Ο Δήμος Αίγινας ενέκρινε την συμμετοχή του σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την προστασία της Μεσογείου και των παραλιών της Αίγινας

Θέματα

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την συμμετοχή του Δήμου Αίγινας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα  Mare Nostrum part 2, που έχει στόχο την προστασία της Μεσογείου και των παραλιών της Αίγινας. Η εισήγηση ανάμεσα σε άλλα ανέφερε ότι: "Το πρόγραμμα ηγούνται αξιόπιστοι συνεργάτες υπό την ηγεσία της ΜΚΟ Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος (Ισραήλ - http://natureisrael.org/) και με εταίρους μεταξύ άλλων από την Κύπρο, την Ισπανία, την Τουρκία και το Μαρόκο. Το πρόγραμμα προτείνει την αξιοποίηση καινοτόμων μεθόδων και πρακτικών που αναπτύχθηκαν στο πανεπιστήμιο TEΧΝΙΟΝ (Ισραήλ) - ένα από τα διεθνώς προηγμένα – στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Mare Nostrum.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.








Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δραστηριότητες για την μεταφορά τεχνογνωσίας, έρευνας και πρακτικών για την προστασία της Μεσογείου σε τοπικό αλλά και διεθνές επίπεδο με στόχο της προστασίας του θαλασσίου πλούτου και των ακτών τοπικά. Στο πρόγραμμα αναμένεται η συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου καθώς και η συμμετοχή της ΜΚΟ Ecoweek, η οποία έχει έδρα την Αίγινα και δραστηριότητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η Ecoweek έχει στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε θέματα περιβάλλοντος και την προώθηση των αρχών της αειφορίας. Η ΜΚΟ Ecoweek είχε ξεκινήσει στην Αίγινα το θεσμό της Εβδομάδας Οικολογίας (2005-2006) και συνεργάστηκε με τον Δήμο Αίγινας στο παρελθόν μεταξύ άλλων στην ανακύκλωση απορριμμάτων στην Αίγινα και στις δραστηριότητες του ευρωπαϊκού προγράμματος Recora για τα φύκια.

Από τον Δήμο θα ζητηθεί:Να καθορίσει έναν εργαζόμενο (μερικής ή πλήρους απασχόλησης) που θα είναι το σημείο επαφής με την ομάδα του έργου,  Να ενεργοποιήσει εξωτερικούς συνεργάτες για δραστηριότητες και δράσεις στο πλαίσιο του προγράμματος, Να φιλοξενήσει δραστηριότητες τοπικές και διεθνείς, με τη συμμετοχή των διεθνών εταίρων,  Να φιλοξενήσει δραστηριότητες με τη συμμετοχή των πολιτών για την ενεργοποίηση, εκπαίδευση και συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στην ευαισθητοποίηση και προαστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος του νησιού. Ο Δήμος θα λάβει από το πρόγραμμα: - Συνολικό ποσό της τάξης των 200.000 ευρώ (στα 3 χρόνια διάρκειας του προγράμματος). Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι της τάξης των 3 εκατ. για 12 εταίρους. - Το ποσό αυτό θα καλύπτει για την Αίγινα: Την πλήρη ή μερική απασχόληση υπάρχοντος ή νέου υπαλλήλου. Εξωτερικούς συνεργάτες (outsourcing) – εφόσον χρειαστεί.  Έξοδα ταξιδίου του συνεργάτη για συμμετοχή στις συναντήσεις και συνέδρια στο πλαίσιο του προγράμματος.  Έξοδα δραστηριότητας τοπικά. - Τεχνογνωσία και μεθοδολογίες που μπορεί να εφαρμόσει στην Αίγινα. - Πρακτικό οδηγό για την αειφόρο διαχείριση των ακτών του νησιού. - Εφαρμογή (app) για τη συμμετοχή των πολιτών στη διατήρηση και προστασία των ακτών του νησιού. - Συμμετοχή σε ένα διεθνές δίκτυο Δήμων της Μεσογείου και τέλος διεθνή προβολή.