Πολιτικό γραφείο Δημήτρη Καρύδη, βουλευτή Α' Πειραιά και Νήσων. Δελτίο Τύπου.
Επιστολή προς τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μ. Χρυσοχοΐδη απέστειλε την Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2010, ο βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων, κ. Δημήτρης Καρύδης σχετικά με τις ρυθμίσεις που πρέπει να προβλεφθούν στον αναπτυξιακό νόμο ώστε να μπορέσει η νησιωτική περιοχή του Αργοσαρωνικού και τα Κύθηρα να ανταγωνιστούν με ίσους όρους τους γειτονικούς νομούς και να προσελκύσουν επενδύσεις. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:
"Το Σχέδιο Νόμου «Ενίσχυση Ιδιωτικών Επενδύσεων για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Επιχειρηματικότητα και την Περιφερειακή Συνοχή», που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα και βρίσκεται στη φάση της διαβούλευσης, προβλέπει τρεις ζώνες κινήτρων με βάση το επίπεδο ανάπτυξης κάθε ζώνης σε σύγκριση με τον μέσο όρο της χώρας. Ο Νομός Αττικής ανήκει , μαζί με τον Νομό Βοιωτίας, στην Α΄ Ζώνη κινήτρων με τα ποσοστά ενίσχυσης να είναι τα πλέον χαμηλά σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.
Όμως, στον Νομό Αττικής περιλαμβάνονται τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Τροιζηνία, τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, τα οποία έχουν σοβαρή ανάγκη στήριξης των ιδιωτικών επενδύσεων για να αξιοποιήσουν τις αναπτυξιακές τους προοπτικές και να ξεπεράσουν δομικές αδυναμίες που χαρακτηρίζουν την νησιωτικότητα και τα προβλήματα συνοχής και προσβασιμότητας.
Παρ΄ όλα αυτά, στους γειτονικούς νομούς, με τους οποίους έχουν σχεδόν το ίδιο οικονομικό επίπεδο, προβλέπονται διπλάσια ποσοστά ενίσχυσης. Συγκεκριμένα οι νομοί Λακωνίας και Μεσσηνίας έχουν ακριβώς διπλάσια ποσοστά ενίσχυσης από τα Κύθηρα και Αντικύθηρα ( για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 50% και 25%), ενώ οι νομοί Αργολίδος και Κορινθίας πριμοδοτούνται με ποσοστά κατά πολύ μεγαλύτερα από τα νησιά του Αργοσαρωνικού και την Τροιζηνία, δηλ. για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 40% και 25%.
Ο νόμος 3852/2010, « Πρόγραμμα Καλλικράτης», αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η περιοχή μας, δημιούργησε ξεχωριστή Περιφερειακή Ενότητα Νήσων με δικό της Αντιπεριφερειάρχη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες μιας αποτελεσματικής διοίκησης που να μπορεί να διαχειριστεί τις ανάγκες της.
Συνεπώς, πιστεύω ότι ανάλογη ρύθμιση θα πρέπει να προβλεφθεί και στον αναπτυξιακό νόμο ώστε να μπορέσει η νησιωτική περιοχή μας να ανταγωνιστεί με ίσους όρους τους γειτονικούς νομούς και να προσελκύσει επενδύσεις οι οποίες θα δώσουν μια νέα αναπτυξιακή δυναμική στην περιοχή μας».