Έρχεται το νέο Δημοτικό Πόρταλ.


Το νέο διαδικτυακό του χώρο θα αποκτήσει σύντομα ο Δήμος της Αίγινας στη διεύθυνση www.aegina.gr. Η νέα ιστοσελίδα του Δήμου της Αίγινας αποτελεί μία στρατηγική επιλογή της Δημοτικής Αρχής για την ενημέρωση και την εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού, που θα υλοποιηθεί με την κατασκευή ενός Δημοτικού Πόρταλ το οποίο θα ενσωματώνει σύγχρονες τεχνολογίες και λειτουργίες.

Η κατασκευή της νέας διαδικτυακής πύλης του Δήμου της Αίγινας βασίζεται σε τρεις άξονες: την ενημέρωση, την εξυπηρέτηση του πολίτη και την ανάδειξη της φυσιογνωμίας της Αίγινας, της ιστορίας και του πολιτισμού της. Ο σχεδιασμός του πόρταλ είναι αφαιρετικός. Ο κώδικας και ο σχεδιασμός βασίζονται απόλυτα στα standards του web2, ενώ η ασφάλεια και η επεκτασιμότητα είναι ο πυρήνας του project. Έχει γίνει πρόβλεψη ώστε η αναβάθμιση και η ενσωμάτωση άλλων συστημάτων μελλοντικά να μπορεί να είναι εφικτή και χωρίς προβλήματα.

Το Δημοτικό Πόρταλ θα ανανεώνεται σε καθημερινή βάση από εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους του Δήμου, στους οποίους θα γίνουν και τα ανάλογα σεμινάρια για τη σωστή χρήση των λειτουργιών του. Ανάμεσα σε photo και video galleries, κατηγοριοποιημένα κείμενα και παρουσιάσεις, ηλεκτρονικούς χάρτες και περιοχή για downloads, θα δοκιμαστούν και πρωτοποριακές υπηρεσίες όπως αυτή της εξυπηρέτησης του πολίτη σε πραγματικό χρόνο. Στόχος του Δημοτικού Πόρταλ είναι να λειτουργήσει ως μια προηγμένη τηλεματική υπηρεσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή και για πρώτη φορά ο Δήμος της Αίγινας έχει "πραγματικό" email επικοινωνίας με τους δημότες και όχι κάποιο από μια δωρεάν υπηρεσία. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση η οποία είναι σε λειτουργία, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επικοινωνεί ηλεκτρονικά με τον Δήμο γνωρίζοντας ότι επικοινωνεί με ένα έγκυρο email. Πολύ σύντομα κάθε υπηρεσία του Δήμου θα έχει το δικό της email ώστε η επικοινωνία να γίνεται άμεσα και αποτελεσματικά.

Το Δημοτικό Πόρταλ θα "τρέξει" για μία περίοδο σε beta έκδοση επιδιώκοντας το feedback τον επισκεπτών του ώστε η τελική του μορφή να καλύπτει αποτελεσματικά τις απαιτήσεις. Περιεχόμενο και δυνατότητες θα προστίθενται σταδιακά.

Το έμβλημα του Δημοτικού Πόρταλ, το νόμισμα της χελώνας από την περίοδο της ακμής της Αίγινας, έχει επιμεληθεί με πολύ ευαισθησία ο Αιγινήτης δημιουργικός κύριος Νίκος Καπάνταης, ενώ το σύνολο του project έχει μελετήσει και υλοποιεί το Internet Studio που έχει δημιουργήσει και το Aegina Portal.

Η beta έκδοση του νέου Δημοτικού Πόρταλ θα ξεκινήσει τη λειτουργία της περί τα τέλη Ιανουαρίου.

Στη συνέχεια σας παραθέτουμε ορισμένα στοιχεία από το σχεδιασμό του website. Στο screenshot που συνοδεύει το κείμενο, στο header φαίνεται η παραλία της Αίγινας, κατά την πλοήγηση του επισκέπτη στις σελίδες του Δημοτικού Πόρταλ αυτή η εικόνα θα αλλάζει και θα παρουσιάζονται διάφορα σημαντικά σημεία του νησιού και περιοχές του: Σουβάλα, Πέρδικα, Κυψέλη, Αγία Μαρίνα, Αφαία, Κολόνα, Ελαιώνας, Άγιος Νεκτάριος κτλ. Σκοπός είναι να δημιουργείται στον επισκέπτη (ειδικά σε αυτόν που δεν γνωρίζει το νησί) ένα impact το οποίο όμως δεν θα γίνεται κουραστικό, ενώ θα είναι θεματικά ταξινομημένο. Για παράδειγμα όταν γίνεται αναφορά στην Αγία Μαρίνα η εικόνα του header θα προσαρμόζεται στο ανάλογο περιεχόμενο.

Το header επίσης παίζει και το ρόλο ενός "φόρου τιμής" σε πρόσωπα ή πράγματα που θα παρουσιάζονται μέσα από αυτό εν καιρώ, έχει επίσης και το ρόλο της επισήμανσης όταν πρέπει κάτι να τονιστεί στον επισκέπτη ιδιαίτερα. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το impact που δημιουργεί το header δεν μπορεί να το αντικαταστήσει οπουδήποτε άλλο σημείο της ιστοσελίδας. Χρησιμοποιώντας μία ειδική τεχνική, το header θα "βλέπει" και θα "καταλαβαίνει" το περιεχόμενο. Στην επάνω δεξιά πλευρά του περιγράμματος του header υπάρχει μονολεκτική περιγραφή της εικόνας π.χ. "Παραλία Αίγινας". Η περιγραφή γίνεται με γραφικό τρόπο και χρωματικά ένα τόνο πάνω από αυτόν του περιγράμματος. Ο λόγος είναι ότι θέλουμε να αποφύγουμε την "τουριστική επιγραφή". Το Δημοτικό Πόρταλ άλλωστε πρέπει να ισορροπεί διαρκώς ανάμεσα στο διοικητικό του χαρακτήρα και τη διαδικτυακή προώθηση του νησιού μας. Το περίγραμμα του header δημιουργεί μια τρισδιάστατη ψευδαίσθηση, για την εικόνα που "εσωκλείει". Σχηματικά θέλουμε να παρακινήσουμε τον επισκέπτη, να κοιτάξει ή να φανταστεί πέρα από το website που βλέπει στην οθόνη του. Αυτός είναι και ο λόγος που οι πραγματικές διαστάσεις της εικόνας είναι σημαντικά μικρότερες από αυτές του πλαισίου. Στο header αποφύγαμε την virtual παρουσίαση  ενός γνωστού αντικειμένου και δημιουργήσαμε κάτι που είναι μοναδικό, ο επισκέπτης μπορεί να το ερμηνεύσει όπως θέλει, στο εσωτερικό του όμως θα ανακαλύψει ξανά και ξανά την Αίγινα.

Επιλέξαμε το έμβλημα του Δήμου να τοποθετηθεί στην πιο περίοπτη θέση του site: πάνω από το header. Η τοποθέτηση του αν και σημειολογική κρύβει ένα σχεδιαστικό τρικ το οποίο θα φανεί χρήσιμο στο μέλλον. Όταν σχεδιάζαμε την ιστοσελίδα σκεφτήκαμε σημαντικά γεγονότα όπως το "Έτος Καποδίστρια" ή τα διεθνή συνέδρια που πραγματοποιούνται στο νησί. Με το συγκεκριμένο σχεδιαστικό τέχνασμα κερδίζουμε έναν ωφέλιμο χώρο 600 x 95 px. Όταν είναι κενός δεν ενοχλεί καθόλου, αφού έτσι και αλλιώς ο σχεδιασμός του site είναι αφαιρετικός. Όταν όμως παραστεί ανάγκη σε αυτόν τον χώρο μπορεί να αναρτηθεί ένα banner web2 σχεδιασμού που θα πληροφορεί και θα ενημερώνει για το γεγονός. Αυτός ο χώρος καλύπτει την ανάγκη του "έκτακτου" και του "σημαντικού". Μεγάλο impact για μικρό χρονικό διάστημα.

Επιστρέφοντας στο έμβλημα του Δήμου θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία με τον κύριο Νίκο Καπάνταη, ο οποίος δημιούργησε περίπου δέκα λογότυπα τελικής μορφής (στην πραγματικότητα ήταν πολύ περισσότερα)  και τα οποία μπορούν να αντικαταστήσουν το κύριο λογότυπο (αναφερόμαστε στο έμβλημα) σε περιπτώσεις που η αισθητική του αντικειμένου έχει διαφορετικές απαιτήσεις π.χ. κάποια αθλητική δραστηριότητα ή κάποια νεανική εκδήλωση. Άλλωστε η δημιουργία mini sites για σημαντικά γεγονότα είναι μια πάγια τακτική, το Δημοτικό Πόρταλ με τον σχεδιασμό που διαθέτει μπορεί να υποστηρίξει άνετα τέτοιες μεθόδους επικοινωνίας.

Το λευκό κυριαρχεί παντού στο site. Ακόμη και οι χρωματικές αποχρώσεις που εξ ανάγκης δεν είναι λευκές αναδεικνύουν το λευκό. Όταν σχεδιάζαμε το website σκεφτήκαμε ότι θέλουμε ένα φωτεινό website όχι λαμπερό, όχι εντυπωσιακό, απλά φωτεινό. Την κατάλληλη ματιέρα δηλαδή πάνω στην οποία θα παρουσιαστούν οι εικόνες του νησιού και θα αναδειχτούν οι μοναδικές ομορφιές του. Η συγκεκριμένη επιλογή μας βοήθησε στο να διατηρηθεί η ισορροπία ανάμεσα στο διοικητικό χαρακτήρα και αυτόν την προώθησης του τόπου μας. Άλλωστε η επιλογή κάποιου χρώματος δεν θα είχε λόγο ύπαρξης. Σε ένα τέτοιο είδους website οι επισκέπτες θα είναι πολλοί και διαφορετικοί, κάποιοι θα μπουν για μια πληροφορία, κάποιοι άλλοι για να διαβάσουν αρκετές σελίδες. Διαφορετικοί άνθρωποι με διαφορετική αισθητική, διαφορετική ηλεκτρονική παιδεία. Θέλαμε ένα καθαρό, φωτεινό βιβλίο, όχι έναν εντυπωσιακό, βαρύγδουπο τόμο.

Αμέσως μετά το header υπάρχει το πρώτο menu που είναι λιτό και άμεσο. Ειδήσεις - Blog - Σύνδεσμοι και Επικοινωνία παραπέμπουν σε αντίστοιχες ενότητες.  Αυτό το menu προορίζεται κυρίως για τον καθημερινό χρήστη: ειδήσεις και άποψη, αλλά και επικοινωνία. Η επικοινωνία στην πρώτη φάση θα γίνεται μέσω μιας φόρμας καταχώρησης στοιχείων. Όμως αργότερα θα προστεθεί και μία δεύτερη η οποία θα είναι σύνθετη και με ειδικά menu θα ζητούνται βεβαιώσεις κτλ από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Αυτό ίσως είναι και το πιο χρονοβόρο κομμάτι, καθώς θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα backend με τις μηχανογραφημένες υπηρεσίες του Δήμου.

Το δεύτερο menu βρίσκεται στην αριστερή στήλη. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι λόγω της φύσης του Δημοτικού Πόρταλ επιλέξαμε το τρίστηλο layout. Και αυτό το menu ακολουθεί τη γενικότερη φιλοσοφία του site και αποτελείται από μόνο τέσσερις επιλογές: Κάτοικοι - Επισκέπτες - Επιχειρήσεις - Οργανωτική Δομή. Τη συγκεκριμένη κατηγοριοποίηση την έχει εφαρμόσει το επίσημο website του Δήμου της Αθήνας και την έχουν υιοθετήσει και άλλοι Δήμοι. Στην πραγματικότητα προέρχεται από αντίστοιχους οργανισμούς του εξωτερικού και πραγματικά δουλεύει λόγω της απλότητας της. Οι ενότητες που ξεδιπλώνονται κάτω από αυτά τα τέσσερα νήματα είναι δεκάδες και το περιεχόμενο τους αυστηρά κατηγοριοποιημένο.
Στόχος ο επισκέπτης να βρίσκει αυτό που θέλει γρήγορα, χωρίς να χάνεται σε έναν λαβύρινθο πληροφοριών.

Αυτή τη στιγμή οι υπεύθυνοι από το Δήμο της Αίγινας, εργάζονται ώστε να συγκεντρώσουν τις πρώτες ψηφιοποιημένες πληροφορίες που θα καταχωρηθούν. Πρόκειται για μία διαδικασία που απαιτεί χρόνο, καθώς εμπλέκονται διάφορα τμήματα.

Εδώ, στο Internet Studio θεωρούμε τιμή την ανάθεση της κατασκευής του Δημοτικού Πόρταλ και θα βοηθήσουμε εθελοντικά με όλες τις γνώσεις και τις δυνάμεις μας στην επιτυχία του.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png