Μiα έκθεση ζωγραφικής με εκπαιδευτικό χαρακτήρα στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης.


"Και ξαφνικά η αίθουσα του Πνευματικού  Κέντρου της Κυψέλης γεμίζει  φωνές χαρούμενων παιδιών που  τρέχουν και σπρώχνονται, άλλα για  να πιάσουν θέση στα καθίσματα, άλλα να δουν από κοντά ένα κάστρο που τους τράβηξε την προσοχή και άλλα να ξεφυλλίσουν τα βιβλία των κάστρων που τόσο πολύ τους εξάπτουν την φαντασία. Όταν  κάποτε ηρεμούν τους προτείνω να κάνουν όλοι ένα γύρω στην αίθουσα και  να παρατηρήσουν προσεκτικά τους πίνακες  ζωγραφικής. Τους κάνει  μεγάλη εντύπωση που έχουμε τόσο ωραία  κάστρα στην Ελλάδα. Πολλά παιδιά αρχίζουν να αναγνωρίζουν κάποια από αυτά γιατί  τα έχουν επισκεφτεί με τους γονείς τους στις διακοπές, ή όπως στην περίπτωση  της Σπιναλόγκας που την ξέρουν τώρα πια οι περισσότεροι από την καινούργια σειρά της τηλεόρασης. Τώρα είναι  η ώρα να πούμε τις εντυπώσεις μας και να συζητήσουμε για  τα κάστρα.


Γιατί οι άνθρωποι έχτιζαν κάστρα; Γιατί τα έφτιαχναν  τόσο ψηλά, τόσο δυνατά; και τόσες  πολλές ερωτήσεις που τα παιδιά τεντώνοντας  τα χέρια ψηλά φωνάζουν: «κυρία, κυρία» για να απαντήσουν με το δικό τους υπέροχο  τρόπο γεμάτα έξαψη, ανακατεύοντας  ιππότες, πειρατές, πολεμιστές, πρίγκιπες, πριγκίπισσες και βασιλιάδες. Τα  πιο μικρά έχοντας φέρει μαζί τα σύνεργα της ζωγραφικής ανυπομονούν  να φτιάξουν το δικό τους κάστρο με τα έντονα χαρούμενα χρώματα που  τα εκφράζουν, κάνοντας έτσι την δική τους εικαστική παρέμβαση στο  ιστορικό μνημείο. 

Τελικά  το να φέρουμε κοντά τα παιδιά με την ιστορία, μέσα από την ζωγραφική, αποδείχτηκε μια πολύ καλή ιδέα, δεδομένου του ότι, τα παιδιά διψούν να μαθαίνουν τον κόσμο γύρω τους ιδίως αν τους τον προσφέρεις σαν παιχνίδι ή μέσα από μια μορφή τέχνης". Αυτά γράφει η ζωγράφος Ξένη Πετρίτου Τριανταφύλλου παρουσιάζοντας τις πρώτες στιγμές από την επαφή της με τα παιδιά που επισκέπτονται την έκθεση. Άλλωστε υπάρχει και η σχετική πρόσκληση προς όλα τα σχολεία της Αίγινας να την επισκεφθούν.
Αγαπητοί φίλοι,

Σας ενημερώνω ότι η έκθεση ζωγραφικής με θέμα «Ταξίδι στα Κάστρα της Ελλάδας» έχει μεταφερθεί στο Πνευματικό Κέντρο της Κυψέλης από τις 10 έως τις 30 Οκτωβρίου 2010 για να την επισκεφτούν τα σχολεία στης Αίγινας.

Πρόκειται για μια  έκθεση ζωγραφικής με 19 κάστρα, μνημεία, απ’ όλη την Ελλάδα, ζωγραφισμένα σε καμβά  50cm.Χ 60cm. με ακρυλικά χρώματα. Κάθε έργο ακολουθείται από το χαρακτικό του κάστρου που απεικονίζει (από το αρχείο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου) καθώς επίσης και από την ιστορία του κάστρου.

Ο σκοπός μου είναι να δείξουμε στα  παιδιά μας (και στα μικρά και  στα μεγάλα) ένα κομμάτι της  ιστορίας μας μέσα από την τέχνη, να τους πούμε λίγα λόγια για τις  οχυρώσεις ή ακόμη αν θέλουν να έχουν μαζί τα σύνεργα ζωγραφικής τους και να φτιάξουν κι εκείνα το δικό τους κάστρο.

Σας καλώ λοιπόν, εσάς και τα παιδιά να ταξιδέψουμε στον χρόνο μέσα από την ζωγραφική!

Το πουλμανάκι του Δήμου θα είναι στην διάθεση του σχολείου σας, (εκτός Τρίτης και Παρασκευής) για την μεταφορά των μαθητών.

Παρακαλώ  επικοινωνήστε μαζί μου για την  ημέρα και την ώρα που επιθυμείτε να επισκεφτείτε την έκθεση των κάστρων  στο τηλέφωνο: 6976.31.21.65

Με  εκτίμηση
Ξένη  Πετρίτου – Τριανταφύλλου
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png