Γράφει ο Σαράντης Ευσταθόπουλος.
Πέρασε κιόλας μία εβδομάδα από τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 και έχοντας, πλέον, όλα τα δεδομένα στα χέρια μας μπορούμε να κάνουμε μία πρώτη ανάλυση στα αποτελέσματα που προέκυψαν από τις κάλπες της Αίγινας. Το πρώτο συμπέρασμα ήταν η καθολική υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας, με ποσοστό που ξεπέρασε το 50% για πρώτη φορά μετά το 2007.
Είναι χαρακτηριστικό, δε, ότι η Ν.Δ. ξεπέρασε το 55% σε όλες τις επιμέρους κοινότητες του νησιού, εκτός της κοινότητας Αίγινας, όπου επικράτησε με 54%. Εξίσου εντυπωσιακό είναι ότι το δεύτερο σε προτίμηση κόμμα, ο Συ.Ριζ.Α. συγκέντρωσε σχεδόν 4 φορές λιγότερες ψήφους σε ολόκληρη την Αίγινα σε σχέση με την Ν.Δ. Παρόλα αυτά, ο Συ.Ριζ.Α. ήταν δεύτερο κόμμα, τόσο στο σύνολο του νησιού, όσο και σε όλες τις κοινότητες. Τόσο το Πα.Σο.Κ. όσο και το Κ.Κ.Ε. αύξησαν τα ποσοστά τους σε σχέση με το 2019, με το Κ.Κ.Ε. να είναι τρίτο σε προτιμήσεις κόμμα στην Κοινότητα Κυψέλης, όπως και το 2019. Από την άλλη, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25 έχασαν δυνάμεις, τόσο συνολικά όσο και στις κοινότητες. Τέλος, να τονιστεί ότι πέμπτο σε δύναμη κόμμα στην Αίγινα αναδείχθηκε το πρωτοεμφανιζόμενο Νίκη. Πάντως, η διαφορά μεταξύ του τρίτου σε προτιμήσεις κόμματος (Πα.Σο.Κ) και του όγδοου (Πλεύση Ελευθερίας) είναι μικρότερη των 250 ψήφων. Και αυτό είναι ενδεικτικό του πόσο μεγάλη ήταν η συγκέντρωση ψήφων που κατάφερε η Νέα Δημοκρατία, όπως γλαφυρά απεικονίζεται και στην πίτα που ακολουθεί.
Πρακτικά, αν θέλαμε να αποτυπώσουμε με ένα αριθμητικό παράδειγμα την εκλογική συμπεριφορά στην Αίγινα, θα λέγαμε ότι από τους εκατό ανθρώπους που ψήφισαν στην Αίγινα, οι πενήντα πέντε ψήφισαν Νέα Δημοκρατία, σχεδόν δέκα τέσσερις ψήφισαν Σύ.Ριζ.Α., από πέντε ψήφισαν ΠΑ.Σο.Κ. και Κ.Κ.Ε., τέσσερις ψήφισαν Νίκη, από τρεις ψήφισαν Ελληνική Λύση, ΜεΡΑ25 και Πλεύση Ελευθερίας ενώ οι υπόλοιποι οκτώ ψήφισαν κάποιο μικρότερο κόμμα.
Από εκεί και πέρα, στους παρακάτω πίνακες αποτυπώνεται η διαφορά στα αποτελέσματα των κομμάτων σε σχέση με τις εκλογές του 2019. Όπως προαναφέραμε, φαίνεται η άνοδος της Νέας Δημοκρατίας, του Πα.Σο.Κ., του Κ.Κ.Ε. και της Πλεύσης Ελευθερίας σε σχέση με το 2019 και αντίστοιχα η πτώση του Συ.Ριζ.Α, της Ελληνικής Λύσης και του ΜεΡΑ25. Επίσης, επικεντρωνόμαστε και στα αποτελέσματα των κομμάτων που συμμετέχουν αδιαλείπτως στις εκλογές από το 2009, δηλαδή της Ν.Δ., του Συ.Ριζ.Α, του Πα.Σο.Κ. και του Κ.Κ.Ε.
Το Aegina Portal έχει συγκεντρώσει αναλυτικά δεδομένα από όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις που έχουν διεξαχθεί από τον Οκτώβριο του 2009 έως σήμερα και, πλέον, είμαστε σε θέση να αναλύσουμε τα αποτελέσματα διαχρονικά. Σε αυτό το χρονικό σημείο αρκούμαστε στην απλή αποτύπωση των ψήφων που έλαβαν τα τέσσερα αυτά κόμματα σε βάθος χρόνου, στο σύνολο του νησιού. Παρότι, ο καθένας μπορούσε να προβεί σε ερμηνείες και υποθέσεις για τις τάσεις που διαφαίνονται σε αυτό, εμείς αποφεύγουμε να ερμηνεύσουμε τα στοιχεία αυτά, αναμένοντας και τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Αφότου συγκεντρώσουμε τα δεδομένα και αυτών των εκλογών, θα παρουσιάσουμε αναλυτικά και θα εξετάσουμε τα στοιχεία και σε επίπεδο επιμέρους κοινοτήτων.
Μία σύντομη αναφορά και στην συμμετοχή. Στον πίνακα που ακολουθεί βλέπουμε ότι, αν εξαιρέσουμε τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, η συμμετοχή στην Αίγινα είναι οριακά μεγαλύτερη από τη συμμετοχή πανελλαδικά. Το ποσοστό 62,6% που σημειώθηκε τον Μάιο του 2023 είναι κοντά στον μέσο όρο συμμετοχής της Αίγινας. Εξάλλου, η συμμετοχή των ψηφοφόρων προσεγγίζει το 60% (αν εξαιρέσουμε και πάλι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015) ακόμα κι αν αφαιρέσουμε από τους ψηφίσαντες και τα άκυρα και τα λευκά, δηλαδή ορίσουμε την συμμετοχή αυστηρά.
Για το τέλος, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι αντιμετωπίζουμε τις εκλογές του Μαΐου, τόσο μεθοδολογικά όσο και αναλυτικά, ως μία υπό-ενότητα των βουλευτικών εκλογών του 2023, καθώς ακολουθεί η εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου 2023. Χωρίς να γνωρίζουμε πως θα συμπεριφερθούν οι ψηφοφόροι στις δεύτερες αυτές εκλογές, που θα διεξαχθούν σε τόσο κοντινή ημερομηνία, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν τα αριθμητικά δεδομένα που προέκυψαν από τις κάλπες της 21ς Μαΐου μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε ως ενδεικτικά της πρόθεσης των ψηφοφόρων για την επόμενη τετραετία ή αν πρόκειται για μία στρατηγική ψήφο με ορίζοντα τις δεύτερες εκλογές. Εκλογές τις οποίες οι ψηφοφόροι, προσερχόμενοι στις κάλπες, θεωρούσαν σχεδόν δεδομένο ότι θα επαναληφθούν σύντομα. Οπότε θα ήταν επιπόλαιο να ερμηνευθούν οι τάσεις που διαφαίνονται (σημαντική πτώση Συ.Ριζ.Α π.χ.) ως κάτι το δεδομένο. Κάτι αντίστοιχο ίσχυσε και στις διπλές βουλευτικές εκλογές του 2012, όπου τα αποτελέσματα των δεύτερων εκλογών ήταν σημαντικά διαφορετικά από αυτά των εκλογών που διεξάχθηκαν ένα μήνα νωρίτερα.
Σε αναμονή, λοιπόν, των επόμενων εκλογών.