Ερώτηση Δημήτρη Καρύδη για την οικία Γιάννη Μόραλη στην Αίγινα.

ΠΡΟΣ  :  Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού  κ. Π. Γερουλάνο.
ΘΕΜΑ  : «Διάσωση» της Οικίας του Ζωγράφου  Γ.  Μόραλη στην Αίγινα.

Ο θάνατος  του μεγάλου καλλιτέχνη Γ. Μόραλη, που τίμησε με το θαυμάσιο έργο του  την ελληνική τέχνη, αποτελεί αναμφισβήτητα  μεγάλη απώλεια για τον καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας μας.

Ο Γ. Μόραλης  διέθετε εξοχική κατοικία στην Αίγινα της οποίας τα αρχιτεκτονικά σχέδια ανήκουν στον επίσης μεγάλο και γνωστό έλληνα αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη  ο οποίος άφησε την σφραγίδα του  σε όλη τη χώρα κύρια με την αρχιτεκτονική των «Ξενία» του ΕΟΤ.

Σήμερα  πολλά έργα του Γ. Μόραλη βρίσκονται στις συλλογές της «Εθνικής Πινακοθήκης» και της «Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος».   

Οι σημερινοί  κληρονόμοι βρίσκονται στην διαδικασία πώλησης του ακινήτου σε οποιονδήποτε ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των.

Επειδή  το καλλιτεχνικό έργο του Γ. Μόραλη αποτελεί εθνική κληρονομιά και ταυτόχρονα έργο μεγάλης συλλεκτικής αξίας, θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια διάσωσης της οικίας του στην οποία εμπνεύσθηκε πολλά από τα έργα του και μετατροπής της σε χώρο τεχνών και εκθέσεων.

Στην  προσπάθεια αυτή θα πρέπει να συμμετάσχουν, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού  και φορείς όπως , η Εθνική Πινακοθήκη και η Εθνική Τράπεζα, οι οποίες διαθέτουν πολλά έργα του καλλιτέχνη.  

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κος  Υπουργός:

Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να παρέμβει και να συντονίσει τις προσπάθειες  για την αγορά της οικίας του  Γ. Μόραλη στην Αίγινα και να την μετατρέψει σε συνεργασία με τον Δήμο σε χώρο πολιτισμού και τεχνών ;


Ο Ερωτών Βουλευτής  
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  ΚΑΡΥΔΗΣ
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png