Ερώτηση για τη λειτουργία της Πολεοδομίας Πειραιά

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και  Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης,  κ. Γ. Ραγκούση κατέθεσε στις 7 Φεβρουαρίου 2011, στη Βουλή , ο βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων, Δημήτρης Καρύδης σχετικά με τις σοβαρές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη λειτουργία της Πολεοδομίας του Πειραιά η οποία πρέπει να εξυπηρετεί, με την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης», τα νησιά του Αργοσαρωνικού, τα Κύθηρα, τα Αντικύθηρα και την Τροιζηνία-Μέθανα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο  της Ερώτησης:

«Μέχρι  την 31-12-2010 η Δ/νση της Πολεοδομίας  της Νομαρχίας Πειραιά είχε στην αρμοδιότητα της τους Δήμους Περάματος, Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Αγ. Ιωάννη Ρέντη, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, την Τροιζηνία, τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα.

Από την 1 Ιανουαρίου 2011, με την εφαρμογή του  προγράμματος «Καλλικράτης», ο Δήμος  του Πειραιά ανέλαβε την διοικητική υποστήριξη, των δήμων που δεν  διαθέτουν Γραφείο Πολεοδομίας. Για την εξυπηρέτηση αυτή από  τους 56 υπαλλήλους που υπηρετούσαν στην Δ/νση της Πολεοδομίας στο τέλος του 2010, μετατάχθηκαν συνολικά στον Δήμο Πειραιά 33 υπάλληλοι όλων των κατηγοριών ( 5 με εθελουσία μετάταξη και 28 με υποχρεωτική).

Ταυτόχρονα, από 1 Ιανουαρίου 2011 από το σύνολο των ως άνω Δήμων που εξυπηρετούσε η Δ/νση Πολεοδομίας της Νομαρχίας, μόνον οι Δήμοι Αίγινας, Αγκιστρίου, Σπετσών, Ύδρας, Τροιζηνίας-Μεθάνων, Κυθήρων και Αντικυθήρων  δεν διαθέτουν Πολεοδομικό Γραφείο και θα πρέπει να εξυπηρετηθούν από τον Δήμο Πειραιά.

Ο Δήμος Πειραιά, ως όφειλε, θα έπρεπε με τους ήδη μεταταχθέντες υπαλλήλους να έχει αρχίσει να εξυπηρετεί τους πολίτες των μικρών νησιωτικών δήμων τουλάχιστον στις βασικές λειτουργίες της υπηρεσίας όπως, το πρωτόκολλο, η χορήγηση αντιγράφων σχεδίων οικοδομικών αδειών, παραλαβή φακέλων, παραλαβή δηλώσεων Ν. 3843/2010 για τους ημιυπαίθριους, κλπ.

Όμοια κατάσταση επικρατεί και στο  τμήμα χορηγήσεων οικοδομικών αδειών που από τους 570 φακέλους αδειών που εκκρεμούσαν στο τέλος του 2010 πάνω από τις μισές περίπου (ποσοστό 60%) αφορούν τους δήμους Αίγινας, Αγκιστρίου, Κυθήρων, Σπετσών και Ύδρας και Τροιζηνίας-Μεθάνων.

Είναι σαφές ότι ο Δήμος Πειραιά  αδρανεί αδικαιολόγητα όλο αυτό το χρονικό διάστημα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες των  ως άνω δήμων και δεν συμμετέχει ουσιαστικά στην ομαλή εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης». Η συμπεριφορά αυτή έχει άμεσο αντίκτυπο στην ήδη δοκιμαζόμενη τοπική οικονομία των νησιών  δεδομένου ότι έχει διακοπεί κάθε οικοδομική δραστηριότητα και οι εργαζόμενοι στον κλάδο βρίσκονται σε απόγνωση.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός.

1. Είναι  ενήμερος για τα προβλήματα  που έχει προκαλέσει η αδράνεια  και αδιαφορία του Δήμου Πειραιά  να ανταποκριθεί στα καθήκοντά  του και να εξυπηρετήσει τους  δημότες των νησιών σε ένα  τόσο σημαντικό τομέα όπως αυτός της πολεοδομίας;

2. Τι  μέτρα σκοπεύει να πάρει   για να εφαρμοσθεί αποτελεσματικά  το πρόγραμμα «Καλλικράτης» και  να μην διαψευσθούν οι προσδοκίες  των δημοτών μας για την  χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητα  της σημαντικότερης  μεταρρύθμισης του κράτους και της δημόσιας διοίκησης»;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΚΑΡΥΔΗΣ
Βουλευτής Α΄ Πειραιά & Nησιών – ΠΑΣΟΚ


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png