Έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Λολοσίδη στο καρνάγιο του Αντώνη Μαλτέζου.


Μία έκθεση ζωγραφικής σε έναν υπαίθριο χώρο, όπως αυτόν ενός καρνάγιου δεν είναι κάτι συνηθισμένο για το νησί. Η επιλογή αναγκαία από τον αριθμό και το μέγεθος των έργων. Το αποτέλεσμα που προέκυψε ήταν ένα εντυπωσιακό ζωγραφικό event, με τους επισκέπτες να απολαμβάνουν το περίπατο τους μπροστά από τα μεγάλων διαστάσεων έργα. Ο λόγος για την έκθεση του ζωγράφου Γιώργου Λολοσίδη, που έγινε χθες στην περιοχή της Καβουρόπετρας στο χώρο ενός καρνάγιου. Η έκθεση διήρκεσε για μία και μοναδική ημέρα, λόγω της φύσης του εκθεσιακού χώρου, αλλά και των προβλημάτων που ενδεχομένος θα μπορούσαν να προκύψουν από μια ξαφνική βροχή ή έναν δυνατό αέρα. Πάντως οι καιρικές συνθήκες της χθεσινής βραδιάς ήταν ιδανικές για την υπαίθρια έκθεση, κάτι που βοήθησε τόσο το ζωγράφο Γιώργο Λολοσίδη να παρουσιάσει τα έργα του, όσο και τους προσκεκλημένους του να δουν από κοντά την τελευταία του δουλειά.


Ο Γιώργος Λολοσίδης είναι από τους καλλιτέχνες που έχουν μαγευτεί από το φως της Αίγινας. Μένει στο νησί μόνιμα τα τέσσερα τελευταία χρόνια και δηλώνει ερωτευμένος με την Αίγινα. Ωστόσο, στη συζήτηση που είχαμε μαζί του, αναρωτιέται πως είναι δυνατόν ένα νησί που φιλοξενεί τόσο μεγάλους και καταξιωμένους καλλιτέχνες να μην έχει ένα μεγάλο εκθεσιακό χώρο. Έθεσε ως παράδειγμα τα έργα του. Οι διαστάσεις τους δεν θα του επέτρεπαν να εκτεθούν σε κανέναν από τους κλειστούς εκθεσιακούς χώρους της Αίγινας. Αυτός ήταν και ο λόγος που επέλεξε το καρνάγιο του Αντώνη Μαλτέζου.


Ο Γιώργος Λολοσίδης κατάγεται από τη Μυτιλήνη, ζωγραφίζει από την παιδική του ηλικία και δούλεψε κοντά στο Βασιλείου, το Σπύρου και τον Τσαρούχη. Στη συνέχεια έρχεται μία υποτροφία με την οποία φοιτά στην Ολλανδία, στη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών και αργότερα στην Αγγλία στο Κολέγιο Καλών Τεχνών. "Η ζωγραφική μου δεν έχει ισχμούς, δηλαδή δεν πιστεύω στον κυβισμό, το φουτουρισμό. Φροντίζω η ζωγραφική μου να είναι αυτό το πράγμα που θέλω να βγάλω εγώ. Χρειάζεται τεράστια προσπάθεια, τεράστιος κόπος να μπορέσει να φέρεις στο λευκό χώρο του τελάρου, αυτό το πράγμα το οποίο εσύ βλέπεις, να πω τη λέξη συλλαμβάνεις και το βλέπεις να πραγματώνεται" μας είπε ο Γιώργος Λολοσίδης για τη σχέση του με τη ζωγραφική. Ανάμεσα στις εκθέσεις του χαρακτηριστικές είναι αυτές στην Εθνική Πινακοθήκη, τη Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία, τη Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών, Μπιενάλε Ισπανίας, Γράν Παλαί, στο Παρίσι,  Ελληνικός Μήνας, στη Βιέννη. Έργα του φιλοξενούνται σε συλλογές, πινακοθήκες και μουσεία όπως: Ίδρυμα Vandervield F. Hauman, Ίδρυμα Mevers, Ίδρυμα Atlas International Foundetion, Εθνική Πινακοθήκη, Υπουργείο Πολιτισμού, συλλογή Βορρέ, συλλογή Πιερίδη και αλλού.



Στη χθεσινή έκθεση παρουσιάστηκαν τα τελευταία έργα του ζωγράφου, που έχουν ως θέμα τις πεταλούδες, ενώ λόγω του εκθεσιακού χώρου που φιλοξενεί πλοία και βρίσκεται κοντά στη θάλασσα, ο ζωγράφος επέλεξε να παρουσιάσει και μερικά έργα του σε μεγάλο μέγεθος που παρουσιάζουν βάρκες. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Αίγινας κύριος Παναγιώτης Κουκούλης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κύριος Γιώργος Τσατήρης, η δημοτική σύμβουλος κυρία Σοφία Πετρίτου, και πλήθος φίλων της τέχνης.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png