Ερώτηση Κώστα Κατσαφάδου για τον καθορισμό τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών στα ξενοδοχεία.

Δελτίο Τύπου
Ερώτηση στην Υπουργό Τουρισμού για τον καθορισμό τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών στα ξενοδοχεία κατέθεσε ο Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος, με αφορμή σχετική υπουργική απόφαση.
Όπως αναφέρεται στην υπουργική απόφαση που έχει τροποποιηθεί, τα ξενοδοχεία θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, όπως τα κτιριακά, τον εξοπλισμό και τις υπηρεσίες, τα οποία και θα τα κατατάσσουν στην ανάλογη κατηγορία.
Στην ερώτησή του ο Βουλευτής τονίζει ότι, η εν λόγω απόφαση, βάσει της οποίας ορίζεται συγκεκριμένο μέγεθος διπλών κρεβατιών και συγκεκριμένο μέγεθος τηλεοράσεων νέας τεχνολογίας για δωμάτια 3 αστέρων και άνω, έχει προκαλέσει προβλήματα σε ιδιοκτήτες καταλυμάτων, που έχουν προβεί σε ανακαίνιση του εξοπλισμού τους λίγους μήνες πριν εκδοθεί η υπουργική απόφαση και βγαίνουν εκτός κριτηρίων.
«Για παράδειγμα, τι γίνεται αν ένα ξενοδοχείο τριών αστέρων διαθέτει ολοκαίνουριες τηλεοράσεις νέας τεχνολογίας 22’’-24’’ και όχι 28’’ όπως προβλέπει ο νόμος; Μήπως θα έπρεπε τελικώς, να υπάρχει μια πρόβλεψη για όσα ξενοδοχεία έκαναν τα τελευταία 2-3 χρόνια ανακαίνιση του εξοπλισμού τους;», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Βουλευτής.
Ο κ. Κώστας Κατσαφάδος επισημαίνει ακόμη ότι σύμφωνα με την απόφαση, τα περίπου 50.000 ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια της χώρας θα πρέπει να έχουν καταταχθεί έως τα τέλη του τρέχοντος έτους, με το νέο σύστημα κατηγοριών, σε αστέρια και κλειδιά, διαφορετικά θα χάσουν το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας τους.
Η ερώτηση του κ. Κατσαφάδου έχει ως εξής:
«Κυρία Υπουργέ,
Σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 216/08.01.2015 απόφαση Υπουργού Τουρισμού «Καθορισμός τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών και βαθμολογούμενων κριτηρίων για τα ξενοδοχεία και κατάταξη αυτών σε κατηγορίες αστέρων» (ΦΕΚ 10Β/2015), όπως τροποποιήθηκε με την ΥΑ 19102/2016 (ΦΕΚ 3387/2016) καθορίζεται το σύστημα κατάταξης των ξενοδοχείων δίνοντας έμφαση στις υπηρεσίες, παράλληλα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά.
Στην απόφαση ορίζεται μεταξύ άλλων, η διαδικασία κατάταξης των ξενοδοχείων, σύμφωνα με το Νέο Νομοθετικό Πλαίσιο Κατάταξης, το οποίο προκύπτει μέσα από τον έλεγχο μιας σειράς κριτηρίων, όπως τα κτιριακά, ο εξοπλισμός, οι παρεχόμενες υπηρεσίες, σε συνδυασμό με μια λίστα προαιρετικών κριτηρίων, τα οποία αυξάνουν την βαθμολογία κάθε καταλύματος. Το άθροισμα έχει ως αποτέλεσμα και την τοποθέτηση του καταλύματος στην ανάλογη κατηγορία.
Η εν λόγω Υπουργική Απόφαση αναφέρεται και στις προδιαγραφές των δωματίων κάνοντας λόγο για συγκεκριμένο μέγεθος διπλών κρεβατιών, με ελάχιστο τα 1,60*2,00μ (ενώ πριν ήταν στο 1,50μ.) και 0,90*1,90 των μονών (πίνακας 4.2), διαστάσεις, οι οποίες τίθενται ως υποχρεωτικές για όλες τις κατηγορίες δωματίων και συγκεκριμένο μέγεθος τηλεοράσεων κατ’ ελάχιστον 28’’ νέας τεχνολογίας για δωμάτια 3 αστέρων και άνω. Δυστυχώς όμως, η συγκεκριμενοποίηση αυτή των κριτηρίων χωρίς μια στοιχειώδη ελαστικότητα γεννά μια σειρά από προβλήματα σε ιδιοκτήτες καταλυμάτων που βγαίνουν εκτός κριτηρίων.
Μάλιστα, υπάρχουν ξενοδοχεία που έχουν προβεί σε ανακαίνιση του εξοπλισμού τους λίγους μήνες πριν βγει η Υπουργική Απόφαση και οικονομικά είναι αδύνατον να αλλάξουν εκ νέου όλα τα κρεβάτια και τα στρώματα ή τις τηλεοράσεις τους, σε μια εποχή μάλιστα που ο κύκλος εργασιών τους είναι απαγορευτικός για νέα έξοδα. Για παράδειγμα, τι γίνεται αν ένα ξενοδοχείο τριών αστέρων διαθέτει ολοκαίνουριες τηλεοράσεις νέας τεχνολογίας 22’’-24’’ και όχι 28’’ όπως προβλέπει ο νόμος; Μήπως θα έπρεπε τελικώς, να υπάρχει μια πρόβλεψη για όσα ξενοδοχεία έκαναν τα τελευταία 2-3 χρόνια ανακαίνιση του εξοπλισμού τους;
Σύμφωνα με την απόφαση, τα περίπου 50.000 ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια της χώρας θα πρέπει να έχουν καταταχθεί έως τα τέλη του τρέχοντος έτους, με το νέο σύστημα κατηγοριών, σε αστέρια και κλειδιά, διαφορετικά θα χάσουν το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας τους.
Κυρία Υπουργέ,
Επειδή η εν λόγω Υπουργική απόφαση -η οποία κινείται στο σωστό πνεύμα- δεν έχει προβλέψει, ίσως από παράληψη, ελαστικότερα κριτήρια σε όσους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων έχουν προβεί σε ανέγερση ή ανακαίνιση τα τελευταία χρόνια,
Επειδή σύμφωνα με την ετήσια μελέτη (2016) του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), σχεδόν τα μισά ξενοδοχεία είναι οικογενειακές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν την δυνατότητα να αλλάξουν τις επιπλώσεις τους σε λιγότερο από 3-4 χρόνια,
Επειδή το ελληνικό ξενοδοχείο, εν μέσω  κρίσης, αποτελεί σταθερή πηγή απασχόλησης,
 Επειδή ο τουρισμός παραμένει, ακόμα και μέσα στην κρίση, ο μεγαλύτερος τροφοδότης της ελληνικής οικονομίας και οφείλουμε να τον στηρίξουμε,
 
Ερωτάται η κα Υπουργός:
1.        Τι πρόκειται να πράξει, προκειμένου να διευκολύνει τα ξενοδοχεία εκείνα που έκαναν πρόσφατα (πχ τα τελευταία 3 χρόνια) ανακαίνιση;
2.        Προβλέπεται ελαστικοποίηση των κριτηρίων που αφορούν την επίπλωση, ιδίως όταν πρόκειται για μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις;
3.        Προβλέπεται να δοθεί παράταση μετά τα τέλη του 2017;
 
Πειραιάς 20 Ιουνίου 2017

Ο Ερωτών Βουλευτής                                                                                              
Κώστας Κατσαφάδος
Βουλευτής Α’ Πειραιώς & Νήσων


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png