Έφυγε ο ζωγράφος Γιάννης Σανταντόνιο.

Ζωγραφική

Έφυγε χθες ο ζωγράφος Γιάννης Σανταντόνιο, ένας εικαστικός που αγάπησε την Αίγινα και προσέφερε με ανιδιοτέλεια, κάνοντας όμορφο τον κόσμο γύρω του. Έγινε ευρύτερα γνωστός στην Αίγινα, που εκτίμησε ιδιαίτερα το έργο του, με την εικαστική παρέμβασή του στις τσιμεντένιες δεξαμενές προς το δρόμο της Σκοτεινής και της Παχιάς Ράχης. Προσέφερε κάθε φορά που του το ζητούσαν και στήριξε με το έργο του πολλές πρωτοβουλίες. Οι εικαστικές "πινελιές" στους λευκούς τοίχους του Κέντρου Υγείας Αίγινας, με τις δύο "φιστικιές" που είχαν ζωγραφίσει, ο ίδιος και η σύζυγός του Κυριακή Χριστακοπούλου, η στήριξη της θεατρικής ομάδας ΓΕΛ-ΕΠΑΛ-ΙΕΚ Αίγινας, η συμμετοχή του σε εκθέσεις, δράσεις, εργαστήρια, έδειχναν τη διαρκή διάθεση του ίδιου, αλλά και της συζύγου του Κυριακής Χριστακοπούλου να προσφέρουν στην Αίγινα, στον τόπο που ζούσαν για δεκαετίες και αγαπούσαν πραγματικά.

Το Σεπτέμβριο του 2011 ο Δήμος Αίγινας βράβευσε Γιάννη Σανταντόνιο. Μάλιστα, τότε την παρουσίαση έκανε ο Δημήτρης Ποταμιάνος. Σε αυτή την εκδήλωση ο Γιάννης Σανταντόνιο είχε βραβευθεί με μετάλλιο από την κυρία Ελένη Κυπραίου, τιμή που θέλησε να μοιραστεί με τη σύζυγό του. Την επόμενη χρονιά ο Δήμος Αίγινας τιμά εκ νέου τον Γιάννη Σανταντόνιο με μία εκδήλωση στο Λαογραφικό Μουσείο. Είναι ίσως η πιο σημαντική από τις εκδηλώσεις που συμμετέχει, γιατί σε αυτή επιχειρεί να εξηγήσει στο κοινό την ουσία της τέχνης του.

Το βιογραφικό του είναι μεγάλο. Κατά τη διάρκεια της χούντας το 1968, εγκαταλείπει τη Σχολή Καλών Τεχνών για να ταξιδέψει στο Παρίσι. Τότε βρισκόταν στο τρίτο έτος των σπουδών του. Ο Μάης του '68 επηρέασε τον τρόπο σκέψης του και τον τρόπο που έβλεπε μέχρι τότε τη ζωγραφική. Είχε πει χαρακτηριστικά ότι προσπάθησε να "σβήσει" ότι έμαθε στην Καλών Τεχνών, χαρακτηρίζοντας πολλά από αυτά ανώφελα. Στην Αίγινα ήρθε το 1992.

Στο video ο Γιάννης Σανταντόνιο μιλά στο Aegina Portal για τις τοιχογραφίες του στις δεξαμενές. Είναι 9 Σεπτεμβρίου του 2011. Λίγες ημέρες αργότερα βραβεύεται από τον Δήμο Αίγινας για την προσφορά του. "Οι δεξαμενές του", είχαν συμπεριληφθεί ως σημείο στη διαδρομή του Φεστιβάλ Φιστικιού που θα ξεκινούσε τις επόμενες ημέρες.

"Οι τοιχογραφίες στους τοίχους των δεξαμενών είναι ουσιαστικά μια προσφορά του στο νησί, καθώς ποτέ δεν έλαβε κάποια χρηματική αμοιβή. Η καλύτερη ανταμοιβή είναι τα καλά λόγια του κόσμου όταν βλέπουν τα έργα".

Δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα το πότε θα τελεστή η εξόδιος ακολουθία.