Δημοτικές Εκλογές 2019

Επίσκεψη Λαϊκής Συσπείρωσης Αίγινας στο Λιμεναρχείο και Αστυνομία.

Λαϊκή Συσπείρωση Αίγινας. Δελτίο Τύπου.
Περιοδεία του Παναγιώτη Ηλία, υποψήφιου δημάρχου Αίγινας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και του Νίκου Καρπή, υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου Πειραιά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Λιμεναρχείο και το Αστυνομικό Τμήμα Αίγινας
Περιοδεία στο Λιμεναρχείο και το Αστυνομικό Τμήμα Αίγινας πραγματοποίησε την Παρασκευή 19 Απριλίου 2019 αντιπροσωπεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με επικεφαλής τον Παναγιώτη Ηλία, υποψήφιο Δήμαρχο Αίγινας και το Νίκο Καρπή, απόστρατο αξιωματικό του Λιμενικού Σώματος και υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Πειραιά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Στο λιμεναρχείο συζητήθηκε  ιδιαίτερα το θέμα των προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου, καθώς το λιμενικό σώμα έχει επωμιστεί το ιδιαίτερα δύσκολο και απαιτητικό καθήκον της περισυλλογής προσφύγων και μεταναστών, πολλές φορές υπό αντίξοες συνθήκες και με πολύ λίγο προσωπικό. Ο Παναγιώτης Ηλίας και ο Νίκος Καρπής ανέφεραν πως το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα το οποίο αποκαλύπτει ποια είναι η αιτία των προσφυγικών κυμάτων: είναι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των μονοπωλιακών τους ομίλων στον ανταγωνισμό τους με Ρωσία και Κίνα. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος σε δεκάδες σημεία του πλανήτη, ωθεί τους λαούς στον ξεριζωμό και την προσφυγιά, προκειμένου να γλιτώσουν από το θάνατο. Στηλίτευσαν επίσης τη πολιτική της Ε.Ε. για το προσφυγικό, καθώς χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα παρά τη θέλησή τους και υπό άθλιες συνθήκες κράτησης. Η λύση είναι άμεσα να δημιουργηθούν χώροι που να μπορούν να στεγάσουν με ανθρώπινους όρους τους πρόσφυγες ενώ τάχιστα πρέπει να προωθηθούν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. εκείνοι που επιθυμούν να φύγουν και, από την άλλη, να ενταχτούν στην ελληνική κοινωνία όσοι θέλουν να παραμείνουν στη χώρα μας.
Στη συνέχεια συζητήθηκε το θέμα της υποστελέχωσης του Λιμενικού σώματος (μόλις 22 άτομα προσωπικό για Αίγινα και Αγκίστρι) αλλά και της παραχώρησης των Αιγιαλών σε επιχειρηματικούς ομίλους. Ο Νίκος Καρπής ανέφερε πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η εξέλιξη, καθώς από τη μία η κυβέρνηση παραχωρεί κομμάτια του αιγιαλού για να κατασκευαστούν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες ενώ, από την άλλη, οι λαϊκές οικογένειες δεν θα έχουν τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στη θάλασσα. Τόνισε επίσης ότι το ΚΚΕ καταψήφισε και κατήγγειλε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τον αιγιαλό. Τέλος, ανέφερε πως λόγω της υποχρηματοδότησης έχουν αρχίσει ιδιωτικές χορηγίες στο Λιμενικό Σώμα (κυρίως από εφοπλιστές), οι οποίοι δίνοντας καύσιμα και άλλα υλικά «χρυσώνουν το χάπι» μιας βασικής ευθύνης που θα έπρεπε να είναι αποκλειστικά στην ευθύνη του κράτους.
Ο Παναγιώτης Ηλίας από την άλλη δήλωσε πως το ΚΚΕ θα είναι πάντα στο πλευρό των εργαζομένων και πως έχουμε όλοι έναν κοινό αντίπαλο, το σάπιο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα. Τέλος κάλεσε το προσωπικό να ψηφίσει με ενιαία κριτήρια και στις 3 κάλπες και να στηρίξει τη μοναδική δύναμη που συγκρούεται με την πολιτική υπέρ των μονοπωλίων.
Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το αστυνομικό τμήμα Αίγινας όπου διαπιστώθηκε η πλήρης εγκατάλειψή του κτηρίου, καθώς είναι χρόνια ασυντήρητο.  Το αποτέλεσμα είναι τα στελέχη του αστυνομικού τμήματος να εργάζονται υπό επικίνδυνες για τη σωματική τους ακεραιότητα συνθήκες. Η αστυνομία είχε κάνει αίτημα προς το δήμο της Αίγινας για την παραχώρηση νέου κτηρίου το οποίο όμως απορρίφθηκε, καθώς η Δημοτική Αρχή επικαλείται ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο κτήριο. Η υποχρηματοδότηση από το κράτος αντιμετωπίζεται και στην αστυνομία με ιδιωτικές χορηγίες. Ένα ακόμη πρόβλημα είναι η υποχρεωτική απόσπαση αστυνομικών σε άλλα νησιά (ειδικότερα σε νησιά όπου υπάρχει προσφυγικό ρεύμα) με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται το αστυνομικό τμήμα Αίγινας, κάτι το οποίο λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις το καλοκαίρι, όπου οι ανάγκες είναι ακόμα μεγαλύτερες, λόγω της αύξησης του πληθυσμού με τουρίστες και παραθεριστές.
Ο Ν. Καρπής αναφέρθηκε στην συνειδητή υποβάθμιση από μεριάς του κράτους κρίσιμων κοινωνικών τομέων όπως η υγεία, η παιδεία και άλλων, που οδηγούν στην αύξηση της επιχειρηματικής δράσης σε κοινωνικές υπηρεσίες. Αντίστοιχα στην αστυνομία έχουν μειωθεί τα κονδύλια και το προσωπικό, ενώ, από την άλλη, η κυβέρνηση δίνει εκατομμύρια ευρώ για τους πολεμικούς εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ.  Τονίστηκε επίσης ο ρόλος των χορηγών, οι οποίοι, αφού εκμεταλλεύονται και ξεζουμίζουν τους εργατοϋπάλληλους στις επιχειρήσεις τους, στη συνέχεια παρουσιάζονται ως «ευεργέτες», ενώ έχουν και φοροαπαλλαγές για όλες αυτές τις δωρεές. Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που παλεύει για χρηματοδότηση για όλες ανάγκες του λαού αποκλειστικά από το κράτος, χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα και φυσικά χωρίς την ανάγκη ενίσχυσης από χορηγούς.
Ο Παναγιώτης Ηλίας αναφέρθηκε στο κλείσιμο του αστυνομικού σταθμού Μεσαγρού, όπου οξύνει τα παραπάνω προβλήματα. Κλείνοντας, τόνισε πως μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ και στις 3 κάλπες είναι ψήφος πραγματικής σύγκρουσης με αυτή την αντιλαϊκή πολιτική.