Δημοτικές Εκλογές 2010

Θεματικές εκπομπές λόγου με τους υποψηφίους δημάρχους Αίγινας.

Στα πλαίσια της ενημέρωσης των κατοίκων της Αίγινας για τις δημοτικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, το Aegina Portal πραγματοποίησε δύο θεματικές εκπομπές με τους επικεφαλής των τεσσάρων συνδυασμών που συμμετέχουν σε αυτές.


Εκπομπή 2η. Ύδρευση και υποδομές.


Σας παρουσιάζουμε τη δεύτερη εκπομπή στην οποία συμμετείχαν οι υποψήφιοι για το δημαρχιακό αξίωμα. Το θέμα της δεύτερης εκπομπής είναι "Ύδρευση και υποδομές". Την εκπομπή μπορείτε να τη δείτε στο video που ακολουθεί:




Σας παρουσιάζουμε πρώτη εκπομπή στην οποία συμμετείχαν οι υποψήφιοι για το δημαρχιακό αξίωμα. Το θέμα της πρώτης εκπομπής είναι "Οικονομικά και Οικονομική Διαχείριση του Δήμου". Την εκπομπή μπορείτε να τη δείτε στο video που ακολουθεί:


Εκπομπή 1η. Οικονομικά και Οικονομική Διαχείριση του Δήμου.



Πληροφορίες για την οργάνωση, τη δομή και τη διαδικασία των εκπομπών.
Η έννοια του παραδοσιακού debate, όπως έχουμε συνηθίσει να το βλέπουμε τα τελευταία χρόνια στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι, απορρίφθηκε από νωρίς. Προτιμήθηκε ένα μοντέλο συζήτησης που να δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να ζητήσουν διευκρινήσεις, να κρίνουν και να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους στα λεγόμενα των συνομιλητών τους. Επιλέχθηκε ένα μόνο θεματικό μοντέλο συζητήσεων ανά εκπομπή ώστε οι υποψήφιοι να εστιάσουν εις βάθος σε μερικά από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν το νησί μας.

Επιλέχθηκε επίσης να τεθούν συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια στον κάθε ομιλητή, μέσα στα οποία να μπορεί ο καθένα να εκθέσει τις απόψεις του. Έπρεπε άλλωστε ο συνολικός χρόνος κάθε εκπομπής να διατηρηθεί σε λογικά επίπεδα γιατί στην αντίθετη περίπτωση θα υπήρχε κίνδυνος να κουραστεί το ιντερνετικό κοινό. Σε κάθε περίπτωση οι υποψήφιοι είχαν όλοι ακριβώς τον ίδιο χρόνο για τις απαντήσεις τους. Στο πρώτο μέρος της εκπομπής η σειρά τοποθετήσεων καθορίστηκε από την έως σήμερα αυτοδιοικητική παρουσία των υποψηφίων. Στο δεύτερο μέρος, οι υποψήφιοι τοποθετούνται εκθέτοντας τα συμπεράσματα τους με την σειρά δευτερολογίας που ισχύει σε πολλούς θεσμούς της δημόσιας ζωής (π.χ. στην άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου) και έτσι τοποθετούνται με την αντίθετη σειρά από ότι στο πρώτο μέρος.

Πριν  φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα, χρειάστηκε να συγκεντρώσουμε πολλές ημέρες νωρίτερα στον ίδιο χώρο ταυτόχρονα, τους επικεφαλής όλων των συνδυασμών, ώστε να ενημερωθούν για την πρότασή μας. Ύστερα, και με την δημιουργική συμβολή τους μέσω αντιπροτάσεων, καταλήξαμε στην τελική μας πρόταση γύρω από την διαδικασία, αυτή που θα δείτε στις οθόνες σας δηλαδή. Μια διαδικασία στην οποία για πρώτη φορά, όλοι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι της Αίγινας κάθονται στο ίδιο τραπέζι, μπροστά από την κάμερα, με σκοπό να συζητήσουν για τα προβλήματα της Αίγινας, να αντιπαραθέσουν τα πεπραγμένα αλλά και τις ιδέες τους και να ενημερώσουν τους πολίτες για τα σχέδια και τις λύσεις τους. Μια διαδικασία που «κύλησε» άψογα, χωρίς εντάσεις, δείχνοντας έντονο το στοιχείο του πολιτικού πολιτισμού ανάμεσα στους υποψηφίους για το Δημαρχιακό αξίωμα.


Έρευνα, επιμέλεια, αρχισυνταξία, κείμενα: η ομάδα του "Εκτενώς" (Σαράντης Ευσταθόπουλος, Κωνσταντίνος Βογιατζής)

Τα γυρίσματα έγιναν στην εταιρία ΗχοΟπτική

Ευχαριστούμε τους :
Νίκος Δερματα (ΗχοΟπτική)
Ανέστη Κορνέζο (Φωτογραφία και Τέχνη)
Νίκο Χαλδαίο (Ξενοδοχείο Δανάη).