Αγροτικός Συνεταιρισμός Φιστικοπαραγωγών Αίγινας

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ
ΦΙΣΤΙΚΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΙΓΙΝΑΣ
Πώληση χονδρικώς & λιανικώς επεξεργασμένων
Ξηρών καρπών –Φιστικί Αιγίνης Π.Ο.Π
Περιοχή Μύλοι
180.10 Αίγινα
Υπεύθυνος : Σταμπουλής Νικόλαος –πρόεδρος Δ.Σ
Κουνάδης Νικόλαος –προϊστάμενος εργασιών
Τηλ. :22970-22396
Fax.: 22970-26400

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αίγινας ιδρύθηκε το 1947,αν και στα αρχεία του υπάρχουν πράξεις και ενέργειες που έγιναν από μια μικρή ομάδα ανθρώπων με εμπνευστή τον Ευάγγελο Μαρίνη του Χαραλάμπους ήδη από την περίοδο της Κατοχής.
Είναι ο μοναδικός Συνεταιρισμός που λειτουργεί στο διευρυμένο Δήμο της Αίγινας και σήμερα αριθμεί 360 μέλη ως επί το πλείστον φιστικοπαραγωγούς .

Η αρχική του επωνυμία ήταν Συνεταιρισμός Πωλήσεων Γεωργικών Προϊόντων Αιγίνης και δραστηριοποιούνταν στην πώληση ζωοτροφών ,σπόρων και λιπασμάτων προς τα μέλη του.
Προσαρμόστηκε στις διατάξεις του Νόμου περί Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων 921/1979 ,ανώ κατά τροποποίηση του καταστατικού του σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 1541/1985 ,τροποποιήθηκε και η επωνυμία του σε Αγροτικό Συνεταιρισμό Αίγινας .

Από την αρχή της δεκαετίας του 1970 είχε γίνει απαιτητό από τα μέλη του Συνεταιρισμού και ειδικότερα απ’ αυτούς που ασχολούνταν με την καλλιέργεια της φιστικιάς να δημιουργηθεί ένας κλάδος μέσα στην οργάνωση, που θα συγκέντρωνε , θα επεξεργαζόταν και θα εμπορευόταν για λογαριασμό τους το φιστίκι Αιγίνης κάνοντάς το ανταγωνιστικότερο. Ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί μια θετική οικονομική παρέμβαση στα μέλη του και γενικότερα στους καλλιεργητές του νησιού ,ώστε αυτοί να μη βρίσκονται εγκλωβισμένοι στις χαμηλές τιμές που τους πρόσφεραν οι ντόπιοι και Αθηναίοι έμποροι ξηρών καρπών ,τη στιγμή μάλιστα που η καλλιέργεια της φιστικιάς από πλευράς παραγωγής στο νησί είχε φτάσει στο καλύτερό της σημείο. Το Αιγινήτικο φιστίκι ήταν πανελλαδικώς αναγνωρισμένο για την ποιότητα και τη γεύση του.

Επί προεδρίας του αειμνήστου Νίκου Ρουμελιώτη ο Συνεταιρισμός δημιουργεί τον κλάδο των φιστικοπαραγωγών και δραστηριοποιείται στη συγκέντρωση , τυποποίηση και εμπορία του φιστικιού Αιγίνης αγοράζοντας την παραγωγή των συνεταίρων και ανοίγοντας το 1979 το πρατήριο λιανικής στη παραλία της Αίγινας.

Η στήριξη του εγχειρήματος από τους συνεταίρους και το πέρασμα από την εμπορία άψητου φιστικιού στο επώνυμο συσκευασμένο προϊόν είχαν αποτελέσματα .H εξάπλωση του δικτύου πωλήσεων σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο τη δεκαετία του 80’ αλλά και οι νέες απαιτήσεις στο τομέα της επεξεργασίας και της τυποποίησης αναγκάζουν το Συνεταιρισμό το 1988 να ενταχθεί στον αναπτυξιακό Νόμο 1262 του ΕΟΜΜΕΧ και προχωρά στην αγορά οικοπέδου στην περιοχή του Μεριστού της Αίγινας ,όπου κατασκευάζει σύγχρονη αποθήκη την οποία στη συνέχεια εξοπλίζει με ψυκτικούς θαλάμους αποθήκευσης του φιστικιού.

Κατά την τροποποίηση του Καταστατικού του σύμφωνα με το Νόμο 2169/1993 όπως αυτός τροποποιήθηκε με τον Ν. 2181/1994, άλλαξε και η επωνυμία του η οποία κατόπιν εγκρίσεως του αποκωδικοποιημένου καταστατικού από το Ειρηνοδικείο Αίγινας είναι ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΦΙΣΤΙΚΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΙΓΙΝΑΣ.
Στη συνέχεια, το καταστατικό του Συνεταιρισμού τροποποιήθηκε και προσαρμόστηκε στις διατάξεις του Νόμου 2810/2000 περί Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων με το οποίο λειτουργεί έως και σήμερα .
Καθοριστική ενέργεια του Συνεταιρισμού μας και παρακαταθήκη για το μέλλον της καλλιέργειας του φιστικιού στο νησί μας αποτέλεσε η ένταξη του Φιστικιού Αιγίνης στα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π) .

Η ένταξη έγινε κατά εφαρμογή του Π.Δ 81/1993, ύστερα από αίτηση και μελέτη που κατέθεσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός της Αίγινας το 1993 επί προεδρίας του κ. Μούρτζη Δημήτριου. Η μελέτη συντάχθηκε από τους γεωπόνους κκ Μουτσάτσο Μιχαήλ και Τέκο Αριστοτέλη .Συγκεκριμένα αναφέρει το άρθρο 6 της Υπουργικής απόφασης αναγνώρισης 317.710 :
«Του με αριθμό 13/09.06.1993 πρακτικό απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αίγινας ,σχετικά με την αίτηση τους προς την Διεύθυνση Γεωργίας Πειραιώς « για αναγνώριση ως προϊόντος ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π),του παραγόμενου υπ ’αυτού αγροτικού προϊόντος φιστικιού Αίγινας».

Η οργάνωση διαθέτει δύο ιδιόκτητα κτίσματα .Το ένα επί ιδιόκτητου οικοπέδου 830τ.μ στην περιοχή Μύλοι της Αίγινας συνολικής έκτασης 480 τ.μ όπου είναι και η έδρα του και χρησιμοποιείται ως γραφεία , εργαστήριο επεξεργασίας και αποθήκες γεωργικών και αγροτικών εφοδίων. Το δεύτερο επί ιδιόκτητου οικοπέδου 6,6 στρεμμάτων στην περιοχή Αγ. Γεώργιος Γαλάτης –Μεριστού Αίγινας συνολικής έκτασης 500 τμ. που χρησιμοποιείται ως αποθηκευτικός χώρος φιστικιού με τέσσερεις ψυκτικούς θαλάμους συνολικής χωρητικότητας 600 κ.μ

Ανώτατο όργανο διοίκησης του Συνεταιρισμού είναι η Γενική Συνέλευση και απαρτίζεται από όλους τους συνεταίρους ,που έχουν εγγραφεί στο μητρώο του και διατηρούν την ιδιότητα του μέλους.
Διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο και σημερινός πρόεδρος της οργάνωσης είναι ο κος Σταμπουλής Νικόλαος του Ιωάννη.

Για την επίτευξη των στόχων του, ο Συνεταιρισμός αναπτύσσει δραστηριότητες με τις οποίες καλύπτει ολόκληρο το φάσμα της παραγωγής , συγκέντρωσης , επεξεργασίας , μεταποίησης και εμπορίας των αγροτικών προϊόντων και καταναλωτικών προϊόντων γενικά .

Κύρια δραστηριότητα του Συνεταιρισμού μας είναι η συγκέντρωση από τους Αιγινήτες παραγωγούς-συνεταίρους του Φιστικιού Αιγίνης, η επεξεργασία του και η εμπορία του χονδρικώς όσο και λιανικώς μέσω του πρατηρίου μας που βρίσκεται στο λιμάνι της Αίγινας.
Εκτός από την παραπάνω δρστηριότητα εμπορεύεται :
- Σύνθετα λιπάσματα για ισορροπημένη λίπανση της αιγινίτικης φιστικιάς ,κατόπιν ερευνών και αναλύσεων των εδαφών της Αίγινας από γεωπόνους της Διεύθυνσης Γεωργίας Πειραιά..
- Σύνθετα λιπάσματα ειδικά για τη λίπανσης της ελιάς και εξειδικευμένα υδοδιαλυτά λιπάσματα.
-Οργανικά λιπάσματα με χουμικά στοιχεία για τον εμπλουτισμό του εδάφους και φυτοχώματα με υψηλής περιεκτικότητας σε τύρφη εγχώρια και εισαγωγής.
-Ζωοτροφές και τροφές για ζώα κατοικίδια .
- Προμηθεύουμε πιστοποιημένους σπόρους από την ελληνική συνεταιριστική οργάνωση ,την ΚΕΣΠΥ και πιστοποιημένο πατατόσπορο Ολλανδίας του οίκου HZPC HOLLAND
-Από το 2007 ο Συνεταιρισμός εμπορεύεται σωλήνες άρδευσης PE καθώς και τα παρελκόμενα τους για στήσιμο ενός δικτυού άρδευσης τόσο της φιστικιάς όσο και σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Λάστιχα υψηλής πίεσης (Πετζετάκη) και γενικά λάστιχα για τον κήπο.
-Στις αποθήκες μας θα βρείτε ελαιόπανα και ελαιόδιχτα καθώς και σακιά για τη συλλογή του φιστικόκαρπου και της ελιάς ,δίχτυα σκίασης ,δοχεία ανοξείδωτα για την αποθήκευση του ελαιολάδου ,πλήθος γεωργικών εργαλείων τόσο για τον επαγγελματία όσο και για τον ερασιτέχνη αγρότη.

Διεύθυνση

  • Street: Περιοχή Μύλοι
  • Postcode: 180 10
  • City: Αίγινα

Επικοινωνία

  • Telephone: 22970 22396
  • Fax: 22970 26400
  • E-Mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

On the map

Fill in your address into the address field below the map and the shortest route will be calculated.