Ο κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος για τη διαβούλευση σχετικά με το μεταφορικό ισοδύναμο. Για την Αίγινα θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Θέματα

Σε δηλώσεις που είχε κάνει στις αρχές Ιανουαρίου ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, είχε πει ότι "Το μεταφορικό ισοδύναμο θα ξεκινήσει να υλοποιείται από τα μέσα του 2018, για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ από το 2019 θα επεκτείνεται σε όλα τα νησιά της Ελλάδας". Χθες στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής συγκάλεσε διαβούλευση με φορείς του Α' και Β' βαθμού της τοπικής αυτοδιοίκησης με σκοπό την διαβούλευση για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδυνάμου. Το χρονοδιάγραμμα, όπως φάνηκε από το Δελτίο Τύπου του υπουργείου, παραμένει σταθερό και το μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά από το Β΄ Εξάμηνο του 2018, με στόχο να γίνει η κανονική εφαρμογή του, σε όλα τα νησιά, από την 1/1/2019. Ουσιαστικά η Αίγινα θα ωφεληθεί από αυτό το μέτρο από την 1η Ιανουαρίου 2019, αν όλα πάνε καλά και το μέτρο τελικά εφαρμοστεί όπως σχεδιάζει το υπουργείο.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.  Τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Παναγιώτη Χατζηπέρο.






Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κύριος Παναγιώτης Χατζηπέρος ο οποίος μίλησε σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνο του Aegina Portal. Να υπενθυμίσουμε ότι η έννοια του μεταφορικού ισοδύναμου είναι ο νησιώτης να πληρώνει εισιτήριο ανάλογο των μέσων μεταφοράς της ξηράς και αποτελεί πάγιο αίτημα των νησιωτικών περιοχών. Το μέτρο αυτό αφορά όλους τους "φορολογικούς κατοίκους" των νησιών, τους δημοσίους υπαλλήλους, τους στρατιωτικούς, τους λιμενικούς αλλά και όσους υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας. Συγκεκριμένα, θα επιστρέφεται στους επιβάτες η διαφορά του ακτοπλοϊκού εισιτηρίου μέσω ειδικής ταυτότητας και μιας εξειδικευμένης πλατφόρμας, η οποία θα δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό. Το ίδιο θα ισχύει και για την μεταφορά εμπορευμάτων. Η προσωρινή έναρξη του μέτρου είναι η 1η Ιουλίου 2018 με την 1η πίστωση να ανέρχεται στα 50.000.000 ευρώ ισχύοντας για τα μικρά νησιά των νησιωτικών Περιφερειών ενώ η συνολική εφαρμογή του θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2019 με πίστωση 150.000.000 ευρώ - με πόρους από το ΠΔΕ - μετά την υπογραφή των Προεδρικών Διαταγμάτων ώστε τα νησιά των χερσαίων Περιφερειών να συμπεριληφθούν στο εν λόγω μέτρο.

Όπως ήταν φυσικό ο κύριος Χατζηπέρος ρωτήθηκε και για το έργο της Σκοτεινής, το έργο στο Δημοτικό Στάδιο Αίγινας, ενώ αναφέρθηκε και στον υποθαλάσσιο αγωγό, θέματα που θα παρουσιαστούν στη συνέχεια.