκθεση "Τα λαϊκά: Παιχνίδια και αιγινήτικα κανάτια", στο Λαογραφικό Μουσείο, θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου 2023. Ώρες λειτουργίας καθημερινά: 11:00 - 13:00 και 19:00 - 21:00.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png