Οι κυρίες Κατερίνα Λιάπη και Κωνσταντίνα Βασιλείου, μιλούν για το πρόγραμμα της παιδικής ψυχαγωγίας της 10ης Γιορτής Φιστικιού.


"Στη φετινή μεγάλη γιορτή της Αίγινας η παιδική ψυχαγωγία ταξιδεύει στην Αρχαία Ελλάδα, στην Ελληνική μυθολογία και όχι μόνο. Σκοπός μας είναι η γνώση να γίνει παιχνίδι και το παιχνίδι αν γίνει ταξίδι". Με αυτό το κείμενο ξεκινά το καλαίσθητο έντυπο, στο οποίο παρουσιάζεται αναλυτικά το πρόγραμμα της παιδικής ψυχαγωγίας της 10ης Γιορτής Φιστικιού Αίγινας.

Για το πρόγραμμα μίλησαν σήμερα στο ραδιόφωνο του Aegina Portal και στη Μαρία Μαλτέζου οι υπεύθυνες της παιδικής ψυχαγωγίας κυρίες Κατερίνα Λιάπη και Κωνσταντίνα Βασιλείου.

Ανυπέρβλητα τα προβλήματα της κυκλοφορίας στο κέντρο της Αίγινας. Σε αδιέξοδο πεζοί και οδηγοί. Δηλώσεις κ. Δημήτρη Μούρτζη.


Ανυπέρβλητα συνεχίζουν να είναι τα προβλήματα της κυκλοφορίας στο κέντρο της Αίγινας, με αποτέλεσμα καθημερινά, να βρίσκονται σε αδιέξοδο πεζοί και οδηγοί. Ωστόσο, ένα γεγονός σήμερα το πρωί, από τα πολλά συμβαίνουν καθημερινά στους δρόμους της Αίγινας, έδωσε την αφορμή για ένα ακόμη ρεπορτάζ στο μεγάλο αυτό ζήτημα. Πιο συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί μία γυναίκα η οποία βρίσκονταν σε κατάσταση μεγάλου εκνευρισμού, καθώς για πολύ ώρα προσπαθούσε να βρει θέση parking ώστε να αγοράσει από φάρμακα για ένα άρρωστο παιδί. Πρότεινε στο Aegina Portal να ζητήσουμε από τον δήμαρχο της Αίγινα να ακολουθήσει το ακολουθήσει το Aegina Portal ως συνοδηγός στο αυτοκίνητο και να προσπαθήσει να αγοράσει κάτι από το κέντρο της Αίγινας.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον δήμαρχο κ. Δημήτρη Μούτζη.
Η Μαρία Μαλτέζου από την ραδιοφωνική της εκπομπή, επικοινώνησε με τον δήμαρχο κύριο Δημήτρη Μούρτζη και του παρέθεσε τα σημαντικά κυκλοφοριακά προβλήματα στην καθημερινότητα και την έλλειψη τροχονόμευσης. Ο κύριος Μούρτζης παραδέχθηκε το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει και είπε ανάμεσα σε άλλα ότι: "Είναι γεγονός ότι ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίσουμε διαχρονικά στο νησί, είναι και αυτό το θέμα των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα λόγω της εγγύτητας, της επισκεψημότητας που έχουμε στο νησί, δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα. Συνωστίζονται αυτοκίνητα μέσα στην παραλία, ένα θέμα που έχει απασχολήσει τις εκάστοτε δημοτικές αρχές, αλλά και τη δική μας και με αφορμή την έγκριση της μελέτης του περιφερειακού δρόμου, που πήραμε πριν από 25 ημέρες, πιστεύω ότι αυτό θα αποσυμφορήσει το κεντρικό λιμάνι κι αυτά τα προβλήματα που δημιουργούνται στην καθημερινότητα, γιατί είναι επί καθημερινής βάσεως, αυτός ο συνωστισμός μέσα στο κέντρο της Αίγινας και η ιδιαιτερότητα που έχει το λιμάνι μας, πιστεύω ότι θα εκλείψουν, αλλά κι εμείς ως δημοτική αρχή, έχουμε εισάγει δύο φορές το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο: το θέμα των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και των πεζοδρομήσεων, αλλά και των κοινόχρηστων χώρων. Είναι ένα θέμα το οποίο μας απασχολεί. Βεβαίως όλοι μας είμαστε υποχρεωμένοι να το τελειώσουμε αυτό το θέμα εντός του έτους, διότι η κατάσταση επειδή θα συνεχιστεί".

Ο κύριος Μούρτζης είπε πως πιστεύει ότι η επισκεψημότητα της Αίγινας θα αυξηθεί του χρόνου και πως για αυτό το λόγο θα πρέπει να δοθούν άμεσα λύσεις.

Τέλος, για το θέμα της αστυνόμευσης και της τροχονόμευσης είπε: "Εγώ δεν θέλω να ρίξω ευθύνες ούτε στο Αστυνομικό Τμήμα, ούτε σε κάποια άλλη υπηρεσία ελέγχου. Εγώ θα πω ότι αυτό είναι το έλλειμμα της πολιτείας γιατί εμείς τα έγγραφα που έχουμε στείλει προς όλους τους φορείς, προς τα υπουργεία παντού, είναι ότι χρειαζόμαστε ενίσχυση στην αστυνόμευση. Δεν μπορεί ένα νησί των 16.000 κατοίκων να γίνεται 106.000 και να μένουν οι ίδιοι αστυνομικοί μέσα. Έχει έλλειψη αυτή τη στιγμή το Αστυνομικό Τμήμα, γιατί επί καθημερινής βάσεως συζητάμε (τώρα σε λίγο θα είναι ο διοικητής εδώ για άλλο θέμα) όταν στερείται 20 άτομα, 20 άτομα στερείται το Αστυνομικό Τμήμα, τι απαιτήσεις να έχω εγώ και τι απαιτήσεις να έχει ο πολίτης. Για αυτό το λόγο περιοριζόμαστε στο να κάνουμε μία διαχείριση μιζέριας όλοι μαζί σε ένα θέμα υπαρκτό. Να καταλάβουν οι κύριοι μέσα, οι εκάστοτε κύριοι ότι αυτά τα νησιά που δέχονται τέτοια επισκεψημότητα πρέπει απαραιτήτως να έχουν και το ανάλογο προσωπικό. Τι απαιτήσεις να έχω εγώ; όταν μου λένε δεν έχουμε προσωπικό κύριοι δήμαρχε".

Η Μαρία Μαλτέζου συγκέντρωσε και παραθέτει ένα προς ένα τα υπαρκτά προβλήματα στην καθημερινότητα κατοίκων και παραθεριστών, όπως έχουν καταγραφεί επανειλημμένα μέσα από το ρεπορτάζ:
 • Ο πεζός διαμαρτύρεται γιατί δεν μπορεί περπατήσει από την κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της πόλης.
 • Ο πεζός διαμαρτύρεται γιατί δεν μπορεί να περπατήσει στο πεζοδρόμιο από τα παρκαρισμένα μηχανάκια , τα εμπορεύματα, τις γλάστρες, τα σταντ και σε κάποια πεζοδρόμια καρέκλες και τραπέζια.
 • Ο καταστηματάρχης διαμαρτύρεται γιατί για να προστατεύσει την είσοδο στο κατάστημά του, από αυτούς που θέλουν να παρκάρουν μπροστά από την επιχείρησή του, αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει όλα τα παραπάνω "εμπόδια".
 • Γονείς με καροτσάκια, ΑμεΑ, ή οι ηλικιωμένοι αδυνατούν να κάνουν έστω ένα μέτρο με ασφάλεια.
 • Οι επισκέπτες οδηγοί "χάνονται" λόγω έλλειψης σήμανσης, αυτό έχει πολλές φορές ως αποτέλεσμα να κατευθύνονται ανάποδα σε κεντρικούς μονόδρομους μεγάλης κυκλοφορίας.
 • Οι οδηγοί οχημάτων αγανακτούν και πολλές φορές διαπληκτίζονται με άλλους οδηγούς και πεζούς
 • Έλλειψη χωρών στάθμευσης
 • Χώρος στάθμευσης στο Ορφανοτροφείο - Φυλακές χωρίς φωτισμό.
 • Ανεξέλεγκτα παρκαρισμένα αυτοκίνητα.
 • Έλλειψη τροχονόμου σε κεντρικά σημεία, πχ διασταύρωση Ορφανοτροφείου - Φυλακές.
 • Καποδοστρίου. Παρκαρισμένα αυτοκίνητα παντού κανένας τρόπος να διασχίσει κάνεις το δρόμο, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.
 • Η παραλία τις βραδυνές ώρες.

Σταμάτης Μαρμαρινός. Μία ανασκόπηση για το έργο του Δημοτικού Σταδίου Αίγινας και ο σχεδιασμός για την "επόμενη μέρα".


Τον πρόεδρο του Δημοτικού Αθλητικού Οργανισμού κύριο Σταμάτη Μαρμαρινό φιλοξένησε το ραδιόφωνο του Aegina Portal. Αν και ακόμη υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν στο Δημοτικό Στάδιο Αίγινας, το έργο βάσει της μελέτης έχει ολοκληρωθεί κι αυτό αποτέλεσε μία ευκαιρία για τον πρόεδρο του ΔΑΟΑ να κάνει μία ανασκόπηση για όσα είχαν προηγηθεί πριν την έναρξη του έργου, όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της κατασκευής του και να ενημερώσει για όσα πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα.

Ένα timeline που όπως είπε ξεκινά από τον Οκτώβριο του 2012 οπότε και κατατέθηκε ο φάκελος, που είχε συντάξει ο αείμνηστος Κυριάκος Γκαρής, στον τότε Αντιπεριφεριάρχη Νήσων κύριο Δημήτρη Κατσικάρη από τις διοικήσεις του Σ.Δ.Υ. Αίγινας και του ΟΑΚΑ. Ο πρόεδρος του ΔΑΟΑ παρουσίασε ένα προς ένα τα έγγραφα που αποτελούν το περιεχόμενο του φακέλου. Συνέχισε λέγοντας ότι το έργο εντάχθηκε στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας το 2013. Τον Φεβρουάριο του 2014 ψηφίστηκε η μελέτη του έργου από το Δημοτικό Συμβούλιο. Η παρουσία της σημερινής διοίκησης στο έργο ξεκινά από τον Σεπτέμβριο του 2014. Έκανε επίσης αναφορά στα πολλά κενά που είχε η μελέτη του έργου και είπε ότι αυτά τα είχαν επισημάνει από την αρχή.

Σημείωσε ότι η πρώτη ενέργεια ήταν να περάσουν από το Ελεγκτικό Συνέδριο την προγραμματική του έργου η οποία είχε κοπεί δύο φορές πριν. Αναφέρθηκε στην άδεια λειτουργίας του γηπέδου και στην διαδικασία που χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί. Αναφέρθηκε, επίσης, στην κατασκευή της γκρεμισμένης περίφραξης του γηπέδου το 2015 και επισήμανε ότι ο ΔΑΟΑ έλαβε την άδεια του γηπέδου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση το 2015. Τόνισε ότι από το 2012 έως το 2015 δεν μπορούσε να εκτελεστεί το έργο του γηπέδου, λόγω έλλειψης της άδειας.

Τον Αύγουστο του 2016 έγινε η δημοπράτηση του έργου και τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου υπογράφτηκε η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της αναδόχου εταιρίας και τη Περιφέρειας. Τον ίδιο μήνα κλείνει το γήπεδο και ξεκινά η αποψίλωση του χλοοτάπητα και η μεταφορά του σε άλλα μικρά γήπεδα του νησιού. Στις 8 Φεβρουαρίου του 2017 ξεκινά το έργο και υπογραμμίζει ότι μέσα σε διάστημα δέκα ημερών, από την έναρξη των εργασιών, εντοπίστηκαν αρχαιολογικά ευρήματα. Άδεια από τη αρχαιολογία για να ξεκινήσει ξανά το έργο δίνεται στα μέσα Ιουλίου του 2017. Αυτή είναι η ημερομηνία, που θεωρεί ως ημερομηνία έναρξης του έργου ο πρόεδρος του ΔΑΟΑ.

Επίσης, ανέφερε ότι ο ΔΑΟΑ έκανε κάθε προσπάθεια, παρά τα προβλήματα, ώστε να παρεμβαίνει όπου μπορεί προκειμένου να μειώνονται οι καθυστερήσεις και τόνισε ότι ποτέ δεν υπήρξε οικονομική καθυστέρηση από την Περιφέρεια. Ευχαρίστησε τον κύριο Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Παναγιώτη Χατζηπέρο, τον πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας κύριο Χρήστος Καραμάνο και την Περιφερειάρχη κυρία Ρένα Δούρου. Συμπλήρωσε ότι ο δήμαρχος κ. Δημήτρης Μούρτζης ήταν πάντα κοντά στο έργο.

Στη συνέχεια της ανασκόπησής του παρέθεσε και κάποια κατασκευαστικά στοιχεία τα οποία προέκυψαν στην πορεία και δεν είναι ευρέως γνωστά. Για παράδειγμα, εξήγησε ότι το έργο σταματούσε στην τελευταία εξωτερική γραμμή (όχι τον διάδρομο) και με τις παρεμβάσεις του ΔΑΟΑ και την πίεση που άσκησε το έργο απέκτησε την σημερινή του μορφή, διαφορετικά όλα μετά από αυτή την γραμμή θα ήταν χώμα. Εξήγησε ότι στρώθηκαν με πίσσα επιπλέον 1.000 τετραγωνικά εκ των οποίων το 80% και με ταρτάν και τόνισε ότι στόχος ήταν να κατασκευαστεί ένα έργο πολύ καλύτερο από αυτό που περιέγραφε η μελέτη.

Για τα κενά πίσω από τα τέρματα είπε ότι θα απευθυνθούν στην Περιφέρεια για να συνταχθεί μία νέα μελέτη. Στόχος είναι να τοποθετηθεί ταρτάν. Η λύση της τοποθέτησης του παλιού χλοοτάπητα εγκαταλείφθηκε καθώς θα δημιουργούσε πολύ άσχημη εικόνα. Βέβαια η λύση του ταρτάν θα απαιτήσει μερικούς μήνες. Ο κύριος Μαρμαρινός είπε ότι η τελική τιμή του έργου ήταν 436.000 ευρώ και ότι έχουν περισσέψει χρήματα για να διατεθούν για αυτό το σκοπό.

Οι πόρτες για το κοινό ανοίγουν την Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου, ενώ για την ποδοσφαιρική ομάδα στις 27 Αυγούστου.

Η επόμενη ημέρα έχει αρκετές εργασίες που πρέπει να γίνουν όπως την τοποθέτηση προβολέων. Για αυτό το έργο εξήγησε ότι δεν αφορά την κατασκευή μεγάλων πυλώνων στα τέσσερα σημεία του γηπέδου, αλλά την τοποθέτηση προβολέων led που θα ενισχύσουν τον φωτισμό του γηπέδου.

Όσο αφορά για τους πολίτες και τους αθλητές που θα χρησιμοποιούν το γήπεδο, εξήγησε ότι για την λειτουργία του υπάρχει κανονισμός λειτουργίας ο οποίος ψηφίστηκε τόσο από τον ΔΑΟΑ, όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο το 2016. Τόνισε ότι θα απαγορεύεται η είσοδος χωρίς αθλητική περιβολή, όπως επίσης με ποδήλατα, καρότσια κτλ. Τέλος, αναφέρθηκε στην κάρτα αθλητή που θα την συνοδεύει ιατρικό πιστοποιητικό για την καλή υγεία του αθλούμενου κτλ.

Κυκλοφόρησε η δεύτερη έκδοση του βιβλίου: "Παχεία Ράχη, ο οικισμός, η ιστορία, οι άνθρωποι, οι άγιοι".


Στο ραδιόφωνο του Aegina Portal μίλησε ο κύριος Γιώργος Μπήτρος, κάνοντας μία πρώτη παρουσίαση της δεύτερη έκδοσης του βιβλίου του "Παχεία Ράχη, ο οικισμός, η ιστορία, οι άνθρωποι, οι άγιοι", που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Ο κήπος της Αίγινας". Εννέα χρόνια μετά την κυκλοφορία της πρώτης έκδοσης του βιβλίου: "Παχεία Ράχη, Ο οικισμός, η ιστορία, οι άνθρωποι , οι άγιο", εκδόθηκε και κυκλοφορεί η δεύτερη και επαυξημένη έκδοση του βιβλίου καταγράφοντας το ενδιαφέρον που υπήρξε και υπάρχει από πολλούς αναγνώστες.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν συγκεντρώθηκε επιπλέον πολύτιμο υλικό που η επεξεργασία και δημοσίευση του βελτιώνουν την προηγούμενη έκδοση. Συγχρόνως παρατηρείται τα τελευταία χρόνια ένα αυξημένο ενδιαφέρον για την "Αίγινα του βουνού" από επισκέπτες και ντόπιους κατοίκους, από συλλόγους και περιπατητές. Το ενδιαφέρον αυτό αποτυπώνεται σε καινούργιες εκδόσεις και ενδιαφέρουσες καταχωρήσεις σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Αναφερόμαστε πλέον στην άγνωστη μέχρι πριν μερικές δεκαετίες μεριά της Αίγινας, αυτή των παραδοσιακών οικισμών, της αγροτικής και κτηνοτροφικής ζωής, της λαογραφίας, των παλαιών τραγουδιών, των ηθών και εθίμων, των θρησκευτικών και λαϊκών πανηγυριών. Πλήθος παλαιών φωτογραφιών αλλά και σημερινών με σπάνιας ομορφιάς τοπία δημοσιεύονται στο διαδίκτυο προκαλώντας ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον.

 Μελετώντας τα νέα στοιχεία και αξιολογώντας τις μαρτυρίες των τελευταίων κατοίκων της Παχείας Ράχης που έχουμε στη διάθεσή μας, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η Παχιοράχη είναι μια μικρογραφία της παλαιάς αγροτικής Αίγινας. Αν και δεν υπήρξε ποτέ κοινότητα, διέθετε όμως την οργάνωση, την οικονομία, την ιστορία, το δυναμισμό, τα πρόσωπα, τις δομές που την καθιστούσαν κυρίαρχη ανάμεσα στους υπόλοιπους γειτονικούς κτηνοτροφικούς οικισμούς. Μια μικρή πρωτεύουσα. Ένα μικρό κεφαλοχώρι πάνω στα βουνά. "Μια ξακουστή πόλις» όπως την αναφέρει ο Ν. Λίσβας στην πασίγνωστη "Γαρουφιάδα" του.

Στην παρούσα έκδοση φιλοξενούνται και καταχωρίζονται πολλές φωτογραφίες της Παχείας Ράχης, σημερινές και παλαιότερες που βοηθούν στη γνώση της ανθρωπογεωγραφίας της περιοχής. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να ευχαριστήσουμε την κ. Μαρία Μαλτέζου και την οικογένεια Καρακατσάνη για την ευγενική παραχώρηση πολλών οικογενειακών φωτογραφιών. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Ο κήπος της Αίγινας" και πωλείται αποκλειστικά στο βιβλιοπωλείο "Λυχνάρι".

Δείτε το εξώφυλλο του βιβλίου.

Η πρόεδρος της ΚΕΔΑ κυρία Καίτη Σαλπέα, για το πρόγραμμα της 10ης Γιορτής Φιστικιού Αίγινας.


Καθώς οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις έχουν ξεκινήσει και το ενδιαφέρον του κοινού κορυφώνεται για τις μεγάλες - κεντρικές εκδηλώσεις, που θα πλαισιώσουν την επετειακή 10η Γιορτή Φιστικιού Αίγινας, η πρόεδρος της ΚΕΔΑ και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κυρία Καίτη Σαλπέα, μίλησε σήμερα στο ραδιόφωνο του Aegina Portal και την Μαρία Μαλτέζου, κάνοντας μία εκτενή παρουσίαση στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ που κάθε χρόνο κεντρίσουν το ενδιαφέρον του κοινού.

Μία από αυτές είναι η τελετή έναρξης, που φέτος την έχει αναλάβει ο ταλαντούχος Αιγινήτης ηθοποιός και σκηνοθέτης Βαγγέλης Πιτσιλός. Αν και αρκετά από τα στοιχεία της κεντρικής εκδήλωσης παραμένουν μυστικά, η κυρία Σαλπέα εξήγησε ότι πρόκειται για μία εκδήλωση όπου κυριαρχεί το φως, τα οπτικά εφέ και η παραλία της Αίγινας, όπου θα εξελιχθεί ένα πρωτοποριακό δρώμενο.

Το πρόγραμμα, ως επετειακό, περιλαμβάνει εκδηλώσεις που επιστρέφουν στην αρχή του φεστιβάλ και στους ανθρώπους που το ξεκίνησαν, ενώ εκτός από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του κυρίως προγράμματος, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι προφεστιβαλικές όπως η συναυλία του Γιώργου Χατζηνάσιου στις 1 Σεπτεμβρίου, ενώ νωρίτερα στις 26 Αυγούστου συναυλία με την κ. Κλεονίκη Δεμίρη με παραδοσιακά τραγούδια και "αρώματα" από την Μεσόγειο και την Νότια Αμερική, με το συγκρότημα Kulamacus The Band στο λιμάνι της Πέρδικας στις 8 Σεπτεμβρίου, την Εστουδιαντίνα της Αίγινας στις 9 Σεπτεμβρίου στην Παλαιά Προβλήτα και συναυλία αφιερωμένη στον Μάνο Λοΐζο από τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων: Αγίων Ασωμάτων, Βαθέος, Κυψέλης στον ίδιο χώρο την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου.

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει πολλές ακόμη κεντρικές συναυλίες όπως αυτή της Νάσιας Κονιτοπούλου στην έναρξη στις 14 Σεπτεμβρίου και του Κώστα Χατζή το βράδυ του Σαββάτου 15 Σεπτεμβρίου, αλλά και για πιο ροκ ακούσματα με το συγκρότημα The Good Fella's Band την πρώτη ημέρα του φεστιβάλ.

Ο ηθοποιός Γιώργος Καπουτζίδης παρουσιάζει δύο εκδηλώσεις του φεστιβάλ. Μία κεντρική την βραδιά του Σαββάτου 16 και την τελετή λήξης στις 17 Σεπτεμβρίου. Σημαντική και φέτος η παρουσία της Λέσχης Αρχιζαχαροπλαστών Ελλάδος που παρουσιάζουν διαγωνισμό μαγειρικής με θέμα: "Σιροπιαστά με Φιστίκι Αιγίνης" και μία ακόμη με θέμα: "Το Φιστίκι στα γλυκά του".

Η παιδική ψυχαγωγία έχει κεντρικό ρόλο στο φεστιβάλ με πολλές δράσεις, παιχνίδια, αθλήματα ακόμη και παιδική γαστρονομία.

Βέβαια, όπως σημαντική θέση στο φεστιβάλ θα έχει η "Διαδρομή των καλλιτεχνών", αλλά και η γενικότερη συμμετοχή πολλών μεγάλων καλλιτεχνών. Το 10ο Φεστιβάλ δίνει μεγάλη έμφαση στη αρχιτεκτονική του νησιού οργανώνοντας σημαντικές εκδηλώσεις, στην λαογραφία με εδικό πρόγραμμα και ανακαλύπτει υπέροχους ξεχασμένους οικισμούς με τον Νεκτάριο Κουκούλη και τις βόλτες που διοργανώνει.

Το κοινό του φεστιβάλ μπορεί να απολαύσει σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος εκθέσεις με έργα της Ειρήνης Βουρλούμη, της Κατερίνας Γιάννακα, της Έλλης Διονυσίου, της Κυριακής Χριστακοπούλου, αλλά και του Σταύρου Ιωάννου, του Νεκτάριου Κοντοβράκη, του Παύλου Σάμιου, του Αλέκου Σπανούδη, του Νεκτάριου Αποσπόρη, του Δημήτρη Πικιώνη, του Παναγιώτη Μαρίνη και του Α. Ασπράκη. Μία από τις εκθέσεις είναι τιμητική για τους: Νικολάου, Καπράλο και Μόραλη.

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από αυτά που θα απολαύσει φέτος το κοινό του φεστιβάλ, αναλυτικά το πρόγραμμα μπορείτε να το δείτε εδώ.

Στις 18 Αυγούστου η ετήσια συγκέντρωση τροφίμων, από το Ίδρυμα της Τράπεζας Τροφίμων και τον Σύλλογο Αίγινας Εθελοντής.


Για μία ακόμη χρονιά, είναι η πέμπτη, το Ίδρυμα Τράπεζα Τροφίμων για την Καταπολέμηση της Πείνας και ο Σύλλογος "Αίγινα Εθελοντής", θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 18 Αυγούστου, την εθελοντική δράση για τη συγκέντρωση τροφίμων σε super markets της Αίγινας. Τα σημεία στα οποία θα γίνει η εθελοντική δράση είναι τα ακόλουθα:

 • Στο Κρητικό στην οδό Καποδιστρίου
 • Στον Κρητικό στις Πολλές Ελιές
 • Στην Κυψέλη στο EXPRESS
 • Στο οπωροπωλείο του Δ. Λαμπαδάριου (Ντελούκας) στην οδό Αφαίας
Για τη σημαντική αυτή δράση μίλησε στο ραδιόφωνο του Aegina Portal, εκ μέρους του συλλόγου ο κ. Λουκάς Μαρτίκας. Η δράση αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς συγκεντρώνεται ένα μεγάλο μέρος της ποσότητας τροφίμων που χρειάζεται στο σύλλογος, για να ενισχύσει τις 160 οικογένειες του νησιού που στηρίζει κάθε μήνα. Οι εθελοντές θα βρίσκονται από νωρίς το πρωί στις εισόδους των καταστημάτων και θα βρίσκοτναι μέχρι το απόγευμα, κατά τις ώρες λειτουργίας τους.

Εκτός από την συγκεκριμένη δράση, ο κ. Λουκάς Μερτίκας αναφέρθηκε στις ανάγκες του συλλόγου σε λάδι, καθώς χρειάζεται 160 λίτρα λάδι τον μήνα και οι ανάγκες του σχεδόν φτάνουν τους δύο τόνους το χρόνο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναφέρθηκε σε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της δράσης του συλλόγου, αφού ο "Αίγινα Εθελοντής" καλύπτει τις ανάγκες 120 παιδιών όλων των ηλικιών. Μάλιστα στις αρχές Σεπτεμβρίου θα "τρέξει" μία δράση στα βιβλιοπωλεία του νησιού για την προμήθεια σχολικών ειδών που θα διατεθούν για τις ανάγκες αυτών των παιδιών.