Σπύρος Σπυρίδων: "Θεσμικές παρεμβάσεις για τα μικρά νησιά της Ελλάδας και ανάγκη ευρείας συναίνεσης".

Σπύρος Σπυρίδων. Δελτίο Τύπου.
Στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών (με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους), το οποίο διοργανώθηκε στα Κύθηρα κατά το τριήμερο 5-7 Οκτωβρίου, συμμετείχε ο Σπύρος Σπυρίδων. Το συνέδριο είχε κεντρικό θέμα «Μικρά Νησιά: Ο Πλούτος της χώρας / Νησιωτικότητα-Ανταγωνιστικότητα-Ανάπτυξη» και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής.

Στην ομιλία του ο κ. Σπυρίδων αναφέρθηκε στη μειονεκτική θέση που βρίσκονται τα μικρά νησιά μας, ιδιαίτερα μάλιστα τα απομεμακρυσμένα, σε ό,τι αφορά στην ποιότητα ζωής, την ασφάλεια και το κόστος διαβίωσης των κατοίκων τους. Τόνισε, επιπλέον, την ανάγκη δημιουργίας Εθνικής Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία θα συμπεριλαμβάνει όλα τα νησιά της χώρας μας.

Ο κ. Σπυρίδων, με την ιδιότητά του ως Μέλος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενημέρωσε επίσης τους συνέδρους για τη διαρκή προσπάθεια της Ελληνικής Αντιπροσωπείας να υπάρξει ιδιαίτερη αντιμετώπιση από την Ευρώπη προς τις μειονεκτικές γεωγραφικές περιοχές της πατρίδας μας, όπως τα νησιά. Ζήτησε, δε, να καταβληθεί προσπάθεια ώστε το πληθυσμιακό όριο των περιοχών που περιλαμβάνονται σ την κατηγορία των μικρών νησιών να αυξηθεί για την Ελλάδα στους 5.000 κατοίκους, από 3.100 που είναι σήμερα, ώστε η Μήλος, οι Σπέτσες και ο Πόρος να τύχουν των ευεργετικών ρυθμίσεων που προβλέπονται για τα μικρά νησιά, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.