"Η Ελευθερία του Εγκλεισμού". Ο Γιώργος Ξένος περιγράφει στο Aegina Portal την εικαστική μορφή, όσων των συνδέουν με τις Φυλακές της Αίγινας.

20230914_122242-giorgos-ksenos-00.jpg 
"Η υπόθεση της έκθεσης στις φυλακές, είναι μία παλιά μου εμπειρία που είχα από τα μικρά μου χρόνια, που περνάγαμε και ακούγαμε τις διαμαρτυρίες των φυλακισμένων. Εγώ είχα ένα θέμα πάντοτε με τον εγκλεισμό", λέει ο Γιώργος Ξένος περιγράφοντας ένα βίωμα, που τον οδήγησε μερικές δεκαετίες αργότερα, να το οπτικοποιήσει στις εικαστικές του εκθέσεις με τίτλο: "Η Ελευθερία του Εγκλεισμού" στις πρώην Φυλακές της Αίγινας και "Πορευόμενοι στην Ιερότητα" στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κολώνας. 


"Όταν έκλεισαν οι φυλακές, είχα την ιδέα να γίνει μία έκθεση "κελί και καλλιτέχνης", αλλά αυτό δεν κατορθώθηκε γιατί δεν ξέραμε σε πιο καθεστώς ιδιοκτησίας υπήρχε το όλο χτίσμα, οπότε ήταν μία αρνητική απάντηση. Αλλά στο πέρασμα του χρόνου, ήρθε η στιγμή και γίνεται αυτή η έκθεση σ' αυτό το χώρο", συμπλήρωσε.
 
Στις 27 Ιουλίου 2023, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια των δύο μεγάλων εικαστικών εκθέσεων από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Με τα εγκαίνια της έκθεσης άνοιξε για πρώτη φορά, μετά από χρόνια, για το κοινό του νησιού, ο χώρος της νότιας πτέρυγας, που πλέον είχε αποκτήσει χρηστική μορφή, μία αίθουσα εκδηλώσεων και περιοδικών εκθέσεων. Ο συμβολισμός αποδείχθηκε πολύ ισχυρός και το εικαστικό περιεχόμενο της έκθεσης λειτούργησε ως ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ένα μήνυμα διαμαρτυρίας και απελευθέρωσης, χαραγμένο πάνω στην ιστορία του κτηρίου.
 
"Κάποιες στιγμές πέρασα εδώ στο στήσιμο, πέρασα έγκλειστος μέσα στο χώρο και αφουγκράστηκα, δηλαδή ήρθαν οι μνήμες, και οι οπτικές και οι ακουστικές. Και ήρθε η στιγμή που άνοιξε ο χώρος για τον κόσμο. Ήταν εξαιρετικές οι στιγμές που πέρασα με τους ανθρώπους, με τις συζητήσεις, με τις εντυπώσεις που είχαν, δηλαδή ήταν μία εξαιρετική στιγμή για μένα".
 
Στα εγκαίνια ο Γιώργος Ξένος απέφυγε να μιλήσει για την ίδια την έκθεση, ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν να υλοποιηθεί και λίγο πριν κατέβει από το βήμα είπε: "Ζούμε την πιο σημαντική εποχή του πολιτισμού του ανθρώπου, αλλάζουμε εποχή και ότι και να συμβαίνει πρέπει να το περάσουμε".
 
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2023.

Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο για τα εγκαίνια της έκθεσης εδώ.
Το Δελτίο Τύπου της έκθεσης.
Το Δελτίο Τύπου του Aegina Fistiki Fest
Το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού

Βιογραφικό 

Ο Γιώργος Ξένος γεννήθηκε το 1953 στην Αθήνα. 

Από το 1976 έως το 1982 σπούδασε στην École nationale supérieure des Beaux-Arts – Section des arts plastiques (Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών – Τμήμα Εικαστικών Τεχνών) στο Παρίσι. 
Από το 1988 έως το 1992 έζησε και εργάστηκε στο Βερολίνο. Έχοντας τα εργαστήριά του στο Ανατολικό και Δυτικό Βερολίνο, βίωσε τα ιστορικά γεγονότα της πτώσης του Τείχους. Έργα της περιόδου αυτής εκτέθηκαν στο Winckelmann Museum της πόλης Stendal (Ιούνιος – Οκτώβριος 1991 & 2002) και στο Pergamon Museum του Βερολίνου (Ιανουάριος – Νοέμβριος 1992). 

Από το 1993 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. 
Έργα του έχουν εκτεθεί σε μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Ατομικές εκθέσεις (επιλογή) 
1986 Galerie Jean Bernier, Αθήνα
1990 Goethe Institut, Αθήνα
1992 Galerie “M”, Βερολίνο, Γερμανία
1993 Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων  
1997 Πανεπιστήμιο Αθηνών – Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Αθηναίων Κτήριο Κωστή Παλαμά
2001 Πινακοθήκη Πιερίδη, Αθήνα
2002 Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού, Βερολίνο
2006 Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας
2007 Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη
2009 Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο Οδού Πειραιώς, Αθήνα
2012 Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), Αθήνα
2016 Πινακοθήκη Κυκλάδων, Ερμούπολη, Σύρος
2016 Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης, Λέσβος
2016 Κάστρο Μυτιλήνης, Λέσβος
2016 Οθωμανικό Λουτρό Μυτιλήνης, Τσαρσί Χαμάμ, Λέσβος
2017 Μουσείο Δελφικών Εορτών Άγγελου και Εύας Σικελιανού, Δελφοί
90 χρόνια από τη διοργάνωση των Α’ Δελφικών Εορτών
2021 Πνευματικό Κέντρο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΠΚΙΣΝ), Αθήνα
Για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821
2023 Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Χριστίνα Ξένου.



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png