Table Talk

Εκπομπές από το studio του ραδιοφώντου του Aegina Portal

Η κ. Σίλα Αλεξίου για το ζήτημα της βλάβης του υποθαλάσσιου αγωγού, της ποιότητας του νερού και της υδροδότησης της Αίγινας.

IMG_20240221_122815.jpg
Την κ. Σίλα Αλεξίου, επικεφαλής της Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Μαζί Μπροστά για την Αίγινα», φιλοξένησε σήμερα το ραδιόφωνο του Aegina Portal, σε μία συζήτηση για τα ζητήματα του υποθαλάσσιου αγωγού, της ποιότητας του νερού και της υδροδότησης της Αίγινας.


Aegina Portal: 
Θα ήθελα καταρχάς να μου σχολιάσετε το γεγονός των διαφορετικών θέσεων της Περιφέρειας και του Δήμου Αίγινας, αναφορικά με τα αίτια της ζημιάς. Η Περιφέρεια είπε από την αρχή, μέσω του κυρίου Χαρδαλιά, ότι πρόκειται για δολιοφθορά, ο δήμος της Αίγινας κράτησε μια στάση με την οποία περίμενε δει τι ακριβώς συμβαίνει. Αυτή τη στάση νομίζω κρατήσατε κι εσείς, ήταν μια στάση αναμονής, σ' ένα έργο που υλοποιείται με τη  συνεργασία των δύο φορέων. Για να είμαι ακριβής, έχουν και οι δύο αρμοδιότητες.

Σίλα Αλεξίου: Και οι δύο έχουν και θα έπρεπε η συνεργασία να είναι πιο στενή, γιατί και εγώ αυτό διαπιστώνω, ότι υπάρχει μία διάσταση απόψεων, θέσεων, δεν ξέρω τι ακριβώς. Ο κύριος Χαρδαλιάς, η αλήθεια είναι, ότι βιάστηκε να συμπεράνει ότι επρόκειτο περί δολιοφθοράς. Η έρευνα μέχρι τότε, η αυτοψία, είχε γίνει από τον ίδιο τον κατασκευαστή, ο οποίος έβγαινε στα κανάλια μάς έδειχνε κάποια πλάνα και τα ερμήνευε ως δολιοφθορά. Οι πιο ειδικοί που τα είδαν από την αρχή, είπαν ότι δεν φαίνεται για δολιοφθορά, δεν φαίνεται να έχει εκραγεί εκεί κάποιος μηχανισμός, γιατί η εικόνα θα ήταν τελείως διαφορετική. Τελικά, αποδείχθηκε ότι δεν ήταν εκρηκτικός μηχανισμός, ωστόσο ο κύριος Χαρδαλιάς είχε υποβάλει τη μηνυτήρια αναφορά και μάλιστα κινητοποιήθηκαν τότε και όλα τα κανάλια, όταν δήλωσε ότι πρόκειται περί δολιοφθοράς, γιατί όσο να ‘ναι είναι λίγο πιο πιασάρικο θέμα όπως λέμε στη γλώσσα τη δημοσιογραφική.

Aegina Portal:  Και σοβαρό.

Σίλα Αλεξίου:  Και σοβαρό, βεβαίως, διότι δεν ξέρεις από που προέρχεται.

Aegina Portal:  Ήταν η ίδια περίοδος που υπήρχε το ζήτημα της δολιοφθοράς στον αγωγό του ρεύματος όποτε ναι, ήταν πιασάρικο.

Σίλα Αλεξίου:  Τελικά όμως διαπιστώθηκε, από ό,τι φαίνεται και από το Λιμεναρχείο Πειραιά, δεν είναι δολιοφθορά, καθυστερεί όμως η αποκατάσταση.

Aegina Portal:  Μήπως τελικά, αυτή η μεγάλη δημοσιότητα που πήρε με τις δηλώσεις Χαρδαλιά - πήγε στον τόπο, εκεί κοντά στη Σαλαμίνα έκανε εκεί δηλώσεις- μήπως αυτό έφερε καθυστέρηση στην επισκευή του αγωγού. Και εσείς έχετε και μεγάλη εμπειρία στο θέμα του δικαστικού ρεπορτάζ, γνωρίζετε πολύ καλύτερα τις διαδικασίες από εμάς, ενδέχεται κάτι τέτοιο; ποια είναι η εκτίμησή σας;

Σίλα Αλεξίου:  Κοιτάξτε, αν ο αρμόδιος εισαγγελέας διενεργεί την έρευνα, έχει πάρει καταθέσεις και έχει πειστεί ότι πρόκειται περί τεχνικής βλάβης, δεν νομίζω ότι εμποδίζει το πόρισμά του. Αυτό που έχει σημασία όμως, είναι ότι όλες οι διαδικασίες οι δικαστικές, όπως ξέρουμε όλοι πολύ καλά, καθυστερούν πολύ. Είναι χρονοβόρες, πρέπει να καθαρογραφτεί το πόρισμα. Αυτό μπορεί να πάρει χρόνο. Δηλαδή αν περιμένουμε να ολοκληρωθεί για να ξεκινήσουν οι εργασίες, χάνουμε πάρα πολύ χρόνο.

Aegina Portal:  Αυτός ο χρόνος ορίστηκε αρχικά από το δήμο της Αίγινας γύρω στο μήνα, από τον κύριο Χαρδαλιά, νομίζω, γύρω στο τρίμηνο. Εσάς η εκτίμησή σας ποια είναι; γιατί τώρα βάζετε και το ζήτημα των διαδικασιών που αφορά τις ελληνικές αρχές, άρα μπορεί να είναι μεγαλύτερο του μηνός;

Σίλα Αλεξίου:  O μήνας ήδη συμπληρώθηκε, γιατί ο δήμαρχος είχε πει από την αρχή - αρχή - που ακόμη δεν ξέραμε περί τίνος επρόκειτο, απλώς ξέραμε ότι είχε σταματήσει η υδροδότηση της Αίγινας - είχε πει ένα μήνα. Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο το επανέλαβε. Mάλιστα όταν ρωτήθηκε αν εννοεί ένα μήνα από τώρα, είπε “όχι, από την αρχή”. Απέμεναν όταν μας το είπε περίπου 10 μέρες. Πίστευε, όπως είπε, ότι σ' αυτές τις 10 μέρες θα αποκατασταθεί η βλάβη, έστω προσωρινά, για να συνεχίσει να έρχεται το νερό και μετά να γίνουν  οι εργασίες, έτσι πιο εμπεριστατωμένα και αρτιότερα. Όμως μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα.

Aegina Portal:  Μία παρένθεση, γνωρίζετε για ποιο λόγο είπε ο κύριος δήμαρχος, ότι θα υπάρξει μια, αρχικά, προσωρινή επισκευή του αγωγού και για ποιο λόγο δεν θα είναι από την αρχή, έχετε μιλήσει γι’ αυτό;

Σίλα Αλεξίου:  Δεν το ξέρω γιατί ο κύριος δήμαρχος λέει ότι μιλάει με τον κατασκευαστή, με τον κύριο Κωνσταντινίδη. Προφανώς από ‘κει είναι οι πληροφορίες του, εγώ δεν είμαι τεχνικός και δεν θέλω να υπεισέρχομαι έτσι με λεπτομέρειες, σε τέτοια θέματα, είναι παρακινδυνευμένο.

Aegina Portal:  Κάπου μέσα στην σύμβαση που έχει υπογράψει ο Δήμος Αίγινας με την Περιφέρεια, λέει ότι ο ανάδοχος έχει την υποχρέωση άμεσης αποκατάσταση βλαβών. Άμεση σημαίνει ότι πάω τώρα και το φτιάχνω. Βλέπουμε όμως ότι αυτό το “άμεση” δεν ορίζεται με κάποιο τρόπο, ειδικά στην περίπτωση που κάποια άλλη αρχή όπως μια δικαστική αρχή, εισαγγελική αρχή, θα πρέπει να βγάλει ένα πόρισμα και θα πρέπει να σταματήσει μία διαδικασία. Αυτό το “άμεση”  δημιουργεί και σε εσάς ένα ερώτημα όσο αφορά την ουσία του, δηλαδή τι σημαίνει “άμεση”, γιατί έχουν δεσμευτεί τα δύο μέρη.

Σίλα Αλεξίου:  Εγώ θα το ερμήνευα ως εξής. Από τη στιγμή που διαπιστώνονται τα αίτια, γιατί δεν μπορείς να αλλοιώσεις το χώρο του εγκλήματος (ας πούμε) από τη στιγμή που διαπιστώνονται θα έπρεπε αμέσως να ξεκινήσει η αποκατάσταση και τα υπόλοιπα να τα βρουν στην πορεία. Δηλαδή, ποιος θα πληρώσει, γιατί είναι το θέμα όλο, ποιος θα αποκαταστήσει οικονομικά της ζημιά.

Aegina Portal:  Έχετε εικόνα της βλάβης, όταν λέω εικόνα εννοώ φωτογραφία, βιντεολιπτικό υλικό. Έχετε δει πως είναι; 

Σίλα Αλεξίου: Όχι δεν έχω. Έχω δει αυτά που έδειχνε ο κύριος Κωνσταντινίδης και από ότι ακούω πρόκειται για μια βλάβη σε ένωση. Αυτό βέβαια μας ανησυχεί ακόμη περισσότερο.


Aegina Portal:  Ο κύριος Κωνσταντινίδης που το έδειχνε;

Σίλα Αλεξίου:  Στα κανάλια, στην αρχή, θα το είδατε, γιατί βγήκε σε πολλά κανάλια ο ίδιος και εξηγούσε δείχνοντας εικόνα που είχε από το βυθό, από το σημείο, όπου ήταν και ένα βαθούλωμα και έλεγε ότι εκεί έχει εκραγεί ο μηχανισμός. Δεν φαινόταν για βαθούλωμα από έκρηξη αυτό.

Aegina Portal:  Αυτό το υλικό όμως, θα έπρεπε να έχει δοθεί από το κύριο δήμαρχο, φαντάζομαι, στο δημοτικό συμβούλιο να έχει μία άποψη και σε εμάς στα μέσα, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.

Σίλα Αλεξίου:  Όχι. Αυτή την ώρα λοιπόν, μας απασχολούν δύο πράγματα, νομίζω έτσι για να συνοψίσουμε, ο χρόνος αποκατάστασης, αλλά και η ποιότητα το νερού.

Σε άλλο σημείο της συζήτησης η κ. Αλεξίου, η οποία έχει πολύ μεγάλη εμπειρία από το δικαστικό ρεπορτάζ, ρωτήθηκε γιατί θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η εισαγγελική έρευνα, να δοθεί το πόρισμα και στη συνέχεια να ξεκινήσουν τα έργα της αποκατάστασης.


Aegina Portal:  Δεν είναι παράλογο να μην ξεκινά η αποκατάσταση, αφού έχουν γίνει δύο αυτοψίες ήδη.

Σίλα Αλεξίου:  Τυπικά δεν είναι παράλογο, γιατί όταν διενεργείται μία έρευνα δικαστική ή εισαγγελική, υποτίθεται ότι περιμένουμε το επίσημο πόρισμα. Αυτή την ώρα όμως το πρόβλημα δεν επιδέχεται τέτοιου είδους τυπικότητες, από τη στιγμή που υπάρχει επίσημο πόρισμα από το Λιμεναρχείο που διαπίστωσε τη ζημιά, το πρόβλημα. Λοιπόν εκεί, θα έπρεπε να ξεκινήσει αποκατάσταση, αυτό που είπα και πριν και τα υπόλοιπα θα τα βρίσκανε στην πορεία. Νομίζω ότι για να γίνει αυτό, την στιγμή που υπάρχει κίνδυνος, σοβαρός κίνδυνος στην υγεία μας, την υγεία των κατοίκων όλων, των ζώων, της Αίγινας και οικονομική επιβάρυνση βεβαίως μεγάλη, θα έπρεπε, με κάποιο τρόπο, να πιεστούν οι αρμόδιοι από το δήμαρχο, γιατί η Αίγινα υφίσταται το πρόβλημα, δεν υφίσταται η Περιφέρεια. Ο δήμαρχος θα πρέπει να πιέσει οπουδήποτε για να λυθεί το ταχύτερο δυνατόν. Δηλαδή εγώ αν ήμουνα στη θέση του  θα έφτανα μέχρι τον πρωθυπουργό.

Aegina Portal:  Είναι απούσα και η κεντρική διοίκηση, είναι αλήθεια, σε αυτή την ιστορία. Δηλαδή δεν είδαμε και κάποια παρέμβαση από κάποιο βουλευτή

Σίλα Αλεξίου:  Όχι

Aegina Portal:Ή από κάποιο ανώτερο στέλεχος της κεντρικής διοίκησης…

Σίλα Αλεξίου:  Κανένας

Aegina Portal:  … να κάνει μία παρέμβαση για ένα έργο, που κακά τα ψέματα είναι πάρα πολύ σημαντικό και είναι και εμβληματικό.


Σίλα Αλεξίου:  Ναι, είναι ένα πρωτοποριακό έργο, ακριβό που ένωσε τώρα την Αίγινα με την Αττική και την υδροδοτεί.

Σε μία επόμενη ερώτηση η κ. Σίλα Αλεξίου ρωτήθηκε για την έλλειψη μελέτης εκτίμησης κινδύνου, καθώς στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, είχε πει ότι ο κύριος Ζορμπάς είναι υπόλογος για τα προβλήματα στην υδροδότηση.

Aegina Portal:  Με φόντο αυτή τη δήλωση, ρωτήθηκε ποια είναι τα σημεία εκείνα εξαιτίας της έλλειψης των οποίων προκύπτει αυτή η καθυστέρηση.

Σίλα Αλεξίου:  Η μελέτη νομίζω θα είχε διευκολύνει τα πράγματα και εφόσον επρόκειτο για μία απόφαση δημοτικού συμβουλίου, όφειλε ο δήμαρχος να τα εφαρμόσει. Δεν την είχε βέβαια ψηφίσει η δική του παράταξη, με εξαίρεση νομίζω τον κύριο Πτερούδη, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία, ήταν απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και μάλιστα για ένα θέμα πολύ σοβαρό για την Αίγινα αν είχε ενεργοποιηθεί, ίσως και τώρα ήταν όλα πιο εύκολα, η εκτίμηση του κινδύνου και η διαχείριση του κινδύνου.

Aegina Portal:  Όσον αφορά την αποκατάσταση του αγωγού ή όσο αφορά την υδροδότηση της Αίγινας  από άλλες πηγές, με άλλο τρόπο;

Σίλα Αλεξίου:  Κι αυτό βέβαια, γιατί κι αυτό θα έπρεπε να το προβλέπουμε. Πρόκειται για έναν αγωγό που έχει πάρα πολλές ενώσεις, αυτό το ξέρουμε, έχει κάθε 12 μέτρα από ότι ακούω, σας ξαναλέω δεν είμαι τεχνικός, γι’ αυτό πάντα κρατάω επιφυλάξεις σ' αυτά τα θέματα, γιατί είναι πολύ εξειδικευμένα, μην κάνουμε ότι τα ξέρουμε όλοι όλα. Αλλά έχει πάρα πολλές ενώσεις, έχει κάθε 12 μέτρα ένωση. Αυτό μας αφήνει να ανησυχούμε, γιατί τώρα κάτι τέτοιο συνέβη προφανώς, αυτό μπορεί να ξανασυμβεί και στο μέλλον και στο άμεσο μέλλον. Δεν θα έπρεπε να έχουν ληφθεί κάποια μέτρα; και για την υδροδότηση που είπατε, αλλά και για την πρόληψη των ζημιών αυτών. ;Eνας επανέλεγχος, ένας τακτικός έλεγχος μάλλον.

Aegina Portal:  “Την ευθύνη για τη φύλαξη του έργου μετά τη διοικητική παραλαβή για τη χρήση και μέχρι την οριστική παραλαβή έχει και ο Κύριος του έργου”, δηλαδή έχει ο δήμος της
Αίγινας. Ο δήμος δεν φαίνεται να έχει κάνει κάποιες κινήσεις, να έχει πάρει κάποιες αποφάσεις σχετικά με την φύλαξη του έργου, δηλαδή την αποτροπή της πρώτης περίπτωσης, που θα μπορούσε να είναι μια δολιοφθορά. Θέλετε να μου το σχολιάσετε αυτό;

Σίλα Αλεξίου:  Nαι και σκεφτείτε από του χρόνου που θα παραληφθεί ολοκληρωτικά το έργο από την Αίγινα,  τι θα γίνει. (σ.σ. η αναφορά στο χρόνο παράδοσης έγινε εκ παραδρομής, η παράδοση του έργου έχει οριστεί για το 2027)

Aegina Portal:  Να πάμε σε ένα άλλο ζήτημα το οποίο το έχετε σηκώσει πάρα πολύ ψηλά, θεωρώ δικαιολογημένα, δηλαδή η υγεία των πολιτών είναι ό,τι πιο σημαντικό και αδιαπραγμάτευτο. Είναι η ποιότητα του νερού, μιλήσατε γι’ αυτό έντονα, κάνετε ερωτήσεις. Τελικά, μετά τις αναλύσεις στείλατε μία επιστολή στον κύριο Χαρδαλιά...

Σίλα Αλεξίου:  Ζητώντας τη διενέργεια αναλύσεων από τη Περιφέρεια, από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας. Δεν έχω πάρει απάντηση.

Aegina Portal:  Αυτό πότε το στείλατε; δηλαδή και εκεί υπάρχει μία καθυστέρηση. 

Σίλα Αλεξίου:  Είπαν ότι έχει προωθηθεί προς επεξεργασία. Το έστειλα την Παρασκευή, την προηγούμενη. Τώρα δηλαδή πόσες μέρες είναι, αλλά ίσως και κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε ήδη να έχουν κινηθεί οι διαδικασίες.

Aegina Portal:  Έστω να λάβετε μια απάντηση, δεν την λάβατε κι αυτή.

Σίλα Αλεξίου:  Γι’ αυτό είπα και στο δήμαρχο, ότι πρέπει και εκείνος να πιέσει, γιατί έχει μεγαλύτερη ισχύ από μένα βέβαια, δήμαρχος είναι, δήμαρχος της Αίγινας, που ζει τώρα αυτό το πρόβλημα, το τόσο σοβαρό.

Aegina Portal:  Με τον κύριο Χαρδαλιά έχετε μιλήσει γι' αυτό ζήτημα;

Σίλα Αλεξίου:  Όχι.

Aegina Portal:  Τον έχετε πάρει τηλέφωνο; Έχετε προσπαθήσει να επικοινωνήσετε μαζί του;

Σίλα Αλεξίου:  Όχι δεν προσπάθησα, να πω την αλήθεια, έστειλα μόνο αυτή την επιστολή

Aegina Portal:  Από την οποία τι προσδοκάτε;

Σίλα Αλεξίου:  Να διενεργηθούν αυτές οι αναλύσεις και για τα βαρέα μέταλλα και για όλα, γιατί εκεί είναι το επικίνδυνο, να ξέρουμε, να ξέρουμε τι κάνουμε, να ξέρουμε την πραγματικότητα. Χθες στη Δημοτική Επιτροπή που το συζητήσαμε το θέμα, το έβαλα εγώ και στον κύριο Ζορμπά, μου είπε ότι διενεργήθηκαν αναλύσεις καινούργιες στην Αίγινα.

Aegina Portal:  Το είπε ο κ. Μούρτζης.

Σίλα Αλεξίου:  Ναι ο κύριος αντιδήμαρχος ύδρευσης και ότι θα τα παίρναμε (σ.σ. τα στοιχεία των αναλύσεων). Μέχρι στιγμής δεν τα έχουμε πάρει. Τις ώρες ακριβώς που το συζητούσαμε, μου είπαν ότι είναι έτοιμες και θα δοθούν στη δημοσιότητα, δεν δόθηκαν, δεν ξέρω γιατί.

Aegina Portal:   Δεν αποκλείεται να γίνει αργότερα. Με τον κύριο Βουτσινά έχετε μιλήσει, τον Αντιπεριφερειάρχη.

Σίλα Αλεξίου:   Με τον κύριο Βουτσινά έχω μιλήσει, είχε έρθει και στην Αίγινα συνοδεύοντας τα νερά. Νομίζω ότι δεν έχει ο ίδιος αρμοδιότητα, την έχει πάρει εξ’ ολοκλήρου ο Περιφερειάρχης, έτσι έχω καταλάβει.

Aegina Portal:  Στο πρώτο Δελτίο Τύπου, νομίζω, που είχατε στείλει έγραφε: “Αν συνέβαινε το Πάσχα ή το καλοκαίρι αναλογίζεται ο κ. Δήμαρχος τις συνέπειες για τους επαγγελματίες, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αίγινας;”. Χτυπάμε ξύλο, αλλά ποιος λέει ότι δεν θα γίνει ξανά το Πάσχα; Τι έχετε να προτείνετε γι’ αυτό;

Aegina Portal:   Κανείς δεν μας το λέει, γιατί σας είπα και αυτές οι πολλές ενώσεις, που εχουν γίνει στον αγωγό στα 14 km δηλαδή, κάθε 12 μέτρα ένωση. Ε, δεν ενέχει κινδύνους ανά πάσα στιγμή; Δεν ξέρουμε ποτέ τι θα συμβεί, γι’ αυτό θέλει μία μελέτη διαχείρισης, γιατί μπορεί να κριθεί κάτι άλλο, κάτι, μια ενίσχυση.

Η επόμενη ερώτηση αφορούσε το ζήτημα τις διάθεσης εκθέσεων - εγγράφων, από τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου οι δημοτικοί σύμβουλοι να έχουν γνώση για τι συμβαίνει και τι διαδικασίες ακολουθήθηκαν, ώστε να μπορούν και να έχουν μία όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη εικόνα γίνεται, ώστε να λάβουν αποφάσεις και να κάνουν προτάσεις, γι’ αυτό καθώς και άλλα σημαντικά ζητήματα.

Το θέμα είναι αν θα τις πάρω, απαντά η κ. Αλεξίου και συνεχίζει: να τις ζητήσω, αλλά πολλές φορές μας λένε ότι δεν υπάρχουν εδώ στην Αίγινα, ότι δεν υπάρχουν στην Τεχνική Υπηρεσία. Ακόμη και η Τεχνική Προσφορά,  που το είχατε βάλει και εσείς το θέμα, την έχω ζητήσει και από την Περιφέρεια. Και από εκεί δεν το πήρα. Ούτε που πήρα απάντηση. Το έχω ζητήσει και από εκεί.

Σε άλλο σημείο η κ. Αλεξίου είπε για το ίδιο θέμα ότι: Πρέπει να κατοχυρωθούμε και ο δήμος να κατοχυρωθεί με όλα αυτά τα έγγραφα και να λάβει τα μέτρα του, διότι πολύ γρήγορα θα πρέπει να αναλάβει όλες τις ευθύνες. Τι θα γίνει τότε;

Τέλος, η κ Αλεξίου ρωτήθηκε εάν έχει εντοπίσει παραλείψεις στο έργο του υποθαλάσσιου αγωγού, συνολικά.

Aegina Portal:   Ίσως το ότι δεν έχει προβλεφθεί εναλλακτική λύση, σε περίπτωση όπως τώρα, ζημιάς ή διακοπής της υδροδότησης της Αίγινας για οποιοδήποτε λόγο. Θα έπρεπε να υπάρχει κάτι, να έχει προβλεφθεί ή τουλάχιστον ας γίνει τώρα, ποτέ δεν είναι αργά, γιατί είπαμε ότι οι βλάβες δεν μας προειδοποιούν, μπορεί να  συμβεί αύριο, μεθαύριο. Αυτή η εμπειρία η τωρινή θα πρέπει να μας διδάξει, πολλά γιατί έχει μεγάλη διάρκεια και πολλές επιπτώσεις όπως είπαμε.

Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση, η κ. Σίλα Αλεξίου είπε:

Αυτό που θέλω να πω, είναι ότι σ' αυτή την περίπτωση δεν πρέπει να υπάρχει διαμάχη στο Δήμο μεταξύ των παρατάξεων. Δηλαδή πρέπει να είμαστε όλοι ένα και να προσπαθήσουμε για το καλύτερο. Να προσπαθήσουμε για την αποκατάσταση, για την καλή ποιότητα του νερού, να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο. Εγώ είμαι διατεθειμένη να βοηθήσω όπως μπορώ. Δεν το βλέπω καθόλου αντιπολιτευτικά, καθόλου, γιατί είναι ένα θέμα σοβαρό, που μας αφορά όλους, αφορά όλους τους κατοίκους της Αίγινας τους επαγγελματίες και νομίζω ότι πρέπει όλοι να βοηθήσουμε όσο μπορούμε, να πιέσουμε δηλαδή, γιατί αυτή την ώρα μόνο αυτό μας μένει να πιέσουμε για τις λύσεις.

Ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς για τον υποθαλάσσιο αγωγό και την ποιότητα του νερού στην Αίγινα.

zorbas-agogos.jpg

Τον δήμαρχο Αίγινας κ. Γιάννη Ζορμπά φιλοξένησε σήμερα το πρωί το ραδιόφωνο του Aegina Portal, σε μία ενημερωτική συζήτηση, για τις τελευταίες εξελίξεις στα ζητήματα του υποθαλάσσιου αγωγού και της ποιότητας νερού της Αίγινας. 

Aegina Portal: Θα κάνουμε μία σύντομη συζήτηση, γιατί υπάρχουν εξελίξεις στο ζήτημα του υποθαλάσσιου αγωγού, αλλά και κάποια ερωτήματα που προέκυψαν, μετά την ανακοίνωση που κάνατε στο δημοτικό συμβούλιο την Τετάρτη. Καταρχάς υπάρχει κάποια εξέλιξη στο ζήτημα του αγωγού, κάποια επικοινωνία με εκπρόσωπο του αναδόχου του έργου;

Γιάννης Ζορμπάς: Βεβαίως, υπάρχει καθημερινή επικοινωνία με τον ίδιο τον κύριο Δημήτρη Κωνσταντινίδη, ο οποίος είναι και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Κωνσταντινίδης Ανώνυμη Τεχνική Εταιρεία. Ο κύριος Κωνσταντινίδης έχει έτοιμο το συνεργείο. Είναι να πάει ανά πάσα στιγμή στο σημείο να καταδυθούν με έμπειρους δύτες, που μπορούν να κάνουν αυτή την εργασία και να αποκαταστήσουν το πρόβλημα του αγωγού. Αυτό που περιμένουμε είναι επειδή έχει οριστεί δικαστικός πραγματογνώμονας από την Εισαγγελία Πειραιά και σε συνεργασία με τις λιμενικές αρχές να έχουν προχωρήσει, έτσι ώστε οι διαδικασίες και τα πορίσματα και να δοθεί το πράσινο φως και η εντολή προς τον κύριο Κωνσταντινίδη στο να αποκατασταθεί η βλάβη το αγωγού.

Aegina Portal:   Με ποιο τρόπο, αν γνωρίζετε βέβαια, συνδέεται η εισαγγελική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη με την αποκατάσταση του αγωγού;

Γιάννης Ζορμπάς:  Εμπλέκεται διότι ενεπλάκησαν οι λιμενικές αρχές, καταδύθηκαν στο σημείο, καταδύθηκε στο σημείο η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος, έχει οριστεί όπως σας είπα δικαστικός πραγματογνώμονας, οπότε τουλάχιστον περιμένουνε μια απάντηση, ότι οι έρευνες έχουν ολοκληρωθεί.

Aegina Portal:   Άρα η καθυστέρηση, γιατί αυτή τη στιγμή μιλάμε για μία καθυστέρηση. Σήμερα έχει πολύ καλό καιρό, θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς, ότι είναι μία καλή μέρα για να δουλέψει το συνεργείο εκεί. Άρα για την καθυστέρηση αυτή δεν ευθύνεται ούτε ο Δήμος Αίγινας, ούτε ο ανάδοχος του έργου, από όσο καταλαβαίνω, αλλά είναι διαδικαστικό ζήτημα που προκύπτει από…

Γιάννης Ζορμπάς:  Ακριβώς και πιστεύουμε εντός πολύ λίγων ημερών να έχει αυτό το πρόβλημα διευθετηθεί και να δοθεί εντολή για την αποκατάσταση.

Aegina Portal:   Η πρώτη ερώτηση που προκύπτει μετά την ανακοίνωση που κάνατε στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι για ποιο λόγο δεν έγινε αυτή η περίφημη σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη;

Γιάννης Ζορμπάς:  Μπορεί να άλλαξε το πρόγραμμα, να έτυχε κάτι στον Περιφερειάρχη, δεν το γνωρίζω, να σας πω για ποιο λόγο ακριβώς.

Aegina Portal:   Δηλαδή δεν σας ενημέρωσε, γιατί είναι σημαντικό.

Γιάννης Ζορμπάς:  Μας ενημέρωσε ότι δεν θα γίνει η σύσκεψη αυτή, γιατί κάτι άλλο προέκυψε. Δεν είναι ρώτησα λεπτομέρειες.

Aegina Portal:   Έχει καθοριστεί μία επόμενη σύσκεψη;

Γιάννης Ζορμπάς:  Αυτό επιδιώκουμε, να γίνει μια επόμενη σύσκεψη μέσα στην εβδομάδα, έτσι ώστε να γίνει και ένας ενιαίος προγραμματισμός για τις επόμενες ημέρες.

Aegina Portal:   Την επόμενη μέρα της ανακοίνωσης, που κάνατε στο δημοτικό συμβούλιο, υπήρξε ένα δημοσίευμα της “Καθημερινής” το οποίο προσέθεσε κάποια καινούργια στοιχεία και θα ήθελα, αν γνωρίζετε σχετικά, να επιβεβαιώσετε το δημοσίευμα ή όχι. Λέει λοιπόν, ότι προέρχεται από αστοχία στη ραφή αγωγού. Εκεί δηλαδή που ενώνονται.

Γιάννης Ζορμπάς:  Εμένα οι πληροφορίες μου κύριε Στριγάρη δεν λένε κάτι τέτοιο, θα το γνωρίζουμε προφανώς στις επόμενες μέρες εάν πρόκειται για ένωση, εάν πρόκειται για κάτι άλλο. Οι  πληροφορίες μου αυτή τη στιγμή δεν δηλώνουν κάτι τέτοιο.

Aegina Portal:   Ο κύριος Κωνσταντινίδης έχει επικοινωνήσει επίσημα με το Δήμο για να κάνει κάποια ενημέρωση, δηλαδή έχει επικοινωνήσει με κάποιο έγγραφο;

Γιάννης Ζορμπάς:  Έχει επικοινωνήσει με την Περιφέρεια, επίσης έχει απαντήσει η Περιφέρεια, έχει δηλώσει με ποιο τρόπο προκρίνει να γίνει η επισκευή. Απ' ότι αντιλαμβάνομαι υπάρχει ευθυγραμμία των δύο τμημάτων, δηλαδή εκεί που κόπηκε ο αγωγός, όποτε συνεπώς, θα είναι και ίσως λίγο, τρόπον τινά, πιο εύκολη η αποκατάσταση. Έχει δηλώσει τον τρόπο που θα το επισκευάσει, έχουν ζητηθεί κάποιες επιπλέον διευκρινίσεις από την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας Νήσων και αναμένουμε όπως σας είπα και προηγουμένως, ότι θα περιμένουμε την έγκριση των ερευνητικών αρχών, των εισαγγελικών αρχών να μας δώσουνε..

Aegina Portal:   Όσων εμπλέκονται τέλος πάντων στην έρευνα. Προκειμένου να ξεκινήσετε.

Γιάννης Ζορμπάς:  Ακριβώς.

Aegina Portal:   Κάτι που κράτησα από την ενημέρωση που κάνατε στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι το πώς έγινε αυτή η βλάβη και επειδή γνωρίζω ότι μιλάτε με τον κύριο Κωνσταντινίδη, αν σας έχει εκφράσει κάποια άποψη, κάποια θέση για το πώς προέκυψε αυτή η βλάβη, δηλαδή πως σταμάτησε να λειτουργεί ο αγωγός, πως δημιουργήθηκε αυτή η τομή.

Γιάννης Ζορμπάς:  Αυτό δεν μου το έχει πει, απ’ ότι γνωρίζω έχει διορίσει, έχει ορίσει και εκείνος από τη μεριά του τεχνικό σύμβουλο για το συγκεκριμένο συμβάν. Πιστεύω ότι στην επικείμενη σύσκεψη ότι θα δοθούν και αυτές οι απαντήσεις.

Aegina Portal:   Σε αυτό που είπατε μόλις τώρα αναφέρεται και το δημοσίευμα της “Καθημερινής” και λέει ότι: “Η κατασκευάστρια εταιρεία τηρεί στάση αναμονής, μεταξύ άλλων, διότι έχει διορίσει τεχνικό σύμβουλο, ο οποίος εμμένει στην εκδοχή της δολιοφθοράς με χρήση βόμβας”. Ισχύει αυτό;

Γιάννης Ζορμπάς:  Αυτό εδώ όχι δεν το γνωρίζω. Αυτό είναι ένα δημοσίευμα που αναφέρεστε και δεν γνωρίζω και την πηγή του.

Aegina Portal:   Για να πω την αλήθεια είναι το μοναδικό δημοσίευμα, επειδή παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή των κεντρικό Τύπο, το οποίο διαφοροποιείται από το δελτίο τύπου και τη στάση του περιφερειάρχη κυρίου Χαρδαλιά στις 2 Φεβρουαρίου.

Γιάννης Ζορμπάς:  Αυτό εγώ δεν μπορώ να το σχολιάσω, ούτε να το κρίνω, ούτε ποιες είναι οι πληροφορίες τους ή από ποια συμπεράσματα προφανώς εκφράζουν, αυτό που γνωρίζω είναι ότι οι μέχρι τώρα πληροφορίες, είναι ότι δεν έχουν κάποια ίχνη ότι πρόκειται για εκρηκτικό μηχανισμό.

Aegina Portal:   Ο δήμος της Αίγινας κράτησε από την αρχή μία συνετή στάση, ως Κύριος του έργου και νομίζω ότι αυτό σας τιμά και εσάς και ως διοίκηση, αλλά και το δημοτικό συμβούλιο. Δεν υπήρξαν εξάρσεις, φωνές, ερωτήσεις υπήρξαν και πολύ δικαιολογημένα. Συζητήσατε με τον κύριο Χαρδαλιά αυτή τη διαφορά των απόψεων, την διαφορά των θέσεων.

Γιάννης Ζορμπάς:  Αυτό κύριε Στριγάρη δεν το έχω συζητήσει. Ξέρετε η κάθε Αρχή, η κάθε διοικητική αρχή, να το πω έτσι, κάνει τις δικές σας εκτιμήσεις. Ίσως υπήρχαν κάποιες άλλες πληροφορίες προς την Περιφερειακή Αρχή, δεν μπορώ να το κρίνω και δεν έχουμε μπει σ' αυτή την συζήτηση.

Aegina Portal:   Θα σας πω γιατί σας το ρωτάω, ο Σαράντης Ευσταθόπουλος έκανε ένα δημοσίευμα στο Aegina Portal, ουσιαστικά πρόκειται για ένα δημοσίευμα του Fox News, από τις μεγαλύτερες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και μέσα στην Αμερική, στο οποίο αναρωτιέται αν αυτή η πληροφορία, μπορεί να επηρεάσει το τουριστικό προϊόν, μπορεί να δημιουργήσει δηλαδή αλλά θέματα στην Αίγινα.

Γιάννης Ζορμπάς:  Ή μια ανασφάλεια στους επισκέπτες. Φρονώ ότι δεν μπορεί να δημιουργήσει καμία ανασφάλεια. Το νησί της Αίγινας, από ό,τι βλέπουμε, αν δείτε και εσείς σήμερα, με μια τέτοια ηλιόλουστη μέρα και χθες, έχει πάρα πολλούς επισκέπτες, έχει πολύ κόσμο, δεν νομίζω ότι θα επηρεάσει το τουριστικό προϊόν. Αυτή είναι η δική μου εκτίμηση.

Aegina Portal:   Αυτά είναι πράγματα που τα βλέπουμε στη συνέχεια.

Γιάννης Ζορμπάς:  Αυτή είναι και η δική μου εκτίμηση κ. Στριγάρη. Γενικότερα και συζητήσεις μου που κάνω με επαγγελματίες, τόσο της εστίασης, αλλά και της φιλοξενίας αναμένουν και εκείνοι μία πάρα πολύ καλή τουριστική περίοδο που θα έρθει.

Aegina Portal:   Το ‘22 το καλοκαίρι, και εκεί είσαστε πολύ προσεκτικός, οφείλω να πω, τηρήσατε μία γραμμή χαμηλών τόνων, προκειμένου να δείτε από πού προέρχεται η βλάβη. Αλλά το καλοκαίρι του ‘22 είδαμε ότι η βλάβη επισκευάστηκε σε δύο δόσεις.

Γιάννης Ζορμπάς:  Ακριβώς, ήταν μία προσωρινή αποκατάσταση και ήρθε και η τελική επισκευή. Το ίδιο θα γίνει και εδώ, δηλαδή θα γίνει μια προσπάθεια προσωρινής αποκατάστασης και στη συνέχεια θα γίνει η οριστική του αποκατάσταση με βέβαια αποτελέσματα.

Aegina Portal:   Από όσο θυμάμαι υπήρχε μία καθυστέρηση στο καλοκαίρι και έγινε σε δύο φάσεις αυτή επιδιόρθωση διότι δεν υπήρχαν τα υλικά. Τα υλικά αυτά, για το τσεμπέρι όπως είπαν οι τεχνικά που χρησιμοποιήθηκε, ήρθαν αρκετά αργότερα.

Γιάννης Ζορμπάς:  Ίσως πρόκειται για εξειδικευμένα υλικά και ειδικά υλικά,  κατασκευαστικά να το πω, τα οποία ήρθαν από το εξωτερικό, υπήρξε μία καθυστέρηση εκεί. Ίσως και αυτή η αίσθηση, ότι έστω και επειδή είχε αποκατασταθεί προσωρινά, ίσως δεν έγινε και η ανάλογη επίσπευση στο να γίνει και η οριστική αποκατάσταση. Δεν ξέρω αν με αντιλαμβάνεστε.

Aegina Portal:   Γνωρίζετε εάν αυτή τη στιγμή ο κατασκευαστής, έχει αυτά τα υλικά ή αυτόν τον εξοπλισμό που απαιτείται προκειμένου να μην υπάρξει αυτή η καθυστέρηση.

Γιάννης Ζορμπάς:  Αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι έτοιμος να επέμβει και να κάνει αυτή την προσπάθεια της προσωρινής αποκατάστασης.

Aegina Portal:   Μου το είπατε και προηγουμένως ότι δηλαδή γνωρίζει τον τρόπο με το οποίο θα κάνει την αποκατάσταση.

Γιάννης Ζορμπάς:  Ακριβώς. Προφανώς και έχει και τα υλικά και τα απαραίτητα εξαρτήματα που απαιτούνται

Aegina Portal:   Στο Δημοτικό Συμβούλιο η κυρία Σίλα Αλεξίου είπε ότι είσαστε υπόλογος για το ζήτημα, ότι δεν έγινε αυτή η περίφημη μελέτη εκτίμησης κινδύνου και άρα βρισκόμαστε σε μεγάλη καθυστέρηση και ό,τι αυτό συνεπάγεται. Εσείς απαντήσετε από την πλευρά σας, ότι δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε μία μελέτη εκτίμησης κινδύνου, γιατί υπάρχει η μέθοδος του κατασκευαστή, υπάρχει ένα εγχειρίδιο, υπάρχει μία τεχνική μελέτη η οποία είναι έτοιμη, η οποία προβλέπει όλους τους κινδύνους. Να σας ρωτήσω, αυτό σημαίνει ότι δεν θα κάνουμε μελέτη εκτίμηση κινδύνου ή θα γίνει αργότερα;

Γιάννης Ζορμπάς:  Aυτό που εκτιμούμε εμείς, ως δημοτική αρχή, είναι ότι θα πρέπει να να πάμε σε εναλλακτικά σενάρια, αν έχουμε τέτοια προβλήματα. Όπως ακούστηκε στους δημοτικό συμβούλιο, παραδείγματος χάριν,  είναι η αφαλάτωση των γεωτρήσεων, ένα προσωρινό μέτρο, είναι στο πρόγραμμα η δημιουργία της λιμνοδεξαμενής, της υδατοδεξαμενής.  Αυτές είναι οι λύσεις, ότι θα πρέπει να γίνει μία αναζήτηση και μία επιδίωξη, έτσι ώστε να αναζητηθούν οι πρόσφορες λύσεις. Σίγουρα πρέπει να γίνει.

Aegina Portal:   Και πάμε και στο δεύτερο κομμάτι όλης αυτής της περιπέτειας που ζει η Αίγινα, που είναι η ποιότητα του νερού, δηλαδή όπως είπατε και εσείς είναι οι γεωτρήσεις στις οποίες είχε κάνει μια μεγάλη προεργασία ο δήμος της Αίγινας, ήδη από την αρχή, φάνηκε τώρα, χρησιμοποιούνται. Ο κύριος Φώτης Πούντος, ο δημοτικός σύμβουλος, ζήτησε - το έκανε και η κυρία Σίλα Αλεξίου - και εμείς το είδαμε αυτό το θέμα, κάθε φορά που βγαίνουν οι αναλύσεις από την επόπτη δημόσιας υγείας, κατευθείαν κάνουμε repost τις αναλύσεις. Εκεί, φαίνεται ότι οι αναλύσεις είναι πολύ μεγάλες, υπάρχει δηλαδή ένα εύρος δεδομένων, μεγάλες χημικές αναλύσεις, που τώρα δεν υπάρχουν. Ο κύριος Πούντος σας ζήτησε,  λοιπόν, για ποιο λόγο δεν συμβαίνει αυτό και ο κύριος Πουλάκης, ως πολίτης (σ.σ. είναι ιατρός).

Γιάννης Ζορμπάς:  Να είναι επιπλέον αναλύσεις; Νομίζω έχουν γίνει και σε μέταλλα και σε ιχνοστοιχεία. Από εκεί και πέρα όμως αυτό που ο εμφανίζει το νερό και ιδιαίτερα στη Δημοτική Κοινότητα Μεσαγρού είναι μεγάλη αγωγιμότητα. Παρόλα αυτά, όμως, δεν το καθιστά επικίνδυνο όσον αφορά το νερό για οικιακή χρήση.

Aegina Portal:   Προτίθεστε οι επόμενες που θα βγάλετε στη δημοσιότητα να περιέχουν και αυτά τα στοιχεία;

Γιάννης Ζορμπάς:  Δεν το γνωρίζω να σας το απαντήσω αυτή τη στιγμή, αλλά έχω μιλήσει και με τους χημικούς από το εργαστήριο και με έχουν διαβεβαιώσει και εκείνοι με τη σειρά τους, ότι το νερό είναι κατάλληλο προς οικιακή χρήση παρόλο που, επαναλαμβάνω, παρουσιάζει αυτή την μεγάλη αγωγιμότητα. Εγώ κύριε Στριγάρη για να κλείσουμε και την συνομιλία μας, θέλω να ευχαριστήσω από την μεριά μου, καθώς επίσης και όλες τις δημοτικής αρχής, τους πολίτες της Αίγινας που κατανοούν αυτό το ξαφνικό και αιφνίδιο πρόβλημα, που έχει δημιουργηθεί στο νησί και να τους ευχαριστήσω πάρα πολύ για αυτήν την κατανόηση και θα τους προτείνω επίσης, θα μπορέσω να πω με πολύ μεγάλη υποχρέωση και βέβαια ευθύνη, ότι πιστεύω ότι σε πολύ λίγο χρόνο ότι το πρόβλημα θα αποκατασταθεί.

Aegina Portal:   Αυτό ήθελα να σας ρωτήσω, έχετε πει για ένα μήνα, μακάρι να συμβεί αυτό. Και κάτι που σας είχα πει κάτι ιδίαν, αν υπάρχει δυνατότητα, αυτό στη χρήση του νερού, να υπάρχει ένα faq (ερωτήσεις - απαντήσεις) πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτό το νερό. Νομίζω ότι είναι είναι κάτι πολύ απλό, που μπορεί να κάνει ο Δήμος.

Γιάννης Ζορμπάς:  Αυτό όμως δεν θα το κάνω τώρα, αυτή τη στιγμή. Σας είπα ότι είναι για οικιακή χρήση και γενικότερα η ενημέρωση που έχω δεν δηλώνουν κάτι, ότι κάπου απαγορεύεται ή για κάποια άλλη χρήση.

Aegina Portal:   Εν κατακλείδι, ο Δήμος της Αίγινας από αυτή την περιπέτεια τι έχει μάθει;

Γιάννης Ζορμπάς:  Πολλά κύριε Στριγάρη, όλα αυτά σε όλους εμάς στη δημοτική αρχή, αλλά και τα όλα τα μέλη της διοίκησης αποκτούν εμπειρία και όπως και εσείς αναφέρατε είμαστε εγκρατείς, αναζητούμε όλα τα δεδομένα και με συζήτηση στοχεύουμε για τις επόμενες μέρες.

Aegina Portal:   Διαπιστώσατε ελλείψεις;

Γιάννης Ζορμπάς:  Ελλείψεις, δεν θα το έλεγα κύριε Στριγάρη. Από την μεριά του δήμου δεν έχω διαπιστώσει κάποια έλλειψη.

Aegina Portal:   Στο ζήτημα της συνεργασίας με την Περιφέρεια;

Γιάννης Ζορμπάς:  Όχι, δεν έχω διαπιστώσει κάτι,  μια χαρά επικοινωνούμε. Δεν υπάρχει κάτι.

Ο κ. Γιώργος Τσατήρης για το "Δίκτυο Πόλεων Ιωάννης Καποδίστριας", στο πλαίσιο της επετείου της 26ης Ιανουαρίου στην Αίγινα.

tsatiris-radio.jpg
Τον δικηγόρο κ. Γιώργο Τσατήρη φιλοξένησε σήμερα το ραδιόφωνο του Aegina Portal, με την ιδιότητά του ως εκπροσώπου του Δήμου Αίγινας στο "Δίκτυο Πόλεων Ιωάννης Καποδίστριας" και ιδρυτικού μέλους του Δικτύου.


Η συζήτηση ξεκίνησε με την ιδιαίτερη ιστορική αξία της 26ης Ιανουαρίου, ως ημερομηνίας που σηματοδοτεί τη δημιουργία και την έναρξη της λειτουργίας ενός κράτους, με την άφιξη και την ορκωμοσία του Ιωάννη Καποδίστρια στο νησί. Μία ιστορική αξία που αφορά όχι μόνο την Αίγινα, αλλά συνολικά το Ελληνικό Κράτος και την ιστορία του. 

Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα μπορούσε να παραληφθεί η προσφορά του "Δικτύου Πόλεων Ιωάννης Καποδίστριας", ως φορέα, που από το 2007 έχει σημαντική συνεισφορά στην ανάδειξη της κορυφαίας προσωπικότητας του Ιωάννη Καποδίστρια, μέσα από τις διαδρομές των πόλεων που το απαρτίζουν και συνθέτουν το βίο του μεγάλου Κυβερνήτη.  

Πάνω στο χάρτη που αποτυπώνει το δίκτυο των πόλεων, η Αίγινα δεν είναι μία απλή κουκίδα, αλλά ένα κεντρικό ιστορικό σημείο, με βαρύνουσα σημασία, γενέτειρα και πρώτη πρωτεύουσα του Νέου Ελληνικού Κράτους.  

Το Δίκτυο Πόλεων Ιωάννης Καποδίστριας, υποστήριξε όλο αυτό το διάστημα, από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του, την ενίσχυση του ιστορικού - επιστημονικού υπόβαθρου, μέσα από συνέδρια και επιστημονικά φόρουμ, με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων, χωρίς να επιδιώκει - όπως επισήμανε κατ' επανάληψη ο κ. Τσατήρης -  την δημοσιότητα και την προβολή του.  

Ο κ. Τσατήρης, σε σχετικό σημείο της συζήτησης, επισήμανε τις δυσκολίες και το χρόνο που απαιτείται προκειμένου να προετοιμαστεί ένα συνέδριο, όπως αυτό που πραγματοποιήθηκε από το Δίκτυο, τον Απρίλιο του 2022 στο ξενοδοχείο "Δανάη". Στο συνέδριο αυτό συμμετείχαν πανεπιστημιακοί, ιστορικοί και ακαδημαϊκοί, ευρωπαϊκού βεληνεκούς και καταξιωμένοι στο χώρο, όχι μόνο της ιστορίας του 19ου αιώνα, αλλά και ειδικά, στην ιστορία για τον κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια. 

Σε σχετική ερώτηση για την αποτύπωση των εργασιών του συνεδρίου σε μία έκδοση, όπως άλλωστε είχε ανακοινωθεί, ο κ. Τσατήρης είπε ότι αυτή η προσπάθεια προχωρά, ωστόσο απαιτεί εργασία και χρειάζεται χρόνο.

Από το συνέδριο του Δικτύου Πόλεων Ιωάννης Καποδίστριας το 2009, στο ιστορικό κτήριο του Κυβερνείου, οι εκδηλώσεις του οποίου αποτέλεσαν την πρώτη γνωριμία αυτής της πρωτοβουλίας με το κοινό της Αίγινας, το Δίκτυο αποτελεί ένα σταθερό σημείο για την έρευνα και την ανάδειξη των ιστορικών δεδομένων, με κεντρικό πρόσωπο στο νησί τον κ. Γιώργο Τσατήρη. 

"Το δίκτυο βρήκε πάρα πολύ μεγάλη και ουσιαστική υποστήριξη από τη Δημοτική Αρχή της Αίγινας. Ο δήμαρχος Γιάννης Ζορμπάς, πράγματι, έχει βοηθήσει πάρα πολύ, με απλό τρόπο, σιωπηλά - οι δυσκολίες έγκειται στην γραφειοκρατία μόνο, πουθενά αλλού, ο ίδιος τα ξεμπλοκάρει τα πράγματα - και καταφέραμε και κρατήσαμε ζωντανό το δίκτυο", είπε ανάμεσα σε άλλα για την πρόσφατη προεδρεία της Αίγινας, την περίοδο της πανδημίας. 

Ο κ. Γιώργος Τσατήρης θα εκφωνήσει αύριο Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024, τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας στην Μητρόπολη της Αίγινας στις 10.15 το πρωί, η ομιλία θα μεταδοθεί ζωντανά από το ραδιόφωνο του Aegina Portal. 

Το Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024, στις 12.00 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση του "Δικτύου Πόλεων Ιωάννης  Καποδίστριας" στο Παλαιό Δημαρχείο. Σ' αυτή θα λάβουν μέρος οι δήμαρχοι και οι εκπρόσωποι των Καποδιστριακών πόλεων Αίγινας, Κέρκυρας, Ναυπλίου, Αμμοχώστου Κύπρου. Η συνέλευση δεν είναι ανοιχτή για το κοινό.

 

Το "Δίκτυο  Πόλεων Ιωάννης  Καποδίστριας"  έχει προσκαλέσει τον Ομότιμο Καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Χρήστο Λούκο, που με αφετηρία το νέο του βιβλίο, με τίτλο "Βιογραφία του Καποδίστρια", θα μιλήσει σε εκδήλωση του Δήμου Αίγινας στο Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο στις 6 το απόγευμα.

"Όλα θα πάνε καλά". Ο Γιώργος Μπήτρος μιλάει για την καινούργια, χριστουγεννιάτικη νουβέλα του.

1703429548785.jpg

Τον Γιώργο Μπήτρο φιλοξένησε το ραδιόφωνο του Aegina Portal, όπου παρουσίασε την καινούργια, χριστουγεννιάτικη νουβέλα του με τίτλο: "Όλα θα πάνε καλά".


Η έκδοση βιβλίων, με περιεχόμενο, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αφορά τα Χριστούγεννα, είναι μία παράδοση, πια, για τον Γιώργο Μπήτρο. Όπως εξομολογήθηκε, όλα ξεκίνησαν μετά από προτροπή της κ. Φλώρας Αλυφαντή, που τον ενθάρρυνε να συνεχίσει, όταν διάβασε ένα φυλλάδιο που ο ίδιος είχε γράψει το 2008. 

Το καινούργιο βιβλίο είναι μία νουβέλα, 120 σελίδων. Ένα μυθιστόρημα, που θα μπορούσε να είναι χριστουγεννιάτικο. Η πλοκή εξελίσσεται σε ένα κυκλαδονήσι:

"Αναφέρεται σε μία μονογονεϊκή οικογένεια, είναι πάρα πολύ έτσι... όχι δεν θα έλεγα της μόδας, είναι κάτι έτσι, πολύ συνηθισμένο σήμερα, αλλά από την πλευρά του άντρα αυτό δεν είναι το συνηθισμένο", λέει ο Γιώργος Μπήτρος και συνεχίζει:


Ο πρωταγωνιστής της υπόθεσης είναι ο Βαγγέλης Βιδάλης ο οποίος επιστρέφει στο νησί του με το γιο του, που είναι μαθητής της τετάρτης δημοτικού. Επιστρέφει σ’ ένα κυκλαδονήσι μικρό, απ’ το οποίο είχε φύγει όταν ήταν έφηβος και είχε φύγει για το γνωστό λόγο, που φεύγουν οι έφηβοι, θέλεις να ζήσει τη ζωή του, θέλεις να κάνει την επανάσταση του, να ξεφύγει από τον ασφυκτικό κλοιό της επαρχίας και του καθημερινού ελέγχου, ε, και να σπουδάσει ίσως.

Το λέω το "ίσως", γιατί δεν έκανε αυτό για το οποίο έφυγε. Στην αρχή προσπάθησε να δουλέψει, να σταθεί στα πόδια του, μόνος του και τελικά στάθηκε. Έρχεται όμως στο νησί του, γιατί βιώνει έναν χωρισμό, πάρα πολύ άσχημο και γιατί του έχουν προτείνει, ότι πρέπει ο γιος του να αλλάξει παραστάσεις και εικόνες. 


Από 'κει και πέρα, από τη στιγμή που έρχεται στο νησί του και επιστρέψει σ' ένα σπίτι που είναι κλειστό για χρόνια, έρχεται σε επαφή με παλαιούς φίλους, με παλαιούς συμμαθητές. Αλλά βρίσκει κλειστές πόρτες, η μικρή κλειστή συντηρητική κοινωνία του χωριού και το νησιού δεν τον αποδέχεται και μαζί με αυτόν δεν αποδέχονται και τον μικρό του γιό.


Εδώ έχουμε και ένα θέμα που έχει να κάνει με τον bullying και όλα αυτά καθώς πλησιάζουν Χριστούγεννα. Το μικρό παιδί αναπτύσσει μία σχέση με ένα καράβι και χαιρετάει έναν καπετάνιο, ξέρετε στα νησιά - το 'χα δει και εγώ στην Ικαρία αυτό, είναι κάτι το συγκλονιστικό - οι νησιώτες χαιρετάνε τα πλοία κάνοντας καθρεφτάκι, δηλαδή έχουν ένα καθρέφτη, τον βάζουν κόντρα στον ήλιο, τον κουνάνε, τον βλέπει ο καπετάνιος και σφυρίζει.

Αυτό λοιπόν εντυπωσιάζει πάρα πολύ αυτό το μικρό παιδάκι, που είναι ένα παιδάκι της Αθήνας και αναπτύσσει μία από μακριά φιλία με τον καπετάνιο τον οποίο δεν έχει δει ποτέ".


Το εξώφυλλο του βιβλίου προέρχεται από ένα έργο της εικαστικού Ιωάννας Καφίδα. Το έργο λέγεται "Αντίο" και η δημιουργός του το είχε ζωγραφίσει με αφορμή τα προσφυγόπουλα στο Αιγαίο.

Το βιβλίο διατίθεται στο βιβλιοπωλείο "Λυχνάρι". 

Μία ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία της Ομάδας Διατήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αίγινας για την Παλαιά Χώρα.

Με αφορμή την παρουσία του Γιώργου Μπήτρου στο studio, έγινε και μία μικρή συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις της Ομάδας Διατήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αίγινας, της οποίας είναι πρόεδρος. Μάλιστα, παρουσίασε και μία ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία για την Παλαιά Χώρα.

"Σαν Ομάδα μαζί, σε συνεργασία με τη Μητρόπολη, φέραμε, αυτό ακούγεται για πρώτη φορά, ούτε και εσείς το ξέρετε, τον προηγούμενο Μάιο δύο αρχιτέκτονες, όπου περπατήσαμε μαζί και εξέτασαν όλα τα εκκλησάκια της Παλαιοχώρας, με προοπτική να ξεκινήσει κάτι. Οι άνθρωποι αυτοί συνεργάζονται με την "Ελληνική Εταιρεία". 

Ετοιμάσαμε, λοιπόν, ένα φάκελο, τον οποίον τον καταθέσαμε, μαζί με τη Μητρόπολη γιατί χρειαζόταν να ‘ναι και κάποιος μεγάλος φορέας μαζί και συνήθως επειδή εκεί είναι τα εκκλησάκια, πιο κοντινός και συναφής χώρος είναι η Εκκλησία. 

Τον καταθέσαμε, το θέμα έχει συζητηθεί σε συμβούλιο που είχε γίνει το Μάιο, περιμένουμε απάντηση. 


Αυτό όμως το οποίο μας είπανε, είναι ότι και τα ήδη συντηρημένα εκκλησάκια, όπως είναι της Αγίας Κυριακής ή του Αγίου Γεωργίου του Καθολικού, χρειάζονται πάλι στήριξη, χρειάζεται δηλαδή, πάλι να μπει μηχανικός μέσα, να μπουν συντηρητές γιατί έχουν δημιουργηθεί ρωγμές, φθορές. Αν  σκεφτούμε ότι ο Άγιος Γεώργιος ο Καθολικός έχει συντηρηθεί γύρω στο 1999-2000, αν δεν κάνω λάθος, πάλι από την "Ελληνική Εταιρεία" και με χρήματα, η μία εκκλησία από το "Ίδρυμα Λεβέντη" και η άλλη εκκλησία από το "Ίδρυμα Νιάρχου".

Σκοπός λοιπόν αυτής της κίνησης είναι να κατατεθεί ένας φάκελος και να βρεθούν μετά οι μεγάλοι χορηγοί. Ένα άλλο που μας είπανε, είναι λίγο παρήγορο, είναι ότι όλη η έκταση, όλος ο λόφος, δεν είναι και τόσο πολύ μεγάλο έργο. Έχουν κάνει μεγαλύτερα έργα!". 

Η αντιδήμαρχος κ. Μαίρη Κουκούλη για τη συγκέντρωση χριστουγεννιάτικων δώρων, το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου, τις αιτήσεις στις κοινωνικές δομές και τη συναυλία στο Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο.

IMG_20231215_124959-mairi-koukouli.jpg

Το ραδιόφωνο του Aegina Portal φιλοξένησε σήμερα την αντιδήμαρχο κ. Μαίρη Κουκούλη, καθώς το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023, για τέταρτη συνεχή χρονιά, ο Δήμος Αίγινας σε συνεργασία με το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, συμμετέχουν στη δράση του “Όλοι Μαζί Μπορούμε”, μία πανελλαδική πρωτοβουλία, στην οποία φέτος λαμβάνουν μέρος 60 δήμοι της χώρας και αφορά στη συγκέντρωση χριστουγεννιάτικων δώρων. 


Η δράση θα γίνει το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, δίπλα στην ιχθυαγορά, από τις 10.00 το πρωί έως τις 14:00 το μεσημέρι.

“Η ιδέα είναι όλοι μαζί να καταφέρουμε να μαζέψουμε, όσο περισσότερα δώρα γίνεται, για παιδιά δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, γιατί και οι τρεις βαθμίδες έχουν ανάγκη και γιατί έχουμε απ’ όλες ηλικίες παιδιά στις ωφελούμενες οικογένειες, που είναι ήδη και εγγεγραμμένες στο Κοινωνικό Παντοπωλείο”, είπε η κ. Μαίρη Κουκούλη και πρόσθεσε:. “Μ’ αυτή τη δράση λοιπόν και μ' αυτή την προσπάθεια, προσπαθούμε να δώσουμε και εμείς με ακόμη έναν τρόπο, χαρά στους συμπολίτες μας, που έχουν ανάγκη και πόσο, μάλλον, στα παιδιά”.

Σε ένα άλλο πεδίο της Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Αίγινας, η κυρία Κουκούλη υπενθύμισε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο και προσκάλεσε τους ενδιαφερόμενους, υποψήφιους ωφελούμενους, να υποβάλλουν τις σχετικές αιτήσεις μέχρι τις 20/12/2023, ημέρες Δευτέρα - Παρασκευή και ώρες 09:30 π.μ.-14:00 μ.μ.

Μετά από σχετική ερώτηση διευκρίνισε ότι και οι παλιοί ωφελούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση.

Για πρόσθετη ενημέρωση ή σχετικές πληροφορίες:

Κοινωνικό Παντοπωλείο: Βασιλέως Γεωργίου 1, Τ.Κ. 180 10, τηλ: 22970-26982,
e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κοινωνικό Φαρμακείο : Χρήστου Λαδά 1, Τ.Κ. 180 10, τηλ: 22970-28467,
e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Στο πλαίσιο συζήτησης στην Οικονομική Επιτροπή, χθες, για το Κοινωνικό Παντοπωλείο, είπε ότι: “Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Παντοπωλείο εξυπηρετεί ήδη 300 ωφελούμενους και το Κοινωνικό Φαρμακείο γύρω στους 400 αυτή την περίοδο. Δυστυχώς, το λέω με λύπη, διότι ζούμε όλοι τις οικονομικές καταστάσεις τις σημερινές, αντί να μειώνονται ο αριθμός, δυστυχώς αυξάνεται.

Σε άλλο σημείο εξήγησε ότι οι δομές λειτουργούν με χορηγίες, δηλαδή δεν έχουν κάποιο ποσόν που διαχειρίζονται. Λειτουργούν με χορηγίες είτε από ιδιώτες, είτε από φαρμακευτικές εταιρίες, ή από διάφορους φορείς που βοηθούν.

"Είναι όλα με μορφή χορηγίας και από τις δράσεις που κάνει ο δήμος και ιδιώτες, συγκεντρώνονται αγαθά ή φάρμακα που τα πηγαίνουν οι ίδιοι εκεί", είπε η κ. Κουκούλη και συνέχισε: “Αποφασίσαμε ο δήμος να προϋπολογίσει το επόμενο έτος ένα ποσόν, ώστε να μπορεί και εκείνος να αγοράσει προϊόντα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο, δεν λέμε για το Κοινωνικό Φαρμακείο, επειδή είναι ακριβώς φάρμακα και δεν γίνεται, δεν υπάρχει δυνατότητα. Έτσι λοιπόν, ζητήσαμε και απ' τις εργαζόμενες και μας έφεραν μια λίστα, βάσει της εμπειρίας τους ,τι χρειάζονται παραπάνω για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε, όσο μπορούμε περισσότερο τις οικογένειες αυτές”.

Επίσης, στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, μέλος της οποίας είναι και η ίδια, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Φίλιππος Τζίτζης πρότεινε ο δήμος της Αίγινας να διοργανώσει ένα γιορτινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Η πρόταση αν και έτυχε θετικής αποδοχής, δεν μπορεί να υλοποιηθεί φέτος λόγω έλλειψης του χρόνου, που απαιτείται για τις διαδικασίες. Η κ. Μαίρη Κουκούλη έκρινε θετικά την πρόταση και είπε ότι θα υλοποιηθεί του χρόνου.

Τέλος, έκανε αναφορά σε μία συναυλία που θα γίνει την περίοδο των γιορτών στην αίθουσα του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου, η ημερομηνία της οποίας θα ανακοινωθεί σύντομα.

Ο κ. Νίκος Πτερούδης για το Δημοτικό Θέατρο Αίγινας, την ΚΕΔΑ και την επόμενη μέρα, μετά την κατάργησή της.

1702466991265-pteroudis.jpg

Τον πρόεδρο της ΚΕΔΑ κ. Νίκο Πτερούδη φιλοξένησε σήμερα το ραδιόφωνο του Aegina Portal, με αφορμή την έκδοση άδειας εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, για το κτήριο του Δημοτικού Θεάτρου Αίγινας. Ο κ. Πτερούδης απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το είδος των εργασιών που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στο Δημοτικό Θέατρο Αίγινας.Σημείωσε ότι υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση της άδειας, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων , το τμήμα Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η οποία δόθηκε τελικά προ τετραμήνου. Ακολούθησε η έκδοση της άδειας για τις οικοδομικές εργασίες στις 28 Νοεμβρίου 2023.

Για την αναγκαιότητα των εργασιών στο Δημοτικό Θέατρο Αίγινας, που για λόγους ασφαλείας παραμένει κλειστό για τις θεατρικές ομάδες του νησιού και για το κοινό, ο κ. Πτερούδης είπε ότι ο χώρος έχει πολλές επικινδυνότητες, δεν διαθέτει άδεια συναθροίσεως κοινού, υπάρχει κίνδυνος για ηλεκτροπληξία, ενώ μπαίνουν νερά από την σκεπή.

Εκτός από τη μελέτη για τις εργασίες που θα γίνουν και αφορούν κυρίως τα οικοδομικά των παρασκηνίων, τους εξωτερικούς χώρους και τη σκεπή, έχει συνταχθεί και μία ακόμη μελέτη, που αφορά τον φωτισμό της σκηνής. Τα καθίσματα που άλλαξαν επί της θητείας της κυρίας Καίτης Σαλπέα στην ΚΕΔΑ, έχουν συμπληρωθεί και θα παραμείνουν ως έχουν. 

Κατά συνέπεια και την τρέχουσα περίοδο, το Δημοτικό Θέατρο Αίγινας θα παραμείνει κλειστό για το κοινό. Μάλιστα για μία παιδική χριστουγεννιάτικη παράσταση, παραχωρήθηκε ο χώρος του κινηματογράφου "Τιτίνα". 

"Πιστεύω ότι όταν εγκατασταθεί η νέα δημοτική αρχή, το έργο θα υλοποιηθεί από τον Δήμο. Αυτό έχει συζητηθεί", είπε ο κ. Νίκος Πτερούδης. Η εκτίμηση του σχετικά με τον χρόνο των εργασιών που απαιτούνται, είναι ότι αυτή δεν θα ξεπεράσει τους δύο μήνες. Η χρηματοδότηση θα γίνει από τον Δήμο Αίγινας.

Σε ερώτηση για την επόμενη μέρα, μετά την κατάργηση της ΚΕΔΑ και το σχήμα που θα ακολουθήσει ο Δήμος Αίγινας, για την ενσωμάτωση των δραστηριοτήτων της, ο κ. Νίκος Πτερούδης απάντησε, ότι δυστυχώς από την κεντρική κυβέρνηση δεν έχει σχεδιαστεί τίποτα. "Είναι πολύ σημαντικό για μένα να πω ότι είναι καταστροφικό για την Αίγινα. Το ότι η ΚΕΔΑ διαλύεται, δεν θα υπάρχει από την 1η Ιανουαρίου, είναι καταστροφή για τα πολιτιστικά της Αίγινας. Τώρα, το πώς θα διοργανωθεί μετά την 1η Ιανουαρίου, είναι υπό σκέψη από τον δήμαρχο, το κουβεντιάζουμε συνεχώς και πρέπει να βρούμε τρόπους".

Ο κ. Πτερούδης παρουσίασε τον τρόπο λειτουργίας της ΚΕΔΑ, την εθελοντική προσφορά ανθρώπων που γνωρίζουν τα ζητήματα των πολιτιστικών εκδηλώσεων, την εμπειρία και την τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια, κάνοντας παράλληλα μία σύντομη αναδρομή από την έναρξη της λειτουργίας της το 2009, μέχρι και την δίχρονη περίοδο της προεδρίας του, που ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου 2023. 

Στην ερώτηση, εάν έλαβε ποτέ μία αιτιολογημένη απάντηση, για την απόρριψη της εξαίρεσης της από την κατάργησή της από το Υπουργείο Εσωτερικών, απάντησε αρνητικά: "Καμία, καμία εξήγηση", είπε. Υπενθυμίζεται ότι για τη εξαίρεσή της υπήρξε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
 
Καταλήγοντας ο κ. Νίκος Πτερούδης είπε: "Η εξυγίανση που έγινε τη περίοδο 2015-2017, επέτρεψε στην ΚΕΔΑ να κάνει το άλμα που έκανε. Σήμερα δεν πρέπει να το αφήσουμε αυτό - και με τον δήμαρχο μιλάμε - πρέπει να βρούμε τον τρόπο να γίνει τμήμα πολιτιστικών του Δήμου Αίγινας". 

Τέλος, ο κ. Πτερούδης σχολίασε τη θητεία του ως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και ως αντιδημάρχου στην αρχή της δημοτικής περιόδου.
 


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png